Loading...

Какво е Open source intelligence?

avatar Румен Янев 3 минути
Какво е Open source intelligence?

Open source intelligence, или OSINT, e метод за събиране на информация от отворени източници като медии, социални мрежи, форуми, блогове, публична правителствена информация, официални и комерсиални публикации. Целта на OSINT е да събере колкото се може повече информация за дадено нещо (човек, компания, събитие и др.). Накратко, Open source intelligence е начинът, по който можем да направим задълбочено проучване в интернет, без да нарушим нечии права.


В днешно време всички ние сме генератори на информация, която остава след нас и която ние често забравяме. Всичките ни публикации в социалните мрежи, регистрациите ни в най-различни уебсайтове, снимките, които качваме могат да дадат ценна информация. Уеб браузърът ви например знае най-различни неща за вас. Open source intelligence използва точно този тип информация. Информацията, която се търси с помощта на OSINT, обикновено се използва с три основни цели:

Събиране на обществени мнения и анализа им

Социалните медии са препълнени с мненията и реакциите на най-различни хора по най-различни теми и са изцяло достъпни за всеки, който има желанието да ги потърси. Този тип информация най-често се използва за реализирането на успешни маркетинг кампании, политически кампании, журналистика и дори набирането на персонал. Един от най-простите примери е следенето на военни конфликти от социалните медии на преки участници.

Предотвратяване на киберпрестъпления и организирана престъпност

Правителствата често използват OSINT, за да могат да следят онлайн активността на терористични организации. Много често част от тактиката на тези организации e да вербуват нови членове в интернет. Хората, които прилагат Open source intelligence имат за цел да следят тази активност и да предотвратяват евентуални престъпления или разпространението на опасно съдържание.

Киберсигурност и киберзащита

Защитата на чувствителните данни в дигиталния свят е доста голям приоритет. Доброто OSINT проучване може да бъде решаващо, както в проследяването на вече извършена хакерска атака, така и в предотвратяването ѝ.

Плюсове на Open source intelligence

  • Огромно количество достъпна информация – интернет е пълен с най-различна информация, в която можете да се ровите дни наред. Стига да знаете къде да търсите.

  • Бърза обработка на информация – компютрите в днешно време са бързи и процесорите им могат да преминат през огромно количество информация за кратко време. По този начин най-различни бази данни могат да бъдат обработени и желаната информация да бъде намерена за кратко време.  

  • Big data и machine learning – развитието на обработката на информация и алгоритмите, благодарение на които можем да автоматизираме дадена част от процесите, правят процеса по OSINT интелигентен и ефикасен.

  • Допълнителна информация – всеки, който използва OSINT не е ограничен да използва информационните източници, предвидени в методиката. Например полицията използва и своите налични класифицирани данни заедно с OSINT.

  • Най-различни приложения – написаните по-горе основни приложения не значи, че OSINT се използва само и единствено за това. Всеки, който има времето, желанието и знанията, може да прави най-различни проучвания. Прекрасен пример за всекидневна употреба на Open source intelligence е проверката за фалшиви новини. Разходете се из медиите и вижте колко невярна информация ще намерите.

Не бива да забравяме, че методът OSINT не е изцяло надежден и всеки, който има желанието да прави проучвания по този начин, не бива да забравя, че може да се сблъска с грешна информация от непроверени източници.


Ако сте още по-любопитни и искате да разберете методите, които OSINT използва, да се научите сами да правите подобен тип проучване и да разберете малко повече за етичното хакерство и извличането на информация, побързайте да се запишете за предстоящия ни курс Open source intelligence, който стартира на 12 ноември. Станете истински добри в намирането на информация сега!