Loading...

6 предимства на езика Python

avatar Георги Кацаров 3 минути
6 предимства на езика Python

Ако стоите пред въпроса кой програмен език да изберете и се чудите с какво Python би бил по-добър избор от останалите – не се чудете! Представяме ви шест предимства на езика Python:

1. Безплатен е!

Програмният език Python всъщност е проект с отворен код и въпреки, че компанията, която го развива е една от най-големите, Python все още е безплатен. За да свалите всичко необходимо вие не се нуждаете от абонаменти планове и можете да го използвате на всеки настолен компютър или лаптоп. Всички съпътстващи ресурси, от които се нуждаете за пълноценно програмиране с Python (модули, библиотеки и други средства) също са безплатни и достъпни.

Средата за разработка на Python ( “Integrated development environments” или “IDE” ), която включва PTVS, Pydev и eclipse spyder python – също може да се свали безплатно.

2. Програмирането с Python изисква по-малко код

Синтаксисът на Python е изключително прост, придържайки се максимално към английския първоизточник на думите, чрез които се използват команди. Да, в Python командите използват цели думи от английския език, в резултат на което Python е езикът, който максимално се доближава до разговорния английски език. Това обаче далеч не означава, че кодът е обемен. Дори напротив. При програмиране с Python една проста логическа конструкция би отнела около 3 реда код. Същата конструкция при С++ би отнела 7 реда код. Да пишете по-малко код означава много неща: ще спестите време при писането, по-компактен е, по-лесен е за проверка и коригиране (т.е. по-лесен е за поддръжка) и други предимства. А софтуер, който изисква по-малко време и ресурси предразполага към по-ниска себестойност, чрез която реализира много по-голяма печалба.

3. Всеки бизнес може да си го позволи

Бидейки безплатен Python e страхотно решение за всички по-малки и средни като размер компании. Всяка стартираща компания със скромен бюджет може да използва платформата Python за да изгради бюджетно-ефективен софтуер, с който да оперира. Възможността бързо да се изграждат приложения чрез Python, го правят изключително подходящ за стартъпи и по този начин да бъдат конкурентни на развити и наложили се на пазара компании.

4. Големите компании също го използват

Не ме разбирайте погрешно. Python не е компромисно решение за малки компании. Той е пълноценен програмен език, с огромно приложение и изключително приятен синтаксис. Това го прави търсен и желан дори и в големите компании и корпорации, които са се наложили на пазара, в това число компании като Google, Spotify, Instagram, Dropbox, NASA, Electronic Arts и Disney.

5. Python е един от най-модерните езици

Обектно-ориентирания подход при програмирането е една от основните черти на езици, като Java и C++. Днес този подход е изключително популярен и разпространен благодарение на тези езици. Python също е в крак с модата и парадигмата за ООП е вградена в него. Тук идват и споменатите по-горе предимства по отношение на синтаксиса и обема на кода, които го изтласкват с едни гърди напред.

6. Python е подходящ за всеки, който иска да се занимава със Софтуерно инженерство

Всеки един софтуерен продукт е резултат от поредица внимателно обмисляне, писане на код, тестване и сравняване дали получените резултати съответстват на търсените резултати. За да се получи желания резултат се минава през един дълъг процес на непрекъснати редакции и обновления на съществуващия код. Ситуацията се усложнява от това, че създаването на един продукт е екипна работа, а това означава, че кодът, който пишете трябва да е интуитивен и лесен за разчитане, проследяване и осмисляне от различни хора, които работят по различни части или етапи на проекта. За да се постигне такъв код е необходимо да изградите някои умения, които не са свързани пряко с езика, който сте избрали, но синтаксиса на езика също е важна част и тук Python има огромно предимство.

Бих могъл да ви посоча още много предимства, които произтичат от основните качества на езика Python, но нищо не е по-добро от това, да усвоите основните принцип на програмиране е езика Python чрез нашия модул „Python Development“, който започва съвсем скоро. Запишете се още днес, защото присъствените места се изчерпват бързо! Очакваме ви!