Loading...

"Намерих си работа без един ден стаж" - историята на Костадин Сейменски

avatar Мария Вълчева 2 минути
"Намерих си работа без един ден стаж" - историята на Костадин Сейменски

В поредната история на успешно реализирал се наш студент ще се срещнеш с Костадин Сейменски. Въпреки че заменя висшето образование със СофтУни, за да получи повече практически познания, той е уверен, че за него това е бил най-правилният избор. Днес, само няколко месеца, след като завършва, вече работи като софтуерен разработчик в Speed Software & Network Solutions. Ето какво още ни разказа той:

Как започна историята ти със SoftUni?

Научих за SoftUni от колега от университета, в който учех. Разказа ми, че е записал допълнителни курсове по програмиране и е много доволен, понеже се набляга повече на практическите задачи. Още на следващия месец записах Programming Basics.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

Завърших JS пътеката както и допълнителния курс за VueJs. Програмата на СофтУни ми се стори толкова добра и изчерпателна, че сметнах за напълно ненужно обучението ми в държавния университет и прекъснах. По това време имах голямо желание да уча програмен език и реших да запиша JavaScript пътеката. Не казвам, че висшето образование е лошо, просто според мен е крайно недостатъчно за професионално развитие.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Лекторите в SoftUni са млади и образовани хора, които наистина се стараят да обясняват подробно теорията и задачите. Практически задачи се решават не само на упражненията, но и на теоретичните лекции, а в тази сфера именно практиката е ключова за разбиране на основните концепции на програмирането. Като цяло останах много доволен от начина на преподаване.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Курсовете в SoftUni са структурирани по много добър начин. Всеки курсист започва с основите на програмирането и продължава с професионалния модул, в който се учат библиотеките на избрания от курсиста език. Материалът е напълно изчерпателен и достатъчен за кариерен старт.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

От момента в който започнах обучението си в SoftUni, цялостната ми представа за програмирането се промени. Курсовете бяха в пъти по-добри от тези в държавния университет, в който учех. Първо започнах с основните концепции на JS и това как работи "под капака".


След като бях усвоил нужните умения, пристъпих към професионалния модул. Започнахме да се занимаваме с backend частта на JS, а именно NodeJs. Научиха ни да работим с нерелационни бази данни и да създаваме API-та, които да консумират информацията от тези бази. След като завърших курса по backend продължих с Web модула, в който се учеше ReactJs.


След като изкарах и този модул имах достатъчни знания, за да изградя изцяло един проект от създаването на сървър и бази данни, до консумирането на тези данни във frontend-а на приложението. Около 2 месеца след като бях завършил вече имах няколко предложения за работа без дори да съм изкарал и 1 ден стаж.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Съветът, който бих дал на бъдещите курсисти, е да отделят повече време за писане на код. Код, код и пак код. В тази сфера няма как да научиш нещо, без да ти е минало през пръстите.

---

Костадин е един от примерите, че динамичната област на програмирането продължава да се нуждае от нови и нови специалисти. И докато никога няма гаранции колко бързо ще дойде успехът, важното е да се предприеме първата крачка и пътят да се следва целенасочено. Ако и ти искаш да се потопиш в необятния свят на софтуерната разработка, направи първата крачка с безплатния ни курс Programming Basics. Нищо чудно след време да добавим и твоята успешна история в блога ни. А ако вече имаш така, не се колебай да ни я разкажеш на content@softuni.bg!