Loading...

3 практични приложения на Arduino

avatar Георги Кацаров 2 минути
3 практични приложения на Arduino

Arduino UNO е микроконтролерна платка, която е базирана на микроконтролера Microchip ATmeg328P. Тя е програмируема и към нея могат да се свързват допълнителни платки, сензори, мотори, светлини, LCD и OLED екрани, и какво ли още не. Всичко това създава една добра база за множество и разнообразни проекти, които съчетават програмиране с настройване на реална електроника, така че вие по един практичен начин да разберете как взаимодействат хардуер и софтуер.

Въпреки, че с Arduino вие можете да създадете невероятно разнообразни проекти (както се казва „The sky is the limit”), основната мотивация е доколко можете да създадете нещо с реално практическо приложение. Затова ви предлагаме три проекта с Arduino, които показват употребата на популярната платка в решаване на проблеми от нашето ежедневие.

1. Ардуино термометър

За да реализирате този проект ще са ви необходими платка Arduino 101, USB-A и USB-B кабели, универсална платка (т.нар. „breadboard“), още три жички и TMP-36 температурен сензор. С тези компоненти, можете да създадете устройство, което да измерва температурата. С помощта на Apache Cordova или друг пълноценен framework (Apache Cordova e популярен Framework за мобилни приложения, подходящ е за работа с HTML5, CSS3 и JavaScript) можете да напишете приложение което да получава и обработва получената информация както на iOS, така и на Android платформи.

2. Ардуино алармена система

Друг интересен проект, който можете да реализирате с помощта на Arduino е собствена алармена система. За целта ви трябва платка Arduino, сензор за движение, пиезоелектричен бузер, LED стрип светлини. С тяхна помощ можете да създадете система, която отчита движенията и в отговор активира оглушителен звук заедно със светлинен ефект, които предизвикват шок у нарушителя. Разбира се, това е недостатъчно решение за ефективна защита на дома, но ако не изгони нападателя, поне ще ви спечели време за да отреагирате по-адекватно на създалата се ситуация. А и може да ви даде по-добри идеи за по-нататъшното усъвършенстване на системата.

3. Ардуино косачка

Макар че едва ли някой от вас си представя самокосяща благодарение на machine learning косачка, дистанционно управление с Arduino е едно напълно възможно решение за управление на вашата косачка. А това значително ще облекчи вашата работа. Всъщност защо да се ограничавате до косачката? Ако имате ливада без съмнение има доста дейности, които бихте могли да управлявате дистанционно. Ардуино е отлично решение за това. Вижте например този Lawnbot400:

Не е турдно да се научите да работите с Ардуино!

Ако гореизброените проекти са ви вдъхновили и считате, че можете да подобрите някой аспект от своето ежедневие благодарение на Arduino – запишете се в нашия курс „Microcontrollers - юни 2019“. Той ще ви даде основата за разработка на собствени програмируеми проекти, които ще можете да изпробвате върху реална микроконтролерна система от тип Arduino.