Loading...

SoftUni Bootcamp представя Петър Матов - "Bootcamp ми се отрази положително като мотивация, подреждане и визуализация"

avatar Мария Вълчева 3 минути
SoftUni Bootcamp представя Петър Матов - "Bootcamp ми се отрази положително като мотивация, подреждане и визуализация"

В следващата история от участник в SoftUni Bootcamp ще те срещна с Петър Матов – бакалавър по Телекомуникации, в момента студент в ТУ по специалност Компютърно и Софтуерно Инженерство. В СофтУни е на етап C# Web от цялостната ни пътека, а възнамерява да изкара и front-end подготовка. Междувременно преминава и през SoftUni Bootcamp и ето какво ни разказа за преживяването си:

Защо избра да станеш част от SoftUni Bootcamp?

Открих SoftUni Bootcamp чрез introduction видео, което ми попадна в YouTube. Развълнувах се от възможността да се включа в процеса на работа на практика в организация, да видя какво съм научил, да мога да развия CV и цялостно да се подобря. Решението ми да бъда част от SoftUni Bootcamp се дължи на това, че преподавателите са успешни, а материалите – качествени. Bootcamp-ът звучеше много примамливо и се надявах да развия tech уменията, които имах.

По какъв проект имаше възможността да работиш?

Приеха ме в MongoDB екип, в голям проект на C# в AzureDevOps Microsoft, за една cloud платформа като социална мрежа направена само за Share Code. Коментирахме бъгове, задачи, обсъждахме следващи стъпки, и задавахме време за справяне със задачите.


Методологията на комуникация е Agile. Проектът е огромен. За да се build-не и run-не, е нужно да се отиде в специфичен под-проект и да се заредят 2 от тях, за да се стартира host-а. Като цяло, проектът съдържа 86 под-проекта и расте и се развива, защото има и жива документация, тестват се всички неща от всеки колега – прави се code review и се дава подробна обратна връзка.


Проектът като бизнес идея е виртуално хранилище за документи и статистики за други фирми. В Европа има чудесен пазар за това, като топ клиент е Швейцария.


Често работехме над нови функционалности по проекта, но голяма част от времето отделяхме, за да откриваме и разрешаваме различни по сложност бъгове. Ценно е, че ние като стажанти сами си проверявахме и коментирахме кода.

Как преминаваше работният ден/процес?

Всеки член на екипа имаше наистина много задачи и срокове, заложени ни от лийда на екипа. Комуникацията ни беше непрекъсната в нашите Teams акаунти. През работния ден актуализирахме main branch-а, преглеждахме Pull Request-и или работехме по собствените си brancho-ве.

Какви умения успя да придобиеш и какви цели постигна с преминаването през SoftUni Bootcamp?

Успях наистина да направя равносметка, че ще трябва да уча още много. Забавен факт е, че един Software Developer учи най-много. Нещата постоянно еволюират. За да мога да съм по-полезен на един екип, ще е хубаво да мога да се link-вам към мобилния екип, или Blazor, Azure, защо не и QA?


Трябва да видя всичко, в правилен ред, разбира се, за да преценя кое ми се отдава най-много и буди у мен желание. Целият Bootcamp ми се отрази положително като мотивация, подреждане и визуализация. Комуникацията с колеги от СофтУни ме зареди с четива, сайтове, курсове, даже YouTube канали, които ще се превърнат в мой мини Bootcamp. В страхотната програма спечелих продуктивни колеги, с които мога да обменям множество ресурси за Software Developer-и.

Кое най-много ти допадна от цялостното преживяване в Bootcamp-а?

Microsoft Azure DevOps, или по-точно моят опит с него след Bootcamp-а ми помага да се чувствам като Junior, което вече е и целта ми. Запознах се с NoSQL MongoDB и Agile, всичко което е интересно, но не съм учил или виждал в университета и като цяло е добро дошло. Изключително съм щастлив и ще продължа да давам всичко от себе си като self-taught programmer.

---

СофтУни Bootcamp ще те постави в динамична среда, максимално близка до реалната работна обстановка, в която искаш да попаднеш. По време на програмата придобиваш не само опит и знания, но и специфични за ИТ индустрията меки умения, както и самочувствието, че можеш да се справиш с предизвикателството на реалната работна среда, подобно на Петър. За да ти се случи всичко това, не се колебай и кандидатствай за безплатния Bootcamp!