Знаете ли че…? - Любопитната история на Photoshop

Знаете ли че…? - Любопитната история на Photoshop

avatar Георги Дуранкиев 1 минута
Знаете ли че…? - Любопитната история на Photoshop

Знаехте ли, че софтуерът, чието име познаваме до болка днес е разработен като програма, която да показва черно-бели изображения върху монохромен дисплей? Идеята за софтуера за визуализации се ражда в ума на един от двамата създатели на това, което днес познаваме като Photoshop – програмистът Томас Кнол. По това време брат му, Джон, работи като отговорник по специалните ефекти за филми като „Стар Трек“ и „На лов за червения октомври“. Display хваща окото му и той дава първоначално идеята за развитието ѝ до редактор на изображения. След като името на програмата преминава през Display към заетото „ImagePro”, стига до първата си версия през 1990 г.

Сигурно не знаете, обаче, че Adobe закупуват правата за дистрибуцията на софтуера още през 1988, а в самото си начало тя е съвместима единствено и изцяло с Macintosh системи. По това време наемането на специализирана компютърна система за основна обработка на изображения струва около $300 на час.

Тези дни, обаче, са далече зад нас, а кодът на заветната първа версия на програмата в момента се помещава в музея за компютърна история в Калифорния, САЩ. Днес би ви коствало много по-малко от $300 на час, за да премахнете червените очи от дадена снимка или да изрежете нещо от фона.

Но знаете ли, че Photoshop е много повече от това?

Днес софтуерът ви дава възможност не само да редактирате любимите си изображения, но и да създавате реалистични графики, рисунки и много повече чрез богатия си набор от емулации на четки, моливи, маркери и други. От скоро функционалността на програмата достига и до редакция на видео, като процесът на работа е лек и интуитивен за хора, които вече познават потребителския интерфейс.

Не можем да отречем, че уменията с Photoshop могат да отворят много нови възможности пред вас, без значение дали искате да се занимавате с фотография, дизайн, рисуване или дори програмиране! Само сега можете да придобиете тези умения по доказано добър начин в новото издание на обучението „Основи на Photoshop - март 2017

Остават броени дни до началото на курса – запишете се още днес!