Loading...

"Към програмирането ме привлече това, че всеки ден се сблъсквам с различни предизвикателства"

avatar Георги Кацаров 4 минути
"Към програмирането ме привлече това, че всеки ден се сблъсквам с различни предизвикателства"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Към програмирането ме привлече това, че всеки ден се сблъсквам с различни предизвикателства", споделя Васил. Какво го привлече към програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Васко! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, аз съм Васил, на 30 години, родом съм от град Пещера, но в момента живея в София и работя в голяма софтуерна компания. До сега съм се занимавал с доста неща, но от както започнах да уча програмиране в SoftUni животът ми се промени и това се превърна в главна цел и път, по който да вървя от тук нататък. За да стана програмист, жертвах много голяма част от времето, в което съм буден, но не съжалявам и за миг за това и се радвам, че имам възможност да споделя с вас моите изживявания по този път.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Към програмирането ме привлече липсата на еднообразие, това че всеки ден се сблъсквам с различни предизвикателства, решавам проблеми и работя с интересни технологии. Също така огромната общност, която споделя еднакви интереси. Любимите ми програмни езици са C# и JavaScript, които се развиват доста динамично и мисля, че и за в бъдеще ще е така и всеки решил да ги използва, няма да сгреши. Но езикът не е от толкова голяма важност, ако обичаш да програмираш.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Всеки един курс от програмата ми беше полезен, от всеки научих нещо ново, във всеки курс имаше много добри преподаватели. Упражненията бяха най-важния компонент от цялата програма, решаването на много задачи от различно естество ме правеше по-добър с всеки изминал ден, а това беше най-важното за моето развитие.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

За Софтуерния университет научих от приятели и хора, които се бяха вече реализирали. Разгледах програмата и обучителната система, след което се записах в началния курс Programming Basics. Атмосферата беше също едно от нещата, които ме накараха да избера SoftUni за моето кариерно развитие като програмист. Повечето хора бяха мотивирани и искаха да научат нещо ново, в следствие на което се оформяха интересни дискусии. С всеки следващ курс ставаше все по-трудно и интересно, което ме мотивира още повече.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Избрах “online“ форма на обучение, понеже тогава не живеех в София и не можех да присъствам на лекции. Това беше единствената причина, за да предпочета тази форма на обучение, но съветвам тези, които имат възможността да се запишат в присъствена форма да го направят. Ще им се обърне внимание, ако имат нужда от помощ, ще се запознаят с лектори и курсисти, ще могат да решават задачи заедно, да обсъждат и обменят идеи.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Тъй като бях абсолютно начинаещ, трябваше да отделя доста време за лекции, четене и решаване на задачи, затова се наложи да напусна работа и да се отдам изцяло на това, при което тежах финансово на моите родители. Това беше най-голямата ми трудност от обучението.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Не мисля, че програмистите трябва да се делят на мъже и жени. Понякога жените са по-емоционални, но това по никакъв начин не ги прави по-слаби програмисти.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Предоставиха ми се доста възможности да работя в екип от пет човека, което развиваше моите способности да работя и комуникирам с хора. Запознах се със Scrum процесите и как да се раздели работата по един проект на всеки един от членовете.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Още не съм дипломиран, но определено сертификатите ми помогнаха да си намеря работа. Оценяването в SoftUni е на високо ниво, не се дават лесно сертификати и за това имат стойност. Разбира се най-важното е какво си научил и как ще се представиш на интервюто.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

5 години е доста дълго време, за да предвидя къде ще съм в професионален план, но мога да кажа че с всеки изминал ден навлизам все повече в тази сфера и ставам все по-уверен. С работата по реален продукт се учи по-динамично, разбира се е доста по-отговорно, но така човек се развива бързо.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Бих ги посъветвал, ако наистина са запалени и имат желание да се развиват в тази сфера, да не се отказват при първата трудност, понеже по пътя си ще срещнат много такива, дори ако са с 5 или повече години опит. Всеки ден ще им е трудно да намират решения на проблеми, но когато ти доставя удоволствие, започваш да приемаш работата като хоби.

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на marketing@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.