Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
IPetrov007 avatar IPetrov007 19 Точки

Реализация след 40+

Здравейте,

Казвам се Иван и съм на 43 год. Имам над 25 год стаж в най-разнообразни сфери, като последните 12 са в един отрасъл, който не е особенно перспективен и няма шанс за развитие. Запознах се с прекрасното начинание на Светлин Наков и Софуни и мисля че мога да събера сили за обучението, но ме притеснява възрастта...

Искам да попитам хората, които имат наблюдение върху пазара на труда в този бранш - има ли някакъв шанс, човек който иска да си смени професията след 40 годишна възраст, да започне работа в IT сектора? И това при положение че започва от нулата? Знам че няма да е никак лесно, но моля ако имате наблюдения за такива случаи да ги споделите с мен...

Предварително Ви Благодаря!

1
Въпроси за SoftUni
borislav9212 avatar borislav9212 746 Точки

Според мен възрастта не е проблем за развитие в ИТ. Дори като си по голям,  по-лесно се учи, минал си през доста повече трудноссти в живота, мислиш по друг начин, а на нас ни трябва алгоритмично мислене да можем да мислим останалото е кодене и да научиш синтаксиса на езика на когото пишеш. Ще ти дам един пример аз съм на 24 години, имам приятел колега, който е на 34, и двамата започнахме като начинаещи. Аз съм си сам не съм женен, нямам деца,напуснах работа за да мога да уча, а той е женен, има деца и ходи на работа. Резултата знаеш ли какъв е той е много по-добър от мен. бих казал двойно по-напред. Сам си направи изводите. Тук всичко опира до желание, и до това да не се отказваш, всеки човек е различен един усвоява материала по-бързо, друг по-бвано(като мен) но това не означава да се откажа, а да влагам още повече усилия. Дано съм успял да ти помогна с отговора ми.

Успех

10
IPetrov007 avatar IPetrov007 19 Точки

Благодаря ти borislav9212! Отговора ти звучи много обнадеждаващо. Гледах видео материалите на част от началните лекции, свалих си и литературата. Не ми изглежда безнадеждно трудно... Желание има много, особенно като си опрян до стената и нямаш алтернатива, ако искаш да се чустваш полезен разбира се....

3
seigi avatar seigi 8 Точки

Аз също се надявам IT секторът да е моят нов шанс за достойна кариера. Колегите тук посочват някои обективни фактори като "продуктивност", има и други (лична/семейна ангажираност, съвместяване ученето с работа...). Ако разполагате с време обаче и ако сте мотивиран, то не виждам какво би могло да ви спре. Още повече, че интензитетът на обучение в СофтУни предлага по-бързи резултати от който и да е университет в страната. Ако след 4-5 месеца нещата не се получават, майната му. По ирония на съдбата, изчетох сума книги художествена литература и доста дебели учебници, завърших висше, а не пипнах една книжка за програмиране през живота си.(Хем висях на компютъра кога-що мога). От около 1 месец съм впечатлен от възможностите, които програмирането предоставя. Вие, може би, нямате способностите да пишете код като младежите, които преподават Програминг бейсикс(и аз нямам тези възможности, все още). Но може би разполагате с повече идеи и знания извън ИТ сферата, които чакат своята реализация чрез инструмента на програмирането. От казаното трябва да става ясно - не съм в сферата за да извадя някаква статистика, но реших да споделя нагласата си за курсовете на СофтУни. Успех, колега.

п.с. На 87 години Микеланджело казва: "Аз все още се уча!"

5
14/06/2016 14:44:36
dimitur_botev avatar dimitur_botev 112 Точки

Значи гледал съм доста отговори на този въпрос от хора в тази сфера. Има канали в youtube, и хора с по над 10-15 години в сферата казват следното.(Разбира се те говорят от опита си в САЩ, но мисля че нещата не са по-различни тук, поне не много). Та на теория няма значение, стига да имаш умения. Но на практика нещате са малко по-различни. Пътво на 40+ енергията ти е по-ниска от тази на един 20-30 годишен човек, което значи, че продуктивността ти ще е по-ниска. Но това се ядва ако наистина знаеш и можеш. Това в който  HR-рите и въобще хората които те наемат се съмняват по дефолт,е дали ще си в състояние да изпълняваш заповеди и нареждания от хора които може да са ти деца. Нека го погледнем така, началника ти ще е около 10 години по-млад от тебе. И това е главната причина за отхърляне на такива кандидатури в САЩ. Отново казвам, това не е мое мнение, това са коментари на хора от ИТ в САЩ. Сега идва моето мнение.Ако ги убедиш, че знаеш и можеш, и че нямаш проблем с по-млад от теб шеф не мисля, че ще има проблем. Ама трябва НАИСТИНА да можеш. Разбира се има доста случаи които доказват това  и хора биват наемани в начални позиции над 40 години. Ценното което имаш е опита и това, че познаващ дадена сфера или сфери, и това може да се окаже най-силният ти коз. Ако разбираш от програмиране и разработка на софтуерн и познаваш сферата за която ще се пише даден проект, може да излезеш с едни гърди напред. Та според мене, не се оказвай, учи, развивай се и се ослушвай за фирми, които които правят софтуер за сфери в които си работил, които познаваш, и знаеш какво се изисква от този софтуер. Използвай оръжието си - опита :) Успех!

EDIT - Винаги остава възможността за стартъп, но се концентрирай в сферите в които имаш опит и познаваш. В крайна сметка софтуера е инструмет с които различни бизнеси работят, т.е. се прави за клиенти. Познаваш ли бизнесите, имаш сериозни шансове + ИТ не е само писане на код :)

2
13/06/2016 13:21:20
IPetrov007 avatar IPetrov007 19 Точки

Благодаря dimitur_botev! Не мисля че възрастовата разлика ще ми е проблем, даже напротив. Ще се радвам ако някой поиска да ползва моят опит, а той хич не е малък в сферата, в която в момента работя. Може би пък ще успея да се преквалифирам и да остана в същия бранш. Това ми се вижда най-разумно...

1
dimitur_botev avatar dimitur_botev 112 Точки

Именно, това е номера :) Просто добави много търсно умение(разбирането и изграждането на софтуер) към наборът ти с вече продобити.Успех, трудно е в началото, но с постоянство, и много писане и четене нещата стават ! :) Пък кой знае, след годинка-две, тука с колегата дето ти даваме акъли, може да работим за тебе :Д Само не се отказвай, не е леко, но е забавно и определено е крачка в добра посока :)

1
13/06/2016 13:47:06
NinaK avatar NinaK 21 Точки

Здравей Иван,

Аз съм горе-долу в същото положение като теб, но съм на 35год. Момчетата са дали много правилни и обнадеждаващи мнения. До скоро и аз се чудех дали мога да се преквалифицирам и след като вече ми писна от една работа, ама много се прехвърлих в IT отдела ни. Страшно много се запалих и се оказва, че колеги с голям трудов стаж питат мен за разни работи. Много е приятно, когато си новобранец и някой поиска съвет или мнение от теб. За курса също ми беше притеснено, че повечето ще са ми като деца, но мисля, че те пък виждат друго в нас по-дъртите. Желая ти огромен успех и с лекота да навлизаш в материала.

 

1
IPetrov007 avatar IPetrov007 19 Точки

Благодаря ти NinaK! От Септември съм решил да започна курса. Ще се въоръжа с мнооого мотивация и надявам се да успея...

До тогава ще прегледам лекциите от предните курсове и ще се запозная с материала в книгата... Стискайте палци!!!

 

Благодаря още веднъж на всички, които ми помогнаха за мотивацията!!!

 

1
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

Проблем с възрастта няма да имаш ако се стигне до разговор с програмисти, ще имаш при служителите от HR отделите. Обикновено те нямат личностните качества за подобна длъжност, на която едва ли не избираш на кого да дадеш работно място и има голяма вероятност да не стигнеш до разговор с програмист или някой който е в час.

Голяма част от проблемите на софтуерните компании са HR отделите.

1
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Както и на много други компании в страната

0