Loading...

"На правилното място сте" – интервю с Димитър Гайдарджиев

avatar Мария Вълчева 3 минути
"На правилното място сте" – интервю с Димитър Гайдарджиев

Днес ще те срещна с Димитър Гайдарджиев – пример за наистина сериозен успех сред студентите на СофтУни. Димитър е завършил два от професионалните модула в СофтУни и вече от години е софтуерен инженер. Част е от екипа на Progress и работи по наистина големи проекти за също толкова големи, международни клиенти. По-долу можеш да гледаш видео интервюто ни с Димитър, а ето какво още ни сподели той за своята СофтУни история:

Как започна историята ти със SoftUni?

Преди SoftUni бях учил програмиране и на друго място, но не бях завършил. Работех и ми беше доста трудно да съчетавам нещата. Програмата в SoftUni ми се стори достатъчно гъвкава и не толкова интензивна спрямо другите места, което ми се стори подходящо за работещи хора. Програмирането не е лесна материя и трябват време и усилия. Прецених, че 2 години обучение в университета ще ми дадат добри знания и същевременно ще мога да съчетавам ученето с работата.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

Завърших два модула – C# Web Developer и JS Web Developer. Най-добро впечатление ми направи това, че курсовете винаги бяха съобразени с последните технологии и добрите практики в индустрията.


В практиката, разбира се, не винаги се работи с най-актуалните технологии, но с натрупването на опит, човек започва да учи по-бързо. Друго добро впечатление ми направи Fundamentals Module-ът, горе-долу в началото на обучението. Идеята му е да даде на студентите най-обща представа за най-популярните езици за програмиране в момента, и след него имаш възможност да избереш това което е най-интересно за теб.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Лекторите са хора с опит и студентите могат да научат много неща от тях, свързани както с учебния материал, така и с реалната работна среда. Винаги са насреща за всякакви въпроси. Ако човек има желание и достатъчно време, може да научи наистина много от тях.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Самото обучение е доста практическо и се решават много задачи, което определено развива логическото мислене и впоследствие помага в практиката. Повечето задачи са интересни, което допълнително стимулира и задържа вниманието. Курсовете са добре структурирани и последователни, което е много важно и полезно за начинаещи.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Лично аз имах знания преди да започна обучението си тук, от други курсове преди това. Даже и работех като junior developer, но в никакъв случай не мога да кажа, че съм имал самочувствието, че разбирам нещата добре. Обучението обаче ми даде много.

Изясни ми се голямата картинка в web development-а, научих основни неща, които бях пропуснал при предното си обучение, което беше доста интензивно. Имах времето да разбера нещата в дълбочина и да ги осмисля. Научих и много нови неща, докоснах се до различни технологии, които не ми се беше налагало да ползвам на работа.


Осъзнах, че новите технологии не се учат толкова трудно, след като имаш основните знания, които са едни и същи, независимо от езика на програмиране. Станах по-уверен и спрях да се страхувам от по-сложни задачи в работата. Определено обучението ми даде тласък и самочувствие, че мога да се развивам в тази сфера.


Сега от близо 3 години имам възможността да работя в уникална компания, със страхотен екип и култура, където може да учиш и да предизвикваш себе си постоянно. Разработваме сериозен продукт, за много големи клиенти. Един такъв клиент например е Световната здравна организация. Техният сайт е изграден изцяло с нашата CMS платформа.


Работата за такива клиенти ни кара да следваме световно признати практики и процеси в разработката на софтуер. Всеки ден трупам безценен опит, както в личен така и в професионален план.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Бих им казал да са постоянни и търпеливи в това, което правят. За всяко нещо се изисква време. Ако наистина имат желание да се развиват в тази сфера, попаднали са на правилното място. Да си правят домашните навреме, да решават колкото се може повече задачи, и ако нещо не им е ясно, да положат усилия да го разберат навреме, и нещата ще се получат. Но всичко бих обобщил с една дума – постоянство.

Гледай и видео интервюто:

---

Работата в сферата на програмирането не идва само с високо заплащане, но и с престижа да работиш за големи, международни клиенти. Подобно на Димитър, и ти можеш да навлезеш в ИТ света и да се докоснеш до неподозираните му мащаби. Просто трябва да се довериш на безплатния ни, въвеждащ курс по програмиране Programming Basics. И, разбира се, да положиш необходимите усилия. Ако искаш да се запознаеш с още от успешните ни студенти и да разбереш по какъв път са тръгнали след завършването си или дори по време на обучението в СофтУни, разгледай блога ни. И не се колебай да ни пишеш content@softuni.bg, ако искаш да разкажем и твоята СофтУни история!