Loading...

Ключът към Agile успеха

avatar Румен Янев 2 минути
Ключът към Agile успеха

Чувал си за големите компании Lego, Adobe и Bosch и въпреки че продуктите им са коренно различни, общото между тях е начинът им на работа – Agile. Терминът Agile идва от буквалния смисъл на думата – подвижен – и ключът към успешното му приложение е адаптивността.


Този начин на работа стана популярен по последното десетилетие и се използва активно в разработката на софтуер, но и на много други места. Екипите, които работят Agile, разполагат с много свобода на структурно ниво. Йерархията е минимална, ако въобще има такава, и служителите работят без някой да им „виси на главата“. Това ги насърчава да бъдат по-креативни, да работят това, което харесват и наистина да влагат стойност в продуктите, които създават.

Води, не ръководи

Силната децентрализация на Agile не изключва позицията на лидера. Но тук той трябва да води към правилната посока без да се налага постоянно да раздава задачи и да микроменажира. Той трябва да умее да изкарва най-добрите качества у служителите и да знае как да ги насърчи да бъдат там, където ще са най-полезни. Ако си представиш, че екипът е лодка, лидерът ще е най-отзад на руля, ще определя посоката и ще следи за опасности. Екипът ще гребе и ще е отговорен да стигнете до дестинацията.

Включи всички

Agile начинът на работа означава, че всеки има думата и мнението му е ценно. Продуктът на компанията е плод на общи усилия и когато всеки знае точно какво се случва с останалите, може да вземе по-добри решения за своята работа и да се съобрази с тази на колегите си. Това повишава и самочувствието на отделните служите, тъй като осъзнават, че мнението им се зачита. Честите екипни срещи са важни, както и анкетите, обученията и разбира се - забавленията.

Доверието е важно

При силната децентрализация и автономността на всеки служител е изключително важно лидерът да има доверие в екипа и обратното. Отворената комуникация е важна част от изграждането на това доверие. Когато някой не се колебае да задава въпроси, да споделя проблеми, с които се сблъсква и да се радва на чуждите успехи, екипът е на правилен Agile път.

Обратна връзка

В днешно време всички имат желанието да се подобряват непрестанно. Времената са динамични, професиите също. Обратната връзка е един от начините това подобрение да бъде постигнато. Също така, навременната обратна връзка може да предотврати бъдещи проблеми в екипа, в работния процес и в крайния продукт. Лидерите трябва да напомнят, че е хубаво да получаваш и да даваш конструктивна критика, както и похвали за добре свършена работа. Никой не знае всичко и всеки прави грешки.

Наруши правилата

Израстваме заобиколени от правила. От училище през университет до работа спазваме определено поведение и е неестествено, когато някой ни насърчава да правим обратното. Но Agile мисленето е точно такова. То не ни казва как да решим задачата, а просто да я решим, да измислим свой път, наша структура, методи и да изненадаме себе си останалите. Ако „глупавата“ идея работи, значи не е глупава.


В СофтУни също работим на Agile принципа и на 24 февруари стартираме курса Agile Software Development. Той ще те научи как точно да постигнеш горните препоръки, ще те запознае с най-различни техники, както и с бизнес страната на софтуерната разработка.  Курсът е подходящ за хора, участвали в софтуерен проект, не непременно като програмисти и независимо от опита им с Agile разработката на софтуер, които очакват или желаят да започнат работа по проект. Счупи правилата, запиши се сега!