Loading...

Инструменти, които ще те улеснят като системен администратор

avatar Румен Янев 3 минути
Инструменти, които ще те улеснят като системен администратор

Едно от любимите неща на всички системни администратори (и не само), е да намерят начин да улеснят, автоматизират и опростят работата си. Затова днес съм подготвил няколко програми, които имат за цел да направят точно това. Почти съм убеден, че ще бъдат споменати по един или друг начин в предстоящия курс Windows System Administration Advanced, но защо да не ги подредим?

WireShark

WireShark е широко използван инструмент за наблюдение на мрежовия трафик, който ти позволява да следиш подробно активността в мрежата. Тъй като работи на различни платформи, той е чудесен за наблюдение на активността на Mac OS X, Windows и дори Linux системи.

Microsoft Message Analyzer

Ако си търсиш добро допълнение към WireShark, Microsoft Message Analyzer е отговорът. Подобно на WireShark, той също може да следи и анализира мрежовия трафик, но като ви позволява да свържеш всяко инсталирано приложение с това, което се случва в мрежата. Също може да ти помогне за отстраняване на проблеми с приложения и мрежовата конфигурация, което го прави чудесно решение, когато се използва заедно с WireShark.

Notepad++

Знам, че знаеш какво е, но няма как да го пропусна. Най-общо казано, Notepad++ е Notepad на стероиди. Той е бърз и лек, което го прави идеален за работа с големи файлове. Той също така може да бъде напълно персонализиран - от интерфейса до клавишните комбинации, така че е страхотен, когато работиш с код.

CloneZilla

Един от най-добрите безплатни инструменти за клониране на дискове и отделни твърди дискове. За системните администратори, управляващи стотици лаптопи, възможностите за клониране на дискове на CloneZilla улесняват създаването основен „калъп“ и разпространението му към всички целеви машини. CloneZilla също предлага функции като архивиране и възстановяване на отделни машини, както и масивни паралелни актуализации на множество такива.

PowerShell ISE

Създаден за системни администратори, които трябва да автоматизират управлението на операционни системи, PowerShell ISE позволява да автоматизираш задачи за почти всичко, което се сетиш.

PowerShell ISE работи и функционира точно като command prompt, но с допълнения, които осигуряват значителни подобрения във функционалността. С браузъра за скриптове можеш лесно да търсиш скриптове за решаване на проблеми в PowerShell, а анализаторът предлага начини за подобряване на тяхната ефективност. Скриптовете на PowerShell могат да ти помогнат да решите почти всеки проблем, за който се сетиш, превръщайки го в задължителен инструмент за всеки състемен администратор.

Sysinternals Suite

С повече от 40 инструмента в шест категории, Sysinternals Suite е от съществено значение за достигане до дъното на проблеми с функционалността и сигурността на Windows машини.

Един от най-популярните инструменти в пакета е System Monitor, който добавя по-подробна информация към Windows event log-a, за да подобри процедурата по логване. Autoruns, който идентифицира кои програми стартират автоматично, също е полезен за наблюдение на активността на системата. AccessChk ти позволява незабавно да разбереш какъв достъп имат потребителите до файлове, инструменти и други ресурси, и да предотвратиш пробиви в сигурността.

Treesize

Treesize е мощен, ефективен мениджър на дисково пространство за Windows.Той ти позволява да получиш подробен анализ за използването на паметта, включително визуализации като кръгови или линейни диаграми, дървесни карти, които показват йерархии на папки и подпапки, както и статистически данни за типовете файлове и собствениците в системата. Treesize също позволява да проследяваш промените между системните сканирания с течение на времето и да управляваш дисковото пространство дистанционно.

AMANDA и Zmanda

Разработена за първи път в Университета на Мериленд, AMANDA - или Advanced Maryland Automated Network Disk Archiver - е най-популярният open source инструмент за архивиране и възстановяване в света. Първоначално проектиран да архивира мрежови компютри на дискови устройства, неговите възможности се разширяват през годините, за да включват архивиране в cloud. Днес разработката на софтуера се поддържа от Zmanda, която предоставя междуплатформен клиент Amanda за архивиране и възстановяване.

Разбира се, разровиш ли се достатъчно, ще намериш още много различни програми, които могат да ти помогнат в администраторските начинания. Едно обаче е сигурно – няма как да използваш програмите без да знаеш системната администрация в дълбочина. Затова не е късно да се включиш в предстоящия курс Windows System Administration Advanced. В него ще научиш за изграждането и управлението на решения за виртуализация, клъстъри, наблюдение на инфраструктурата и още много. Занятията започват на 30 юни, а можеш да се запишеш от тук.