Лаптоп за подготвителния курс
Какъв лаптоп е добре да имаме за подготвителния курс и впоследствие за по-нататъчно обучение? и по-точно колко RAM, какъв процесор и т.н
Какъв лаптоп е добре да имаме за подготвителния курс и впоследствие за по-нататъчно обучение? и по-точно колко RAM, какъв процесор и т.н
Здравей,
Подготвителния курс се води на C# и се работи с MS Visual Studio (Visual Studio Community 2015 към настоящия момент).
На този сайт можеш да видиш минималните изисквания за програмата:
https://www.visualstudio.com/en-us/downloads/visual-studio-2015-system-requirements-vs.aspx#1
В случай, че не разполагаш с бюджет или предпочиташ операционна система, различна от Windows, съществуват и доста алтернативи, които са описани във форума. Може и да се използва и по-стара версия на Visual Studio (което не е препоръчително).
Аз съм с лаптоп: i7-6500U, 8142MB DDR3, 256GB SSD, nVidia GeForce 940M 2GB DDR3. Има колеги, които използват по-слаби машини и също вършат идеална работа.
В случай, че си решил сериозно да се занимаваш с програмиране, един добър лаптоп винаги ще ти е от полза. Всичко опира до това с какъв бюджет разполагаш и за какво мислиш да го използваш. Но винаги си взимай компютър с по-добри параметри от изискванията на конкретните програми, за да не се получават проблеми в бъдеще.
Като цяло, според мен трябва да наблегнеш на хубав процесор и RAM-памет (която така или иначе в днешно време не оскъпява кой знае колко машината). Ако възнамеряваш да извършваш тежки графички обработки, да играеш игри или да работиш с CAD-софтуер, видео картата също става изключително важна, но в повечето случаи не ти трябва нещо специално.
Здравей!
Ако лаптопа ще го ползваш ексклузивно за курса, ти препоръчвам всеки лаптоп с 4-то поколение i3(4000+) или силен двуядрен процесор. Не ти е нужен повече от 4GB RAM, въпреки, че можеш и да се ориентираш към лаптопи с 6ГБ и нагоре за да нямаш трудности при мултитаскинг. Видео картата препоръчвам да е отделна, а не вградена, защото много хора се оплакват от "лоши" такива. Като цяло:
i3(4000+) или dual-core 2.2GHz
4GB RAM
1GB GPU(Video Card)
500 или 750GB HDD(Можеш да се ориентираш и към 256GB SSD, но не ти го препоръчвам, тъй като постоянно ще променяш файловете, а това води до "износване" на SSD-то ти)
Вече ако добавиш и други фактори(батерия, работа ли, игри ли, т.н.) ще си сложиш свой собствен праг на изискванията :)
Само да вмъкна, че по-нататък, когато се стигне до ASP.NET или решиш да си разцъкваш някоя технология за кеф - примерно WPF ще ти гълта 2 - 3 GB от паметта, а когато цъкаш Java и ползваш като мене IntelliJ не Eclipse(просто съм фен на JetBrains :D) при 4 рам ще потежава малко. Разбира се това е конкретен сценарий, но да знаеш, че може да понатежава от време на време. Аз сега съм с 4 и мисля скоро да кача до 8 тъй кото компа ми има тази възможност, така че според мене 4 е минимума а искаш по-нататък с технологите да ти вървят без проблем 6-8. Но и 4 ще ти свърши работа. Видиото не ти е толкова важно, а процесора гледай да е средна класа четириядрен,Успех
Абсолютно съгласен с една малка вметка - гледай и екранът да е с добра резолюция.
Аз си взех компактно лаптопче с и7 процесор и 8гииг рам, но екранчето при 12 ича е 1366/768 резолюция. Върши работа, естествено, но 1920х1080 ми се вижда минимумът ако ще се ползва и вкъщи за работа.
Същото се намира за 350-400 лева в ОЛХ (леново х220), но отново - добра идея е единствено ако разполагаш и с приличен декстоп компютър у дома.
Здравей,
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Бюджета ми е около 1000-1200 лв. Доколкото четох във форума е добре процесора да е i5 и нагоре и RAM 8 минимум. Един добър лаптоп е винаги от полза, така е. Засега съм начинаещ, затова и съм се записал на подготвителния курс, с тенденция да се развивам :).
Visual Studio-то не е от най-леките програми, но не и от най-тежките. Аз лично го ползвам на Toshiba с 2.2GHz и 4GB рам и MacBook Air 1.6GHz с 4GB рам, но върви перфектни и на този компютър - HP 635, 1.3GHz, 2GB рам (просто на това HP батерията е меко казано страхотна независимо, че се ползва вече 4 години - издържа ми до над 3.5ч + е с матов дисплей, което според мен е доста важно изискване към един лаптоп).