Loading...

Три любопитни факта за PHP

avatar Георги Кацаров 1 минута
Три любопитни факта за PHP

1. Първоначално не е бил предназначен да бъде програмен език
Един от най-любопитните факти, които можете да научите за PHP, е че той не е бил предназначен да бъде програмен език. Всъщност, възникнал е сравнително случайно, през 1995 г., когато Расмус Лердорф имал нужда да създаде Common Gateway Interface (CGI) за да работи с различни уеб формуляри. Когато разрешавал този проблем с различни скриптове, той в същото време мислел да създаде в бъдеще програмен език за тази цел. В един момент обаче осъзнал, че вече разполага с базата за такъв език и просто направил следващата логична стъпка. Така се родил PHP

2. PHP не винаги е бил рекурсивен акроним за Hypertext Preprocessor
Първоначално всъщност абревиатурата е означавала Personal Home Page/Forms Interpreter (PHP/FI). PHP е бил предназначен за изграждането на прости, но динамични уеб приложения, които да могат да комуникират с бази данни. Също така е оказвал помощ в докладването на бъгове и подобряването на код. Разбира се, скоро след това езикът претърпял значителна еволюция, за да се превърне в това, което познаваме днес като PHP. Това се случило през 1997-ма година, когато Зийв Сураски и Анди Гутманс пренаписали ключовия софтуерен компонент на езика, създавайки по този начин основата на PHP 3. Той от своя страна преминал през продължителен публичен тест и едва през юни 1998-ма година бил пуснат официално. А с оглед на изменената функция на езика, се променило и значението на неговия акроним, ставайки PHP Hypertext Preprocessor.

3. Статистика
PHP се използва от над 5 млн. разработчици в световен мащаб. Над 244 милиона уебсайта използват PHP, като тази цифра се увеличава непрекъснато.
PHP се използва от някои от най-големите брандове в световен мащаб, като Facebook, Flickr, Yahoo, ProProfs, Technorati, Digg и Friendster – всички те са изградени с PHP. Други популярни сайтове, като Wikipedia, WordPress платформата, Weibo.com, Twitter.Com.

Ако сте начинаещи и искате да придобиете умения за работа с един от най-популярните езици за сървърно скриптиране, най-доброто място където можете да направите това е безплатния курс „Programming Basics with PHP – май 2018“. Очакваме ви!