Loading...

"Очаквайте още по-добра и ефективна програма, която ще превърне всички кандидати в успешни програмисти, които бързо ще се реализират на мечтана от тях позиция!"

avatar Соня Аврамова 2 минути
"Очаквайте още по-добра и ефективна програма, която ще превърне всички кандидати в успешни програмисти, които бързо ще се реализират на мечтана от тях позиция!"

Представяме ви Веселин Малезанов - част от нашите звездни лектори в обновената програма по Софтуерно инженерство - SoftUni 4.0! Понастоящем управлява малка софтуерна фирма "Луканет", която разработва собствен продукт за управление на търговски обекти. Предимно програмира, но споделя, че като управител често му се налага да изпълнява и други задачи. Винаги се стреми да ги прекара през програмирането, т.е. някой скрипт да ги прави вместо него :) А какво сподели за новото предизвикателство - да бъде преподавател в SoftUni 4.0, прочетете от следващите редове. 

От колко време се занимаваш с програмиране и как започна?

Любителски започнах в 6-ти клас, когато се сдобих с "чудото на техниката" - домашен персонален компютър Правец-8Д. За него нямаше никакви програми и за да пуснеш нещо, трябваше ... да си го напишеш.  Професионално се занимавам от 20 години, като започнах като HTML кодер в "Нетинфо". Бързо установих, че статичните страници са скучни и започнах да програмирам. Основната насока винаги е била WEB технологията и всичко, което съм правил се върти около нея. Считам, че това е най-правилната технология за съвременните потребителски клиент-сървър системи.

Кои са най-интересните проекти, с които си се занимавал?

Като млад програмист, най-интересният проект беше създаването на abv.bg. Тогава всичко беше много по-различно от сега, нямаше кого да питаш, всичко откривахме сами, но въпреки това, пощата стана номер 1. Последните 10+ години разработваме доста сложна система за управление на търговски обекти, която включва в себе си десетки технологии и похвати. Всичко това изисква доста комплексни познания и сложен контрол над работата.

Защо избра тази технология? 

Когато започнах да използвам PHP, технологията точно прохождаше и нямаше много избор (както сега). Сравнена с останалите налични езици, PHP предлагаше много лекота на писане, бързина на изпълнение и беше насочен към WEB. С течение на времето, той стана много масов и продължи да се развива, доказвайки че с него могат да се изграждат както малки и бързи проекти, така и големи и сложни системи.

Какво те мотивира да преподаваш?

Програмирането винаги ми е било страст и основен интерес. Обичам да го правя и да говоря за него. Преподаването ми дава възможност да комуникирам с други хора, които имат същите чувства към него. :) Искам да ги науча на неща, които аз знам, да им спестя грешките, в които могат да попаднат. Докато преподавам на други хора, всъщност основния учещ съм аз, тъй като преподаването на цял курс ти дава възможност да видиш нещата събрани, подредени и веднага да направиш нови изводи и заключения.

Какво да очакваме от програмата по Софтуерно инженерство 4.0?

Очаквам още по-добра и ефективна програма, която ще превърне всички кандидати в успешни програмисти, които бързо ще се реализират на мечтана от тях позиция! 

Aко и вие искате да се докоснете до света на програмирането и да се срещнете с най-известните трейнъри в областта, кандидатствайте още днес за безплатно обучение Programming Basics от ТУК!