Loading...

"Намерих позицията, на която съм в момента с помощта на Софтуерния университет, за което благодаря!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Намерих позицията, на която съм в момента с помощта на Софтуерния университет, за което благодаря!"

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Избрах да се обучавам в присъствена форма. Исках да инвестирам цялото време и усилия в програмирането - да бъда в подходяща среда сред мотивирани и амбицирани млади хора." Какво още сподели Румен, прочетете от следващите редове.

Здравей, Румен! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Румен и съм на 24. Преди близо 2 години и половина завърших Софтуерния университет. В момента работя за компания на име SmartIT като Web developer. Извън работа спортувам, уча, работя по самостоятелни проекти и играя видео игри.

Какво те привлече към програмирането?

Винаги съм обичал да решавам проблеми. Мои, чужди, каквито и да било. В даден период се появи проблема ми с незнанието как работят нещата, изобразени на екрана на компютъра ми. Така се роди страстта. Като ученик започнах да участвам на олимпиади по ИТ и благодарение на класния ми ръководител научих много. Може би удовлетворението от работата по проектите ми е помогнало да продължа да искам да науча повече.

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

Имам най-много опит в работа с .NET платформата с езика C#. Това може би се дължи на насочеността на курсовете, които съм взимал, докато бях в Софтуерния университет и в университета. Използвам също SQL и JavaScript ежедневно в работата и извън нея.

Как научи за Софтуерния университет?

За Софтуерния университет научих, докато бях студент в Пловдив. По време на обучението търсех материали лекции, курсове, литература, за да науча в дълбочина как работят технологиите, които изучаваме. Тогава се натъкнах на безплатната книга на Наков "Основи на програмирането (със C#)". После потърсих повече за него и открих, че скоро щели да отварят нова академия и така нещата си дойдоха на мястото.

А защо го избра?

Заради всичките подобрения, които Софтуерният университет предлага в сравнение с университета, в който бях преди това. Адекватни преподаватели, адекватен материал, адекватни колеги. Не ми се чакаше 2-3 години, за да започна да ходя по стажове от университета и реших да се стегна за година и половина, пък каквото стане.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

Обучавах се присъствено. Избрах го, защото бях решил да прекъсна в университета и да инвестирам цялото време и усилия, за да се науча както трябва. Исках да съм в подходяща среда сред мотивирани и амбицирани млади хора.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

Понякога времето просто не стигаше... Имало е седмици, в които съм работил по 2 екипни проекта с наближаващ deadline, оценявал съм изпити, присъствал съм като доброволец в университета и съм взимал 2-та курса, за които са екипните работи - паралелно. 24 часа ми се струваха супер малко, имайки предвид, че съм бил 10-11 часа в университета.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Труден въпрос. Не мога да дам обективен отговор, защото не познавам всички програмисти, за да осредня резултата. Имал съм колежки, които се справят блестящо и колеги, които изпитват затруднение с материята - както и обратното.

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

Да, свързана е. Работя като Web developer в SmartIT. Намерих позицията, на която съм в момента с помощта на Софтуерния университет, за което благодаря.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Надявам се да съм се изкачил ниво-две нагоре по стълбичката на софтуерното инжинерство и производството на софтуер. С оглед на темповете, с които се развиват  техонлогиите и иновациите, почти нищо не може да бъде казано конкретно за след 5 години.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Пичове, дайте всичко от себе си, защото всяка безсънна нощ си струва!

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.