Loading...

Какво представлява Symfony?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво представлява Symfony?

Ако вече сте придобили основите на програмирането с езика PHP (какво са типове данни, условни конструкции, цикличност, масиви, обектно-ориентирано програмиране) и имате базови познания по HTML и CSS, вие все още не сте готови да създадете пълноценно уеб приложения. За да направите това ще ви трябва съответната технологична рамка (framework). Един от най-добрите избори, за тези от вас, които искат да развият своите PHP умения е рамката Symfony. Какво представлява тя?

Symfony е набор от градивни блокове. Можете да изберете тези от тях, които са ви необходими за специфично уеб приложение, което възнамерявате да разработвате. Искате ли вашето приложение да има ограничена зона, която да се достъпва само определени членове? В такъв случай имате нужда от компонента за сигурност. Желаете вашето приложение да има различни формуляри? Тогава се нуждаете от Forms компонента. Искате да е пълноценно, интерактивно уеб приложение с някои конзолни команди? Инсталирайте всички компоненти и това, което ги свързва: Symfony Standard Edition.

Използвайки Symfony на вас няма да ви се налага да „преоткривате колелото“ за всеки отделен проект. Symfony осигурява инструменти, които ще ви помогнат с различни неща в различни проекти: посредством рендиране на страници, посредством темплейти, валидиране на стойностите на подадените формуляри, да се изгради сигурност посредством login формуляр и т.н. Symfony предлага лесни за прилагане решения по отношение на всеки един от тези low-level проблеми в процеса на разработката.

Въпреки, че Symfony ще ви предложи готови решения в различните аспекти на вашето приложение, той не ви пречи да вземате собствени решения по отношение на (почти) всичко. Почти всяка част от тази технологична рамка може да бъде заменена от ваши собствени имплементации. Ключът към тази гъвкавост е принципът „инверсия на зависимостите“, върху който е изграден codebase-a на Symfony.

Ако сте запознати със Symfony и нейните компоненти, за вас ще е много по-лесно да скочите в друг проект, който ще има нужда от един или повече от компонентите на Symfony. Също така ще е много по-лесно за вас да споделяте код между проектите.

Като стана дума за преизползваем код: можете да намерите дори готови решения в това отношение. Общността около Symfony е толкова голяма, че можете да намерите код за всяко едно нещо, което търсите. Въпреки, че качеството на различните пакети варира, винаги можете да намерите поне нещо, на което да „стъпите“ като основа и над което да надградите това, което ви е необходимо. А ако създадете нещо, което не е правено до този момент, е изключително лесно да го споделите в GitHub и Packagist, посредством Composer.

А къде можете да придобиете всички основни умения, за пълноценна работа с рамката Symfony? В курса „PHP MVC Frameworks - Symfony - юли 2019“ разбира се. Не се колебайте, а се запишете още днес!