Loading...

Впусни се в киберсигурността още като ученик

avatar Мария Вълчева 2 минути
Впусни се в киберсигурността още като ученик

И аз, и ти вероятно прекарваме почти целия си ден онлайн. И не сме единствените. Дигиталното пространство днес е изключително привлекателно за киберпрестъпници и хакери, затова е и толкова важно да се обърне сериозно внимание на киберсигурността. Сега имаш възможност да се включиш в курс Киберсигурност и етично хакерство за ученици, специално създаден за младежи от 8 до 12 клас.

Какво представлява киберсигурността?

Киберсигурността е отдадена на защитата на компютърни мрежи и системи срещу атаки и пробиви, които могат да съсипят не само софтуера, но и хардуера. Гладът на кадри в областта е огромен, а самото направление Киберсигурност дава широко поле за развитие, тъй като има редица аспекти – можеш да си анализатор, инженер, архитект по сигурността и т.н.


Имаш възможност да се реализираш както в частния, така и в държавния сектор. Но най-важното, ако искаш да се насочиш към сферата на киберсигурността, е да поддържаш висока информационна хигиена и да знаеш как да се предпазваш в интернет.

Съвети за интернет безопасност

Вероятно ти е омръзнало да слушаш колко е важно младежите (а и не само) да съществуват безопасно онлайн. Е, и аз ще ти дам няколко практически съвета как да постигнеш тази безопасност – все неща, с които ще трябва да свикнеш, ако решиш да се занимаваш с киберсигурност:

  • Трик за силни пароли – използвай три случайни думи, които да съчетаеш в силна парола със символи и цифри. Увери се, че не използваш паролата за имейла си никъде другаде.
  • Обмисли Password Manager – колкото по-дълго съществуваш в интернет, толкова повече акаунти и пароли вероятно ще ти се наложи да имаш. Неминуемо ще се изкушиш да повториш паролата си някъде. Съществува т.нар. Мениджър на пароли, който използва една Master Password и съхранява всички твои останали пароли, които могат да се попълват автоматично. По този начин трябва да се грижиш за безопасността само на мениджъра си.
  • Ъпдейтвай софтуера си – софтуер, който отдавна не е бил обновяван, е уязвим от атаки и пробиви. Най-добрият начин да предпазиш устройствата си от киберпрестъпници е като ъпдейтваш софтуера си редовно и при първа възможност.

Това са фундаменталните правила, на които трябва да стъпиш, ако искаш да се занимаваш с киберсигурност. Неща, с които трябва да свикнеш.

Подготовка в сферата на киберсигурността

Експертите по киберсигурност имат познания по обектно-ориентирано програмиране, сигурност на операционни системи, бази от данни и… етично хакерство. Етичното хакерство е един от основните начини, по които можеш да разбереш как киберпрестъпниците пробиват уязвими системи. По този начин ще можеш ефективно да използваш различните методи за криптиране на информация и да се предпазваш от хакерски атаки.


Киберсигурността изисква от теб да можеш да боравиш с инструменти, които дават неоторизиран достъп, за да знаеш как да се пазиш от тях. Неоторизираният достъп до информация и системи е сериозна заплаха не само за корпорации и бизнеси, но и за обикновените потребители като теб и мен.


Сега имаш възможност да съчетаеш света на киберсигурността с уроците си в училище. Няма нужда да решаваш още сега дали ще ставаш експерт по киберсигурност, можеш да използваш наученото за собствената си безопасност онлайн. Само трябва да се запишеш за курса Киберсигурност и етично хакерство за ученици ето ТУК, умения по програмиране не са ти необходими. Записването е отворено до 3 февруари, а теб очакваме на 5 февруари, за да започнем!