Loading...

За какво служат macros в Microsoft Excel?

avatar Румен Янев 2 минути
За какво служат macros в Microsoft Excel?

Не е тайна, че най-добрият продукт на Microsoft е Excel. Благодарение на приложението милиони хора следят данни, от които зависят цели бизнеси, управляват бюджети, управляват личното си време и дори правят планове за море в общи чатове. И наистина, Excel в основата си е един лесен за използване инструмент, с който може да работи и дете. Но задълбочиш ли, той може да ти предложи толкова много различни функционалности, за които дори не би се сетил.

Преди началото на предстоящия курс Microsoft Excel Advanced избрах да те запозная с една от удобните функционалности, които ще улеснят работата ти в програмата – макротата (macros).

Какво е Macro

Макросите представляват код, който автоматизира определени задачи в програма. Може да срещнеш макроси на много места (дори в компютърни игри като World of Warcraft).  ти позволяват да добавяш свои собствени малки функции и подобрения, за да постигнеш точно това, което искаш, само с един клик. В Excel макросите могат да бъдат особено мощни. Скрити зад нормалния потребителски интерфейс, те са по-мощни от стандартните функции, които въвеждаш в клетките.

Макросите буквално работят вместо теб. Те извършват задачи, които по принцип трябва да правиш на ръка - форматиране на клетки, копиране на стойности и изчисляване на суми. За да направиш макрос, може просто да запишеш действията си в Excel и да ги запазиш като повтарящи се стъпки. Другият начин е да използваш Visual Basic for Applications (VBA) - прост език за програмиране, вграден в Microsoft Office.

Защо да ползваш макроси?

Да научиш как да автоматизираш Excel е един от най-лесните начини да ускориш работата си, особено защото програмата се използва в толкова много работни процеси. Да кажем например, че всяка седмица експортираш данни от една система, за да правиш отчет. Но тези данни не винаги са в удобен за Excel формат, разхвърляни са и включват ненужни данни. Това означава, че трябва да чистиш празни редове, да копираш данни на правилното място и да ги визуализираш, за да ги направиш удобни за печат. Всички тези стъпки могат и вероятно ще ти отнемат часове.

Макросите взимат всичко това и просто го автоматизират. Всичко, което е нужно, е малко време за настройване, след което този код може да свърши работата автоматично всеки път. И никак не е толкова трудно. За да не обяснявам излишно, може да видиш клипчето накрая на статията.  

Ако искаш да усвоиш макросите, както и още други полезни знания в Microsoft Excel, не се чуди, а се запиши за Microsoft Excel Advanced. В него ще научиш визуализация на данни чрез диаграми, работа с множество свързани файлове, форматиране и разбира се, макроси. Курсът е подходящ за хора, които умеят да работят с основната функционалност на софтуера и познават най-често използваните фунцкии (формули) за работа с числови и текстови данни. Занятията започват на 8 юли, побързай да се запишеш сега!