Loading...

Linux операционна система ли е?

avatar Румен Янев 2 минути
Linux операционна система ли е?

Няма нищо по-весело в интернет от споровете между технически грамотни специалисти, които държат на специфичната терминология, и технически грамотни специалисти, които нямат време за глупости, защото „тоя код няма да се напише сам“. Един от споровете, възникнали след появата на Linux и развитието му, е породен от дилемата дали Linux e операционна система или ядро (kernel). За началото на курса Linux system administration сметнах, че е полезно за бъдещите системни администратори да знаят същността на софтуера, който ползват, както и да разбират разликата между двете.

Какво е kernel?

Ядрото (kernel-ът) e компютърна програма, която „общува“ директно с процесора на компютъра и останалите хардуерни компоненти. Ядрото е основният компонент във всяка операционна система, раздава заявки, казва колко памет да се използва и за какво, и без него компютърът няма да знае какво да прави. Ядрото не е операционна система само по себе си, тъй като в една такава система има още много различни компоненти, които изпълняват различни функции. Windows например е операционна система, която използва ядрото NT, а пък MacOS използва ядрото XNU.

Един от умните потребители в stackoverflow обяснява, че думата „kernel произлиза от старата английска дума за семка. Също така буквалният превод на „kernel е царевично зрънце (това, от което после израства растението). Kernel-ът е началото на всичко, затова ние го наричаме ядро.

Linux

Технически погледнато, Linux е ядро. Той е най-използваното ядро с отворен код (open-source) в света. Мобилната операционна система Android използва модифицирана версия на Linux ядрото. Може да намериш Linux и на почти всеки сървър в света.

Но защо всички масово наричат Linux операционна система? Причината е, че след създаването на ядрото през 1991 г., много програмисти започват да го комбинират с безплатната open-source операционна система GNU, заменяйки ядрото на ѝ с това на Linux. Тази комбинация набира популярност доста бързо и с това се поражда и спора как да наричат операционните системи, които комбинират ядрото на Linux и софтуера на GNU.

В днешно време масово наричаме тези операционни системи с името Linux, но все още някои предпочитат комбинацията GNU/Linux. Което и име да използваме, тази комбинация продължава да е изключително широко използвана по цял свят под формата на различни дистрибуции като Ubuntu, Fedora, Arch Linux и много други, и да се използва за най-различни цели, като една от тях е да кара телефоните ни да работят.

След като разбра разликата между ядро и операционна система, можеш да преминеш към по-задълбочени знания и истинска работа в Linux среда. Предстоящият курс Linux system administration не само ще те запознае с операционната система, но и ще ти даде важни познания в администрацията ѝ. Ще се научиш как да работиш с конзолата, да инсталираш и управляваш софтуер, да управляваш потребители и права, да създаваш скриптове и автоматизирани задачи и не само. Курсът е подходящ за всички бъдещи и начинаещи Linux администратори, както и за хора с опит с други операционни системи. Обучението започва на 28 април, запиши се сега!