Loading...

Как програмирането променя човешкия мозък?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Как програмирането променя човешкия мозък?

Умението да програмираш има огромно въздействие върху умственото развитие на човек, но поради това, че модерният компютър е сравнително скорошно явление, този феномен тепърва се изучава. Въпреки че технически въпросът „Програмирането въздейства ли на човешкия ум?“ още няма отговор, можем да сме сравнително сигурни, че такова въздействие има. Науката още няма категоричен отговор за програмирането специфично, но можете да се запознаете с няколко доказателства за това, базирани на експерименти и проучвания:

Придобиването на нови умения е полезно за мозъка:

Когато се научим да жонглираме, караме колело или да програмираме с Python, то огромен брой нови нервни връзки се създават в мозъка, а безброй други биват подобрени откъм проводимост. Това, обаче, е особено вярно за програмирането, тъй като то е особено интензивно умствено упражнение, което поддържа едно сравнително постоянно ниво на трудност. Дори и да станете добър програмист, ако продължите да се развивате професионално, то вие ще се сблъсквате с нови предизвикателства ежедневно.

Мозъкът има поведението на мускул, а програмирането го тренира

Въпреки че това не е присъщо само на програмирането, самият процес по разделянето на части и опростяването на един голям проблем (както и неговото решение) е може би най-пълноценната „тренировка“ за човешкия мозък. Дори и да го правим ежедневно с реалността около нас, програмирането е много добре изчистен, логически дефиниран „фитнес“ за мисленето на всеки един човек.

Програмистките умения са приложими навсякъде

Много от експертите в областта могат да спорят, че най-голямата полза не е въпрос специфични умения, а по-скоро перспективата, която придобива един софтуерен разработчик. Способността бързо да решавате проблеми, както и да приоритизирате ефективно ще ви послужи във всеки един ден от живота ви. Освен това, развитието на логическо мислене винаги може да ви допринесе, дори и да не целите да се занимавате с програмиране професионално.

Това е малка част от очевидните промени, които човек може да очаква от практиката си с програмирането, но истината е, че най-важната част от тях се случва на лично ниво – нужно е да го усетите сами. Един много добър начин да направите първите си стъпки е курсът „Основи на програмирането“, който се провежда почти ежемесечно от Софтуерния Университет набира все по-голяма популярност сред хора от всякакви възрасти и професионален или образователен фон. Началото на още едно такова ни предстои през януари, а предимствата му не се ограничават с това, че е безплатно и отворено за всички. Ще можете да се запознаете с писането на програмен код чрез езика C# и ще преминете през всяка една основна практика при изграждането на програмна логика. Подайте своята кандидатура до 26-ти декември (включително) от тук и разберете как програмирането може да подобри вашия живот!