Loading...

SoftUni Bootcamp представя Нели Ифандиева - "Bootcamp носи усещането за работа в реална среда и дава опит без напрежение"

avatar Мария Вълчева 6 минути
SoftUni Bootcamp представя Нели Ифандиева - "Bootcamp носи усещането за работа в реална среда и дава опит без напрежение"

Нели Ифандиева е един от най-вдъхновените и мотивирани участници, записали се за SoftUni Bootcamp. Пътят ѝ е дълъг и впечатляващ, а ето какво ни разказа тя и за преживяването си в програмата:

Представи ни се с няколко думи

Здравейте, казвам се Нели Ифандиева. През 2000 година завърших Английска филология в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, работих многобройни, изключително интересни неща – филологическото образование го позволява и предполага.


Различни стечения на обстоятелства, любопитството ми и неспирният ми стремеж към себеразвитие ме доведоха до решението да уча отново, този път в сферата на информационните технологии. Мисълта за това ме осени за пръв път към края на 2013 година. Дори не знаех какво точно да търся в интернет като начин на обучение в сферата. Пишех „курсове програмиране“ в търсачките, но попадах на някакви странни резултати.


Няколко месеца по-късно, през февруари 2014 година, Facebook ми предложи да гледам интервю с човек, когото по онова време не бях и чувала – г-н Светлин Наков. Заинтригува ме представянето му – „Създателят на Софтуерния Университет“. Направо го приех като знак и преди средата на интервюто вече се бях регистрирала в СофтУни.


Искаше се мотивационно писмо и се изумих от бързината, с която написах своето. Така разбрах какво означава да бъдеш мотивиран. По това време имах престижна работа в една от най-големите компании в света и ми отне година, преди да се престраша да напусна, за да се отдам на обучението си. Започнах с множество отворени курсове, от които бях изключително доволна. През януари 2018 година най-сетне започнах да уча програмиране в C# пътеката на СофтУни. Завърших през есента на 2019 година.

Защо избра да станеш част от SoftUni Bootcamp?

След като завърших C# Web през септември 2019 година, за кратко преподавах Основи на програмирането на деца, които нямаха никакво желание да учат. Така ми направиха услуга, защото иначе вероятно щях да остана учител и никога да не се развия като програмист.


През юни 2020 година започнах работа по едно никак несложно приложение. То отскоро е в мрежата, но по различни причини, най-вече липсата ми на опит и увереност, имплементацията му твърде много се забави. Писах сървърния код сама и през цялото време имах чувството, че не се усещам готова да започна работа в софтуерна компания – че ми липсва нещо, без да мога да определя какво точно е то.


Бях започнала да се отчайвам, когато през лятото на 2021 година прочетох интервю с г-н Наков, в което той подробно разказва за мисията, визията и целите на SoftUni Bootcamp. Идеята на начинанието ми вдъхна нова надежда. Ето как щях да се сдобия именно с онова, което до момента не ми достигаше – опит с работа в екип, насоки от ментор, спазване на срокове и пр.

По какъв проект имаше възможността да работиш?

Проектът, по който работихме с останалите в екипа, представлява модерна онлайн платформа за обучения и носи работното заглавие UpSkill. Целевите клиенти на платформата са предприятия от всякакъв мащаб и от целия свят, които държат да развиват служителите си, като финансират обученията им. UpSkill предлага два основни формата за добиване на знания: курсове, представляващи предварително записани поредици от видеоуроци, и индивидуални онлайн сесии в реално време с преподавател.


Компанията-клиент на UpSkill абонира шефове на отделите си, които от своя страна абонират служителите от екипите си за онези обучения, знания и умения, които считат, че могат да бъдат полезни в по-нататъшния работен процес на компанията им.


Работата беше изключително практическа – разгледахме добре задачата си в представения от клиента ни макет на бъдещето приложение. Създавахме си т.нар. Issues в GitHub, всеки избираше по коя задача да работи и представяше кода си в Pull Request, който останалите трябваше да разгледат, одобрят или обсъдят как да бъде подобрен. Общо-взето, така си представям работата и в реална среда.

Как преминаваше работният ден/процес?

Лично за мен работният процес преминаваше изключително приятно. От първия ден, в който бяхме представени в екипите си – помня, че беше събота – без никой да ни е карал, с останалите си организирахме онлайн среща, за да се упражняваме в работата с GitHub. Нататък, срещите ни бяха ежедневни – в делничните дни точно в 10 ч. се чувахме в Microsoft Teams и действахме по методологията Scrum.


Всеки разказваше по какво е работил предния ден, споделяше трудностите, с които се е сблъскал, и показваше онова, което е успял да постигне. Менторът ни – един от най-добрите ни преподаватели в СофтУни – ни даваше насоки по въпросите, които наистина се отнасяха до него. Казвам последното, защото има проблеми, на които редовият програмист е добре сам да намери решение, ако иска да напредне в професията.

Какви умения успя да придобиеш и какви цели постигна с преминаването през SoftUni Bootcamp?

Най-напред, както вече споменах, работата в екип. Това е напълно различно преживяване от това да пишеш код сам, без каквато и да е възможност да го обсъдиш с някого. Да не говоря за отговорността – добих съвсем различно усещане за качеството на кода, който пиша. От „Бе, да работи там“, започна да става важно и как ще четат и разбират колегите ми написаното и какъв ще бъде приносът ми към общия код на приложението.


По отношение на технологиите, приложението ни по задание е Single-Page. Дружно решихме да ползваме front-end framework-a на Microsoft Blazor – все още млада, недостатъчно позната технология, която се налагаше да разучаваме в движение. Ползвахме и външни библиотеки, за да постигнем различни части от изискването на клиента. Накратко – понякога трудно, по-често радостно и през цялото време вълнуващо преживяване.

Кое най-много ти допадна от цялостното преживяване в Bootcamp-а?

Най-напред, Bootcamp-ът ми даде посока. Приех изпита сериозно и се готвих за него около месец. Изгледах наново целия C# Web курс и, макар че вече бях написала две приложения – онова, което споменах в началото, и проектът, с който завърших Web модула – получих нова яснота за ASP.NET Core и всеобхватното знание, което изисква направата на уеб апликация.


Огромна бе радостта ми, когато получих мейла, че съм приета, и радостите оттам насетне бяха ежедневие. Много харесвам колегите си. С някои от тях дори не сме се виждали на живо, а работихме заедно толкова гладко. Имах възможност да изпитам себе си в срещата с различните характери, когато има екип, и се изненадах да преоткрия себе си като доста по-търпелива, отколкото някога съм била.


Очарована бях и от това как на всеки работен въпрос, който някой от нас имаше, друг в екипа знаеше отговора, вече се беше сблъсквал с дадения проблем. При един от кратките подготвителни курсове чух, че екипът се превръща в твое семейство – с течение на Bootcamp се уверих, че това е точно така.


Много харесвам и проекта – UpSkill би могло да бъде истинско, работещо приложение, на всичкото отгоре, свързано с изключително важна за мен тема, каквато е образованието.


Изобщо, Bootcamp носи усещането за работа в реална среда, дава опит, а е лишен от напрежението, за което ми споделят онези мои състуденти от СофтУни, които направо започнаха работа след последния ни курс. Може да изглежда забавно, но дори само опита от общата работа в GitHub е важен за начинаещия програмист.


Смятам, че Bootcamp е добре да бъде завършека на обучителния процес за всеки, успешно преминал избраната професионална пътека, преди да започне работа в компания. Печелят както начинаещите програмисти, така и бизнесът, който ще бъде техен работодател.

---

Ако и ти се нуждаеш от опит и увереност, за да дадеш летящ старт на кариерното си развитие, не се колебай да се запишеш за SoftUni Bootcamp. Програмата е напълно безплатна и е достатъчно да си придобил фундаментални технически умения и знания. При нас ще работиш в екип по реален проект, за да видиш как всичко е свързано в работна обстановка. Не се колебай, присъедини се ето ТУК. Очакваме те!