Loading...

Moят път в СофтУни

avatar Катерина Костадинова 8 минути 4941
Moят път в СофтУни

Софтуерното инженерство и програмирането предоставят редица възможности за реализация. Ако се чудиш кое е професионалното направление, което ще ти пасне най-добре, на точното място си. В следващите редове ще разгледаме какъв е пътят, по който ще преминеш, навлизайки в програмата на СофтУни.

По кое професионално направление да поема?

След като успешно покориш въвеждащия курс Programming Basics и надградиш познанията си в следващия го Fundamentals Module, идва моментът, в който ще трябва да си отговориш именно на този въпрос. Но преди да опитаме да му отговорим заедно, нека си припомним докъде точно ще си стигнал след Fundamentals модула.

Какво представлява Fundamentals модулът?

Fundamentals модулът логически следва Programming Basics курса, в който придобиваш основополагащи знания и умения в програмирането. Основната цел на Fundamentals е да надгради и разшири знанията ти за фундаментални концепции от областта като работата с класове и обекти, както и различни структури от данни. Това е моментът, в който ще започнеш да съчетаваш вече придобитите в Programming Fundamentals знания с основни похвати от практиката.

Именно така ще изградиш необходимия фундамент, задължителен за всеки себеуважаващ се програмист. За по-голяма целесъобразност, във Fundamentals модула можеш да продължиш с езика, с който си започнал, но можеш и да промениш посоката и да се насочиш към ново желание – работа с Java, C#, JavaScript или Python.

Модулът е с продължителност от три месеца, като включва два изпита. В средата на обучението ще преминеш през т.нар. Mid Exam, който да валидира усвоените до момента знания и умения, касаещи основни концепции като масиви и списъци. В края на курса преминаваш през финален изпит, а след като успешно си издържал и двата, идва време да избереш професионалното си направление.

Кой професионален модул да избереш?

Четири са професионалните направления, в които може да тръгне кариерният ти път – Java Web Developer, C# Web Developer, Python Web Developer, JavaScript Web Developer. Всяко едно от тези професионални направления включва набор от модули, а основната цел е те да ти помогнат да изградиш всички необходими умения, за да можеш да започнеш работа като Junior Web Developer.

Имай предвид, че всяка една от обучителните пътеки има различна продължителност и носи различен брой кредити. Програмите за C# Web Developer и Java Web Developer са с приблизителна дължина от около година и половина, докато Python Web Developer и JavaScript Web Developer са малко по-кратки - можеш да ги завършиш приблизително за година. Повече информация за учебния план ще откриеш ТУК! А сега нека хвърлим един бърз поглед към отделните професии:

Java Web Developer

За да се сдобиеш с професията, както се досещаш, трябва да владееш работата с Java на експертно ниво. Това включва не само умението за писане на код, но и владеенето на съпътстващите програмния език технологии. Професионалната ти подготовка ще изисква:

  • Развиване на умения за програмиране с Java и съпътстващите го технологии;
  • Умения за разработка на уеб приложения;
  • Усвояване на основите както на компютърната наука, така и на софтуерното инженерство;
  • Майсторско владеене на Java технологиите за софтуерна разработка, чрез практически проекти, реализирани c Java и Spring;
  • Натрупване на практически опит в областта на Java технологиите, Java OOP, работа със Spring MVC, Spring Data, дори HTML5 и JavaScript.

Защо да избереш Java?

Java е в топ 3 на най-използваните езици за програмиране в световен мащаб. Той е подходящ както за мащабни корпоративни проекти, благодарение на повишената сигурност, така и за по-малки лични разработки. Чрез него можеш да създаваш както десктоп, така и мобилни приложения.

Java продължава да бъде актуален дори близо тридесет години след създаването си. Това означава, че е много добре полиран и развит, има отлична поддръжка и общността, формирана около него, е много голяма – над 14 милиона Java разработчици по данни от първата половина на 2022 година.

Java e сред най-предпочитаните езици, когато става дума за разработка на проекти с бизнес насоченост. Това, заедно с огромната общност и ресурсите, които тя е създала (библиотеки и технологични рамки), я превръщат в подходящ за всеки един бизнес проект, за който можете да се досетите. А начинаещите могат да се развиват бързо с подкрепата на умели ментори, включително и в програмата на СофтУни.

C# Web Developer

Едни от най-търсените специалистите са софтуерните разработчици с програмния език C#. В текущия учебен план на СофтУни ще откриеш задълбочена и практически ориентирана програма, която ще ти помогне да придобиеш експертни знания и да развиеш умения на професионално ниво в пътеката C# Web Developer. В нея ще придобиеш всички умения, необходими за .NET разработка:

  • Програмиране посредством програмния език С#, работа с интегрираната среда за разработка Visual Studio, използване на колекции, имплементация на обектно-ориентирано програмиране, работа с класове и обекти, работа c Git и GitHub;
  • Базови знания върху структури от данни и алгоритми; изграждане на умения за решаване на проблеми с езика С# и Visual Studio;
  • Разработка на уеб приложения c ASP.NET MVC, Entity Framework и SQL Server;
  • Разработка на back-end приложения c ASP.NET WebAP1, Entity Framework и SQL Server.

Защо да избереш C#?

C# е сред най-подходящите езици за начинаещи програмисти. Той е лесно четим и лесен за писане, което спомага и за по-бързото усвояване на работата с него. Програмата на СофтУни осигурява достъп до огромен набор от ресурси – детайлни практически занятия, множество задачи и примери, достъп до ментор и интензивна практика, чрез които ще можеш да изградиш всички умения, присъщи на C# разработчиците.

С# и .NET са изключително популярни: те са разработени и се поддържат от Microsoft и към момента се използват от над 10 милиона програмисти по целия свят. С# е подходящ за разработка на приложения, които могат да работят на най-разнообразни платформи едновременно: със С# можете да разработвате както десктоп приложения, така и мобилни приложения, уеб приложения или уеб услуги и други back-end функционалности. А най-вълнуващото в работата със C# е възможността да работиш по създаването на видео игри – както като част от студио, така и свои собствени.

Нуждата за C# и .NET разработчици е сред най-високите към този момент, най-вече заради техническото ниво и достъпността на платформата. Това ти гарантира професионална реализация, след като придобиеш необходимите умения.

JavaScript Web Developer

JavaScript разработчиците днес са сред най-разпространените, но и сред най-търсените по няколко причини. Освен front-end език, JS разполага с рамки за разработка на сървърна логика, т.е. back-end, което го прави един от най-гъвкавите програмни езици. В подготовката си в СофтУни ще имаш възможност да придобиеш умения и в двата аспекта, наред с редица ключови способности, типични за всеки JS дивелъпър:

  • Работа със сорс контрол системи, основни знания по структури от данни, усвояване на парадигми като "функционално програмиране" и "обектно-ориентирано програмиране";
  • Усвояване на умения за работа с практични технологии за front-end разработката, които се съчетават добре с JavaScript: HTML5, CSS3; работа c AJAX и REST базирани услуги; JSON и НТТР; създаване на Single-Page-Apps c JS Frameworks като Angular и React;
  • Умения за работа с технологии за JS сървърна разработка (back-end: програмиране с Node.js за back-end и ExpressJS, работа с нерелационни бази данни – MongoDB.

Защо да избереш JavaScript?

JavaScript e изключително динамичен програмен език – той ти позволява да създаваш гъвкави приложения за разнообразни платформи, като покрива както front-end, така и back-end частта на разработката. Затова и днес над 17 милиона разработчици по света използват JavaScript. Повече от половината проекти в GitHub използват езика също.

JavaScript e задължителен език за всеки съвременен софтуерен инженер, най-вече защото е незаменим при изграждането на потребителски интерфейси (UI). Дори ако изграждаш сървърната логика на някой друг език, със сигурност front-end частта ще разчита на JavaScript. Той е и неразделна част от всеки модерен уебсайт и се използва в комбинация с множество други технологии и програмни решения.

JavaScript e подходящ както за front-end разработка, така и за изграждане на back-end логиката. Всичко това превръща JavaScript в език, който се развива все повече и повече, за да отговори на съвременните нужди на уеб разработката. Поради тази причина се увеличава и необходимостта от качествени JavaScript разработчици. А СофтУни e мястото, на което можете да станеш именно такъв.

Python Web Developer

Избирайки професията Python Web Developer, ще имаш възможност да придобиеш умения по програмиране, основни структури от данни, да развиеш алгоритмично мислене, чрез знанията по софтуерно инженерство, както и ще се запознаеш с Python технологии за напреднали. Обучението за професия Python Web Developer в SoftUni e разработено от трейнъри, професионалисти с опит в IТ компании от сектора, и е практически насочено. Ако избереш тази професия, ще усвоиш следните умения:

  • Програмиране c Python;
  • Умения за разработка на уеб приложения, както front-end, така и back-end;
  • Знания по основни структури от данни и разрешаване на проблеми;
  • Писане на back-end логика c Python и front-end с Javascript и HTML5;
  • Работа c Git и GitHub;
  • Създаване на уеб приложения с помощта на Django.

Защо да избереш Python?

Python e проектиран така, че да бъде лесен за разбиране и приятен за работа, както и близък до английския език, което отнема доста от стреса за начинаещите програмисти. Той e лесен за научаване чрез богатството от разнообразни видео уроци и упражнения в SoftUni.

Python e доста гъвкав, което означава, че няма строги правила как да се разработват приложения. Това ще ти позволи да използваш различна методика при разрешаването на проблеми. С появата на Big Data, Python програмистите стават необходими и търсени в областта на Data Science, поради възможността на езика да бъде лесно интегриран в приложения с функционалности, които засягат Machine Learning. Именно това направи Python изключително популярен и в разработката на изкуствен интелект, разкривайки редица нови възможности за реализация.

Какъв път ще следваш?

Това вече зависи от теб! Ако искаш да станеш младши софтуерен разработчик и да преследваш кариерни успехи в сферата, всеки от тези пътища ще ти разкрие огромен набор от възможности. Помисли над предпочитанията си и сферите, от които се вълнуваш най-живо и направи следващата стъпка към професионалната си реализация. Научи се да програмираш и от начинаещ, стани софтуерен инженер още днес с помощта на СофтУни!

И ако все още не си – кандидатствай ТУК!

Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.