5 Кибер атаки, които впечатлиха света

5 Кибер атаки, които впечатлиха света

avatar Георги Дуранкиев 3 минути
5 Кибер атаки, които впечатлиха света

От зората на модерните компютърни технологии, винаги се намира човек (или група хора), които да изявяват повече интерес към това как могат да експлоатират технологията по непредвиден или необичаен начин. Това често включва и получаването на достъп до права или данни, до които човек не би трябвало да стига, а именно това, което наричаме „хакване“ днес. Въпреки че за много от хората, които го практикуват, това занимание служи за професия, задоволяване на лично любопитство или „за спорта“, винаги има и такива, които решават да използват уменията си за престъпни цели.

Образът на модерния хакер – такъв, какъвто го познаваме от телевизионния екран – сам, в тъмна стая, взиращ се в монитор, по който препускат редове от привидно непознати на човечеството символи, може да не е напълно точен. Атаките, с които искам да ви запозная, обаче, могат да засенчат дори и тези от филмовата индустрия.

5. The Morris Worm

Първият и един от най-вредните червеи, които се разпространяват онлайн е този, направен от Робърт Морис през 1988. Въпреки, че първоначално Морис цели просто да провери колко голямо е киберпространството, до което има достъп чрез код, който се разпространява из всички свързани онлайн компютри, той бързо прераства в бедствие, след като започва да причинява грешки в инфектираните системи. Около 6000 компютри биват инфектирани и изкарани извън строя, което по това време би оставило щети на сметка между 10 и 100 милиона долара.

4. Веригата Target

В една от най-големите атаки от рода си в САЩ, уязвимост в онлайн услугите на веригата магазини Target бива експлоатирана и дава шанс на неустановените извършители да откраднат между 40 и 110 милиона записа за кредитни карти. Мащабът на атаката не се дължи толкова на уменията на извършилите я, колкото на престъпното игнориране на огромната уязвимост от страна на Target.

3. Mirai Botnet DDoS

Internet of Things епохата ни носи много възможности, които сме виждали само в най-клишираните фантастични филми, но ни носи и много уязвимости. Поради все по-бързите темпове на напредване на електрониката, осигуряването на безопасност със сигурност не е приоритет, както ни показва тази атака. Mirai е мрежа от експлоатирани IoT устройства, която стои зад едни от най-големите и вредни DDoS (Distributed Denial of Service) атаки, които познаваме до днес, включително такава, която беше усетена по цял свят.

2. Red October

„Червеният октомври“ е инфекция, която е намерена през 2012 година и е действала на глобално ниво с цел крадене на дипломатическа и бизнес информация от различни държави и организации. Не е ясно каква точно е била целта на атаката и кой стои зад нея, но след идентифицирането ѝ, интернет и домейн доставчици от цял свят се обединяват и намират всички 60 домейна, които са служели за приемане на информацията. След акцията, самите извършители на атаката я прекъсват без обяснение.

1. Stuxnet

Stuxnet е атака, която бихте очаквали да видите по телевизионния екран. Смятана от много за обединено усилие от страна на САЩ и Израел, атаката цели да изкара извън строя програмата за ядрено въоръжаване на Иран. Най-интересното при нея е начинът и на работа - Stuxnet цели да инфектира компютри в заводи за оръжия.

Веднъж щом зловредният код достига до приемника си, той започва да търси определен тип софтуер, който служи за управление на всякакви видове машини. Щом бъде намерен такъв софтуер, Stuxnet започва да му подава случайни команди, но показва на потребителите, че всичко е наред. Това, естествено води до редица „нещастни инциденти“, за които, обаче, нямаме информация поради естеството на атаката.

Светът на кибер сигурността е точно толкова вълнуващ, колкото си го представяте, но изисква умения, които трудно можете да придобиете. Всичко това ще се промени с новото ни обучение - Етично хакерство и киберсигурност за начинаещи - април 2017! To цели да ви покаже как да се справите със заплахите, мислейки като един от атакуващите и ще ви покаже точно как да го правите, започвайки от 4-ти април.

Запишете се още днес и научете тайните на сигурността по най-достъпния начин!