Loading...

Как да създадем компютърна игра?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Как да създадем компютърна игра?

Ако четете този материал, значи сте сред онази група хора, на която компютърните игри не са чуждо удоволствие и поне веднъж им се е искало да създадат нещо свое. Ето кои са основните етапи, през които преминава създаването на една игра. Най-напред изберете каква да бъде самата игра, за да изберете инструментите, с които ще я създадете. Тук имате три опции – да създадете текстово приключение, двуизмерна или триизмерна игра.

Текстово приключение
Това е една от най-старите форми на електронни забавления. При тях отсъства графика, а цялото „действие“ се разгръща посредством... текст. Да, вие четете и чрез определени команди вземате решения и действието се развива. Днес това е много непопулярна форма на забавление, въпреки, че все още има своите почитатели и общности. Ако все пак искате да създадете текстово приключение, ще ви е необходима някоя от следните програми:
- Twine – бърза и лесна програма, която използвате в браузъра си. Чрез нея можете да създадете интересни и нелинейни откъм сюжер текстови приключения;
- StoryNexus или Visionaire – и двете са добър избор, тъй като добавят повече геймплейни опции и статични изображения;
- Inform7 – това е дори още по-мощен инструмент с голяма общност от потребители.

Двузимерни (2D) игри
Двузимерните игри все още се радват на огромна популярност. Те са изключително подходящи за средностатистическия потребител, който намира някой промеждутък в натоварения си график и иска да разтовари съзнанието си с някоя неангажираща игра. За това този тип игри са много популярно решение за мобилните платформи. Без значение от платформата обаче, GameMaker и Stencyl са добри програми, с които можете да създавате страхотни двуизмерни заглавия. Те позволяват и програмиране, като в същото време обаче не е задължително условие за да създадете завършена и работеща игра. Ако искате да създадете браузър игра пък най-подходящия инструмент, с който можете да направите това е Scratch!.

Триизмерни (3D) игри
Триизмерните игри са истинско предизвикателство. За да се създаде качествена 3D игра, трябва да имате широки познания в различни области като 3D моделиране, програмиране, 2D Art (за текстурите и изобщо изображенията), networking познания (в случай, че играта ще бъде мрежова).

За да не се пише код от нулата всеки път, триизмерните игри използват т.нар. „графични енджини“. „Двигателите“ съдържат всички основни графични компоненти – осветление, оптимизация, взаимодействия между различните компоненти и т.н. Съществуват безплатни графични енджини, с които можете да правите игри с некомерсиална цел, както и по-богати откъм възможности платени техни версии. Най-популярните решения в момента са Unity и Unreal Engine 4. За създаването на моделите са ви необходими програми като 3D Studio Max, Blender или Maya.

Без значение каква игра искате да създадете, работния процес винаги преминава през няколко стъпки: Избиране на визия и стил на вашата игра; Определяне на бюджет за разработка; Създаване на игрална концепция и сценарий и др.

Ако искате да научите в какво се състои работния процес при създаването на игра, то модула Game Development, е точно за вас! Можете да се запишете като кликнете ТУК. Побързайте – присъствените места са ограничени!