Loading...

"Всички обучения от програмата са полезни и с изключителна практическа насоченост!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Всички обучения от програмата са полезни и с изключителна практическа насоченост!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "С упорит труд всичко се постига!" Какви други умения освен по програмиране е успял да придобие Ивайло, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Ивайло! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Казвам се Ивайло Горанов, на 34 години, женен и живея във Варна. Завърших Информатика преди години, но тогава избрах да практикувам друга съвсем различна професия. Преди 3 години реших да работя като програмист. Беше минало време от обучението в университета, технологиите се развиват бързо, на практика ми беше нужно сериозно опресняване и усъвършенстване на знанията. Така попаднах на Софтуерния университет. След година и половина обучение започнах работа като програмист във Варна. От малко повече от половин година съм част от екипа на "Булпрос" - една от най-добрите IT фирми в България, в новооткрития им офис във Варна.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Програмирал съм на Java, C#, JavaScript. Нямам толкова опит с другите програмни езици, за да определя любим такъв. C# и Java са еднотипни и от двата бих избрал C#. JavaScript е специфичен за front end. Към програмирането ме привлече нивото на заплащане.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Всички курсове от програмата са полезни и не мисля, че има излишни такива. Обучението е изключително практически насочено. "Структури от данни" е допълнителен, но много полезен курс. Помогна ми да си изясня как работят базите данни, как да пиша код, който не създава проблеми с производителността.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Търсейки в google курсове за програмиране първо попаднах на книгите на Светлин Наков и компания - "Основи на програмирането" съответно със C# и Java. Гледах видеата към книгите от лекциите на Наков от академията. Хареса ми много като лектор поради ред причини, включително и заради това, че със забавните истории постоянно привлича вниманието. Така че избрах Софтуерния университет заради Наков.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Онлайн форма на обучение, тъй като не живея в София. Но не бих я определил като недостатък. Когато си в онлайн форма на обучение е намалена възможността да се възползваш от помощта на лектори, ментори и други студенти, но така се научаваш да търсиш сам решението на проблема. В реална работна среда можеш да потърсиш помощ от колегите, но като крайна мярка, защото и те имат задачи за вършене.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Да съчетавам ученето с грижата за дъщеря си, която беше на по-малко от година, когато започнах.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

В добавка в Софтуерния университет те подготвят и за процеса за кандидатстване за работа като програмист, който е доста специфичен и различен от този при други професии.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Все още нямам диплома от Софтуерния университет. След като започнах работа имам по-ограничена възможност за пътуване до София за изпити. Все пак планирам постепенно да приключа с оставащите няколко изпита. Обучението като цяло беше от изключителна помощ за намирането ми на професионална реализация.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Убеден съм, че професията "програмист" е перспективна за работещите я и ще заема все по-голям дял от икономиката на страната. Следващите 15 години със сигурност планирам да работя в сферата на програмирането. Ако професията престане да е доходна, което за момента не вярвам, ще се преквалифицирам наново. С упорит труд всичко се постига!

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Навремето фитнес инструкторa Mike Karpenko ми беше направил голямо впечатление с една фраза, която постоянно повтаряше: "Results are not made within your comfort zone". Тази фраза се върти последно време из социалните мрежи, но пък има доста истина в нея. Стига да не я възприемеш само като суха фраза.


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.