Loading...

"Избрах да продължа образованието си в Софтуерния университет и зарязах Техническия университет!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Избрах да продължа образованието си в Софтуерния университет и зарязах Техническия университет!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "За мен дипломата не е важна. По-важни са знанията и уменията, които придобих в Софтуерния университет. Те ми отварят един цял свят от възможности!", споделя Неделчо. Какво го привлече към програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Неделчо! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте! Казвам се Неделчо Пенев и съм на 34 години. Завърших кино и телевизионен монтаж в Нов български университет, а в момента завършвам и образованието си в Софтуерния университет.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

След известно лутане из Европа и работа на незадоволителни и нездравословни места, осъзнах, че образованието, което имам няма да ми е от полза. Ще ми трябва нещо, за което няма граници, дипломи и езикови бариери. Нещо универсално. И за мен програмирането е точно това. Първото нещо, което направих, когато се прибрах в България беше да запиша магистратура в Техническия университет.


Преминал съм през Java модулите в Софтуерния университет, но C# и .Net ми допадат малко повече от Java. Харесвам също така JavaScript и свободата, която дава. Както и фреймовете към него - най-вече Angular.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Java web и особено първият курс от модула. Да наблюдавам как Ивайло Желев и Иван Йонков написаха фреймуърк - подобен на Spring - от нулата, ми отвори очите и разбрах колко малко знам, и колко много още имам да уча.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

За Софтуерния университет разбрах от приятел, който ме помоли да отида с него на една от лекциите на Programming Basics. Веднага ми направи впечатление как млади и ентусиазирани хора обясняват на разбираем и достъпен език неща, който на пръв поглед изглеждат доста сложни. За жалост или за радост, така и не се върнах повече в Техническия университет, а продължих образованието си в Софтуерния университет.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

В началото бях в присъствена форма, защото за мен беше важно да съм в среда от хора със сходни интереси и да имам лесен достъп до лекторите. Сега към края вече съм Online.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Курсът по алгоритми. Най-труден, най-интересен и мотивиращ. Има някаква прокоба за мен, когато запиша този курс. На два пъти го записвам и на два пъти се случват неща, който ми пречат да се концентрирам напълно върху курса. Но това е едно от най-хубавите неща в Софтуерния университет - ако не успееш от първият път, винаги може да опиташ пак.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Винаги съм се притеснявал да говоря пред хора. Но на няколко пъти вече ми се наложи да защитавам проекти и екипни работи, което ми помогна до известна степен да преодолея себе си и да се чувствам малко по-комфортно.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Надявам се в най-скоро време да ми помогне. Но за мен дипломата не е важна. По-важни са знанията и уменията, който придобих в Софтуерния университет. Те ми отварят един цял свят от възможности.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Малко по-стар, но със същия ентусиазъм към програмирането и новите технологии.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Ще си позволя да цитирам г-н Наков: "За да сте добри програмисти се иска здраво бачкане." И бих добавил. Бачкайте здраво, преследвайте мечтите си, но не забравяйте да се грижите за себе си и своето тяло. Намерете си хоби, което не е свързано със стоенето пред компютър.


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.