Loading...

Първи стъпки в света на програмирането с Go

avatar Мария Вълчева 2 минути
Първи стъпки в света на програмирането с Go

Ако се интересуваш от програмиране, вероятно вече си попадал на езика Go, известен още като Golang. Вече имаш възможност да се запишеш за въвеждаш курс по програмиране с Go напълно безплатно – Programming Basics with Go те очаква. Междувременно, ще ти представя езика и какво непрекъснато движи популярността му нагоре.

Какво представлява езикът Golang?

Разработен от Google инженери, Go e създаден, за да обслужва нуждите на корпоративния гигант. Целта е била процесът по софтуерна разработка да бъде направен по-бърз, по-опростен и по-надежден. Това е и една от причините много програмисти да се насочват към използването му – безспорно ги прави по-продуктивни.


Дори за напълно начинаещ програмист като теб, Go е добра отправна точка, тъй като е бърз и значително лесен за научаване откъм синтаксис. Ако започнеш да градиш познанията си с него, няма да сбъркаш. Синтаксисът е опростен и лесно четим и има свой собствен “garbage collector”, който се грижи за оптималното използване на паметта, т.е. няма нужда ти да мислиш как да я разпределяш.

Максимално достъпен за начинаещи

Go не използва класове, въпреки че е обектно-ориентиран език. Вместо това разчита на лесни за използване пакети, кодът може лесно да бъде променян, без да се притесняваш, че ще предизвикаш домино ефект. Има само един цикъл – for, с конструкции if и switch. С други думи, Golang е изключително изчистен език.


Макар и езици като Python и Java също да са значително по-четими, това са по-скоро нишови езици – съответно най-често използвани в Data Science и за уеб разработка. Ако целта ти е да се сдобиеш с основни познания по програмиране, без да се фокусираш върху конкретна ниша, Go е чудесен начин да започнеш.

Езикът тепърва ще расте

Въпреки че е сравнително нов език на фона на алтернативите, Go вече се използва активно от някои от най-големите корпорации в света, освен Google. Примери за това са Pinterest, Shopify, Slack. По данни на StackShare, над 2 500 компании в световен мащаб разчитат на езика.


Непрекъснатият ръст в търсенето на Go от страна на големи работодатели разкрива редица нови възможности за реализация като програмисти с езика. И точно защото е по-опростен, ако започнеш с Go, ще поставиш солидна основа, върху която да надграждаш с други популярни и по-сложни езици.

Go претърпява малко промени

Отново те връщам към предимството на лесния синтаксис. Golang почти не е претърпявал промени, откакто е бил публично представен през 2012 година. Това означава, че кодът е константно актуален и се ползва с обратна съвместимост. С други думи, ще се занимаваш по-малко с нововъведения и промени, които да внасят хаос в работния ти процес. Go е не само по-лесен за научаване, но и по-лесен за използване, предвид тази обратна съвместимост.

Google стои зад Go

Не може да подценим значимостта на факта, че езикът е разработен от Google. Една от най-големите облачни инфраструктури в света, а именно Google Cloud, е създадена на Golang. Това показва колко е подходящ за разработката на огромни, скалируеми и ефикасни облачни архитектури. Може дори да кажем, че Go е GO-to езикът, когато става дума за разработването на облачни решения.


Знам, че първата стъпка е най-трудна, особено когато не си сигурен кой е най-добрият път, по който да поемеш. Но знай, че Go е не по-лош старт от някой традиционен език. Затова не се колебай да запишеш безплатния курс Programming Basics with Go и започни да прилагаш наученото веднага. Стартираме на 7 февруари!