Най-разпространените езици за програмиране според TIOBE индекса – март 2017

Най-разпространените езици за програмиране според TIOBE индекса – март 2017

avatar Georgi Durankiev 2 минути
Най-разпространените езици за програмиране според TIOBE индекса – март 2017

Винаги можете да намерете различни пристрастия относно това кой език е по-добър от друг в дадено приложение. Те, обаче, най-често се подкрепят от нищо повече от личния избор на изразяващия ги. Най-често дори не е уместно да се спори кой език е по-добър, а по-скоро за това кой е по-широко използван и търсен.

За разлика от това, TIOBE индекса е доста надежден начин за определяне на това кой език се справя по-добре по тези критерии. В класацията за месец март 2017-та има и движение, което се случва за пръв път в историята на индекса – в него попада един от езиците, за които проведохме отворено обучение – Swift!

Нека видим всички позиции:

10. Swift

Swift се появява за пръв път в класацията от създаването си насам и след рязко изкачване заема 10-тото място. Това, предполагаемо, се дължи на факта, че езикът все по-силно се налага като стандарт за разработка в екосистемата на Apple.

9. Delphi/Object Pascal

Въпреки че от над десетилетие заема позиция в класацията, като през повечето време е дори и в топ 10, Delphi/Object Pascal се връща назад, правейки място за налагащите се напоследък езици.

8. JavaScript

JavaScript отбелязва леко покачване в класацията, което се очаква от един от най-бързо развиващите се езици в момента (а и един от професионалните ни избори).

7. PHP

PHP отбелязва спад с една позиция в сравнение с март 2016-та, което най-вероятно се дължи на все по-разпространеното използване на негови алтернативи.

6. Visual Basic/ .NET

От своя страна, Visual Basic и платформата .NET като цяло отбелязват покачване с позиция напред, в сравнение с миналогодишния си статус, като се очаква тенденцията да се задържи такава.

5. Python

Python запазва петото място, но мястото му в индекса към момента се влияе от  леки негативни промени в рейтинга, което може да доведе до отпадането му към по-долни позиции.

4. C#

C# запазва също 4-тата позиция, но отбелязва и покачване в рейтинга си, което при продължително запазване на тенденцията може да го отведе още по-напред в класацията.

3. C++

Мястото на един от най-използваните езици в света остава непроменено, но се наблюдава движение с -1.54% в общия му рейтинг.

2. C

С почти 7% спад в рейтинга си, C все още пази второто място, но при такива движения това няма да е за дълго.

1. Java

Java, за пореден път продължава да заема първото място като един от най-старите и широко приложени езици към момента.

Всички тези цифри може да не значат много за вас, но на нас показват, че изборите, които правим за развитието си ни водят в правилната посока. Професионалните направления на СофтУни ви предлагат развитие в най-перспективните сфери на софтуерната разработка, а вие можете да започнете своя път към успеха още днес!

Кандидатствайте за курсът ни по Основи на програмирането и покорете върховете на една най-търсените професии!