Loading...

Антония Атанасова: Цялостната програма на СофтУни дава пътя и насоката на всеки един начинаещ, който иначе би се лутал дълго време сам

avatar Румен Янев 4 минути
 Антония Атанасова: Цялостната програма на СофтУни дава пътя и насоката на всеки един начинаещ, който иначе би се лутал дълго време сам

Антония е Front-end Developer в Devexperts - FinТech компания, създаваща софтуери и трейдинг платформи за най-уважаваните финансови институции и брокерски къщи в света, Freelancer поемащ различни проекти за разработка и поддръжка на уебсайтове, технологичен трейнър и лектор на десетки лекции свързани с Front-end development и кариерно развитие в ИТ сферата, и днес ще ни разкаже повече за професионалния си път, за вълнуващите моменти от развитието и ще ни представи повече информация за цялостната програма по софтуерно инженерство. Вижте интервюто, което проведохме с нея:

Разкажи ни повече за професионалния си опит

Моята първа работа беше в сферата на дигиталния маркетинг. Около две години това беше голямата ми страст и мечтаната ми професия. Тогава, търсейки нови хоризонти за развитие, предложих на агенцията, в която работех, да започне да предлага като услуга и изработка на уебсайтове – тип визитки. Тъй като нямахме програмисти аз реших да се заема с това. Това беше първият ми сблъсък с програмирането и със СофтУни. 

Докато все още се обучавах в програмата по софтуерно инженерство, се включих в стажантската програма на академията, където разбрах, че това е мястото, на което искам да бъда. Започнах активно да работя върху подобряването на обученията в СофтУни и пред мен се появи и най-предизвикателната възможност – да преподавам. Въпреки големия страх, който имах, веднага се съгласих и тогава открих едно от най-ценните неща за себе си – че обичам да давам и споделям знания.

Кариерният ми път в СофтУни беше изключително динамичен и ми даде много. От ръководител на курсовете за Front End разработка поех ръководството на цялата JavaScript пътека, а после и комуникацията ни с външни лектори и организацията на корпоративни обучения. Тъй като тогава писането на код беше нещо, което правех когато имам време или във фрийланс проектите ми, реших да отдам времето си на това да се развия като разработчик и станах част от dev екипа на СофтУни. Работата по големи проекти като softuni.bg, digital.softuni.bg и останалите ни платформи ми даде изключително ценни умения за решаване на сложни проблеми, подобряване на качеството на кода на стари проекти и въвеждане и създаване на документация с цел подобряване на code quality, а работата ми в международният ни проект – softuni.org ме запозна отблизо с React екосистемата и добрите архитектурни front end практики.

От скоро съм част от екипа на Devexperts – голяма, международна Fintech компания концентрирана върху създаването на трейдинг платформи и софтуери за едни от най-уважаваните финансови институции в света. Проектите и технологиите, които използваме са много, а домейнът ми е изключително интересен. В момента всичко, което чета и гледам през свободното си време е свързано с инвестиции, криптовалути, стокови пазари и тн. Щастлива съм, че съм част от екипа на Devexperts, защото това е една от онези компании, които успяват да накарат всеки да се почувства наистина оценен и непрекъснато се грижат за развитието на служителите си.

Защо да изберем програмирането като професия?

Няма как да сте сигурни, че програмирането ще е „вашето нещо“ докато не опитате. Аз на много ранна възраст открих, че физическата работа не е нещото, което ме кара да се чувствам добре и че имам безкрайна жажда за учене на нови неща. За да знае кое е „призванието му“, човек първо трябва да опознае себе си. Помислете кое ви кара да се чувствате добре. Ако отговорът е да решавате проблеми и задачи, да сте креативни и да имате безкраен избор от неща, които да учите, за да се усъвършенствате то със сигурност ви съветвам да опитате с програмиране.

Програмирането е завладяващо за всички онези хора, които имат жажда за приключения и нови хоризонти. Това не е професия, която ще учите една година и ще практикувате с все същите знания до живот. Напротив – красотата на професията се крие в непрестанното учене, а то с времето става все по-неусетно като процес. Самият факт, че софтуерните инженери изграждат бъдещето на човечеството и са основната движеща сила на дигитализацията, която вече е навсякъде, показва колко вълнуваща професия всъщност е това.

Какви умения трябва да притежава един човек, за да стане програмист?

За да не изброявам така познатите на всички умения, които вярвам се изграждат с течение на времето, ще споделя само моето любимо - желание и отдаденост. Ако един човек обича това, което прави и му се отдаде изцяло - пътят към успеха му е гарантиран.

Разкажи ни повече за цялостната програма по софтуерно инженерство?

Програмата ни по софтуерно инженерство е уникална, защото тя дава пътя и насоката на всеки един начинаещ, който иначе би се лутал дълго време сам. Зад тази програма стои цял екип и десетки лектори, които непрекъснато работят за подобряване на качеството на обученията. Мисията на СофтУни винаги е била да грабнем един начинаещ ентусиаст и през времето, в което учи при нас, да му дадем най-практическите знания, проекти и задачи, така че да бъде достатъчно уверен и можещ, започвайки първата си работа.

Какъв е твоят съвет към студентите за избора на технология?

Моят съвет е – не се колебайте да започнете, а на какъв език ще бъде е второстепенен фактор. Много голяма част от студентите ни, включително и аз преди години, избират технологията си на база на коментари от тук и там. Нашият безплатен Programming Basics започва с основни познания по програмиране, които доста си приличат на всеки един език. Както казах, ключовото качество в един човек е постоянството, така че ако сте постоянни - технологията и проектите, които ви вълнуват, ще дойдат сами с времето.

----

Ако думите на Антония ви вдъхновяват и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Ето и предстоящите модули: 

JS Advanced
Fundamentals Module
Front-End
JS Web
C# Advanced
Java Advanced
Python Advanced
C# DB
Java Web