Loading...

Какви са предимствата на C# като първи програмен език?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Какви са предимствата на C# като първи програмен език?

Всеки месец безплатният курс „Programming Basics“ предоставя възможност на хиляди желаещи да се докоснат до програмирането, избирайки един от трите възможни за всяко издание на курса технологии. Една от тези технологии е C# (Си шарп). В този кратък материал ще ви споделя защо той е добър избор за начинаещите в програмирането.

Ще започна с това, че C# е строго типизиран език. Това означава, че пишейки код на C# вие ще трябва да спазвате строги правила при изписването. Всяко нарушение, всяко несъответствие води до нефункциониращ код. За ваше улеснение, интегрираната работната среда, в която ще пишете код (или както я наричаме за по-кратко „IDE“), ще ви сигнализира винаги, когато допуснете техническа грешка (не само правописна) в синтаксиса. По този начин вие винаги ще сте наясно къде са вашите грешки, какво ги причинява и как можете да ги отстраните. Да се върнем обаче на езика.

Езикът C# е удобен и предоставя възможност за широка гама от действия, които да се реализират с наистина малко код. Това е така, защото C# е програмен език от високо ниво. „Високо ниво“ е условно понятие, което означава, че даден език акцентира повече върху писането на програмната логика, предлагайки повече автоматизация и абстракции за управление на техническата част. За същата логика, в други езици за постигане на същия резултат ще ви бъде необходим доста по-голям обем от код.

Въпреки, че C# е лесен за научаване, това не означава, че ще постигнете резултати без усилия. Напротив. Ако искате да усвоите програмирането дори с такъв лесен език, вие трябва да практикувате, да се упражнявате в решаване на задачи непрекъснато всеки ден. Всъщност, за да наречете себе си „програмист“, някой ден вие трябва да усвоите редица умения, които са общи за повечето програмни езици и не се отнасят толкова към конкретната технология, която ще изберете.

Ако искате да усвоите тези умения, най-добрата отправна точка, която можете да изберете е като кандидатствате за безплатния курс „Programming Basics“. А езикът C# е една от трите добри възможности, измежду които можете да изберете своя програмен език. Очакваме ви.