Как езикът C стигна до върха

Как езикът C стигна до върха

avatar Георги Дуранкиев 1 минута
Как езикът C стигна до върха

Представете си време, когато компютрите не са имали монитори. Време, в което една компютърна работна станция е заемала малко повече от половината стая, в която стоите. За по-запознатите читатели – представете си едно време, в което компилаторите за огромен брой езици не са написани на C.

Точно в едно такова отдавна забравено откъм технологични пречки време, един блестящ ум на име Денис Ричи решава, че не е достатъчно доволен от вече неимоверно улесняващия го език B, който му се налага да използва за работа с ранните версии на Unix системата. Това, което Ричи изисква от B са не само типове данни и ясно обособени структури в кода, но и способността за работа на едно по-високо (за времето си) ниво. В продължение на няколко години, той надгражда създадения от Кен Томпсън език и представя първата му версия в началото на 70-те години на миналия век.

C се оказва толкова добър, че всички компоненти на Unix системата, а в последствие и самото и ядро биват пренаписани на него.

Но къде точно се крие тайната му?

Лесният отговор на този въпрос се дели на две основни силни точки на C, спрямо всичките налични алтернативи в ранните години на развитието му:

Преносимост: Езикът прави не само работата с Unix неимоверно по-лесна, но и позволява невиждана дотогава лекота при приспособяване на системата към различни видове компютри. В три лесно стъпки, системата е била готова за пренос към всеки нов тип хардуер:

  • Създава се компилатор, който да превежда C до Assembly
  • Компилаторът се използва за превод на вече наличните на C компоненти на Unix системата
  • Остава единствено нуждата от писането на сравнително малко количество код, за да бъдат приспособени и всички хардуерни различия на системата.

Възможност за надграждане: Концепцията на езикът не се е изменила особено много след неговото стандартизиране към ANSI C през 1983 г. Това главно се дължи на факта, че той е достатъчно отворен, за да може общността да го надгражда и разширява с нови библиотеки ежедневно. Имайки повече от четвърт век да направи това, програмистката общност прави C това, което е днес, а именно - един от най-използваните езици към момента.

Искате ли да опознаете пълния му потенциал? Запишете се за новото ни безплатно обучение - Основи на програмирането на C - април 2017! То цели да ви въведе в света на програмирането, като е подходящ за напълно начинаещи!

Местата се изчерпват бързо – запазете своето още днес!