Loading...

Какво представлява науката "Електроника"?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Какво представлява науката "Електроника"?

Електрониката е наука за контролиране на електрическата енергия. Тя борави с електрически вериги, които включват активни електрически компоненти като вакуумни тръби, транзистори, диоди, интегрални схеми, оптоелектроника и сензори, както и пасивни електрически компоненти и интерконекторни технологии.

Обикновено електронните устройства съдържат вериги, състоящите основно или изключително от активни полупроводници, допълнени от пасивни елементи. Такава верига се нарича електронна верига.

Електрониката е широко използвана при обработката на информация, телекомуникациите и звуковата обработка. Способността на електронните устройства да действат като превключватели е това, което прави дигиталната обработка на информация възможно.

Електрониката е отделен клон от науката за електроенергия и електро-механика, които се занимават с генериране, разпространение, съхранение и други дейности, на електрическата енергия. Това разделение е започнало около 1906 г., с изобретяването на триода от Лий Ди Форест, което позволило усилването на слаби радио и аудио сигнали, чрез не-механично устройство. До 1950 г. този клон е бил наречен „радио технологии“ поради приложението си в теорията и проектирането на радио предаватели, радио приемници и вакуумни тръби.

Самата наука за електрониката се дели на няколко клона, сред които дигитална електроника, аналогова електроника, микроелектроника, верижен дизайн, интегрални схеми, оптоелектроника и други.

Ако искате да се запознаете с електрониката от самия строеж на веществата до принципите на работа и проектиране на завършени устройства и схеми, можете да запишете курса „Electronics Basics – февруари 2018“ като кликнете ТУК.