Loading...

Интервю с Ивайло Желев: "Не спирайте да следвате целите си!"

avatar Георги Кацаров 2 минути
Интервю с Ивайло Желев: "Не спирайте да следвате целите си!"

Здравей, Ивайло. Ти си един от най-активните и популярни трейнъри в Софтуерния университет, като винаги си на линия да отговориш на студент, който има проблеми с дадена задача или технология. Въпреки това не всички те познават, така че можеш ли да се представиш с няколко думи?

Ивайло: Здравейте, казвам се Ивайло Желев и се занимавам с ръководството на обученията в Софтуерния Университет, а също така съм и трейнър.


Какво те привлече към програмирането?

Ивайло: Винаги съм имал голямо въображение и креативност, които в повечето случаи не съм успявал да реализирам извън ума си. От много малък се запалих по програмирането, тъй като забелязах в него безкрайния потенциал да направя всичко. Точно такъв потенциал ми беше нужен за да поставя основата, върху която да градя идеите си.

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

Ивайло: Главно съм се насочил към C#. Това е езикът, който съм си поставил за основна цел. В момента владея C# и Java на горе-долу еквивалентно ниво, тъй като се занимавам с по-високите в йерархията курсове и е нужно да знам технологиите на Web Development ниво. Имам сравнителни (над основните) знания и по JavaScript. Имам и основни познания по C++, PHP, Python, Ruby, Kotlin… но не практикувам с тези езици активно.


Защо избра СофтУни?

Ивайло: Завършил съм Математическа гимназия с профил "Информатика". Чух за Софтуерния Университет от един съученик, който по това време беше скептичен към идеята, но мен лично ме грабна. Не крия, че направих опит да вляза в държавен университет и се целех доста високо като специалност, може би най-престижната във въпросния университет. Не ме приеха в специалността, за която се целех, но ми предложиха друга (също доста добра). Единствената алтернатива, която бях определил за себе си обаче, беше SoftUni.


Кое те мотивира да станеш част от екипа на СофтУни?

Ивайло: Това, което ме мотивира да стана част от екипа на SoftUni, бяха асистентите/лекторите/менторите по времето, по което започнах. Тези хора бяха моето вдъхновение и главната причина интереса ми да ескалира експоненциално. Те бяха моите идоли и аз наистина исках да правя това, което и те правеха. Да предам знанията и вдъхновението, които бяха предадени на мен.

Какво би посъветвал бъдещите курсисти?

Ивайло: Не спирайте да следвате целите си. Извън всякакво съмнение е, че ще се сблъскате със значителни по брой и по трудност препятствия по пътя към върха. Не трябва да се отчайвате от това, че нещо ви отнема повече време отколкото на другите или че нещо ви е значително по-сложно за разбиране отколкото на другите. Всеки мисли различно и всеки се учи различно. Всеки е специален по свой собствен начин. Намерете в себе си това, което е специално и го превърнете в основата на вашето развитие. Програмирането не е нищо повече от един инструмент, който да използвате за да постигнете целите си.