Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Woofles avatar Woofles 7 Точки

Упражнения извън SoftUni

Здравейте.

Търся сайт или сборник със задачи по програмиране без оглед на конкретен език подходящи и за начинаещи.
Всичко което намирам до този момент се фиксира върху конкретни елементи и функционалност на определен език и почти винаги са с готово решение което на моменти ми е трудно да се въздържа да не погледна.
Форумите като StackExchange вършат известна работа но в един момент губенето на време за намирането на задача която да е с подходяща трудност става прекалено много.

Благодаря предварително.

0
Общи приказки
dimitur_botev avatar dimitur_botev 112 Точки
Best Answer

https://projecteuler.net/ тука има конкретни алгоритмични задачи с увеличаваща се трудност. Почваш от по-прости и стигаш да някои които буклвално единици са решавали. Има задачи с над 50 000 правилни решения и такива с под 100, така че имаш широк набор от трудност.

EDIT. Тези задачи няма значение с какъв език ги решаваш, тък като са по-скоро математически проблеми,и мисля че е точно това което търсиш, макар,че може да не ти се сторят баш за начинаещи. По сложни са от това да пуснеш 2 цикъла :)

0
15/06/2016 01:54:01
Woofles avatar Woofles 7 Точки

Благодаря ти много за сайта! Мисля че и преди съм попадал на него но сега когато не е в следствие на лутане из интернет, ми се струва като изстрел в десетката :D

Макар и да са представени като проблеми от математиката, по-лесните(бързи?) решения на значителна част от тях (същинската част от решението) нямат почти нищо общо с познатото дори от висшата математика

P.S.: Дискретна математика не съм учил :) там може и да е по-различно хахаха

1
dimitur_botev avatar dimitur_botev 112 Точки

Така е :D Дискретна и аз не съм, макар че се замсилям дали да поразгледам това и онова, ако ще да е и само за обща култура. Иначе се радвам, че съм бил полезен :)

0
rado84 avatar rado84 1 Точки

И аз преди питах за такова нещо, но не намерих нищо полезно. BGCoder е абсолютно безполезен, Академията за деца на Телерик - също, така че си свалям задачите от отминали курсове за дадения език (в моя случай за C#) и се упражнявам по тях.

-1
KrasimirPetkov avatar KrasimirPetkov 331 Точки

http://www.introprogramming.info/

Трябва да са ви го казали и на лекциите. След всяка глава в книгата има упражнения и задачи. Относно трудността: не знам на какво ниво си, но като цяло се намира по нещо за всеки. Има варианти за Java и C#

Успех!

0
Woofles avatar Woofles 7 Точки

Книгата съм я чел около половината - задачите там са малко и в общи линии се припокриват с това което се дава на курса а голяма част от тях целят усвояването на конкретни елементи от езика което в контекста на въпроса ми е минус.

0
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Проблемът с тази книга (поне за мен), е че задачите са по материал, които все още не си взел. Тоест, обяснен е на по-късен етап в книгата.

0
Woofles avatar Woofles 7 Точки

Не е точно така - книгата във варианта си за Java съм я чел почти цялата, макар и леко машинално, и в това число и задачите. Що се отнася до четенето на кода разбирам почти всичко но затрудненията ми идват със написването на решение. Проблемът е че така поставени задачите в учебника, след урок покриващ конкретна тема, ти дават прекалено ясна насока за решението и дори и да трябва да търсиш някаква информация в интернет, ти вече разполагаш с половината от нея.

Аз търся задачи поставени подобно на текстовите от сборниците по математика - без строго изискване за начина на решение и без препратки към външни сайтове.
Но от тавика сборници (по математика, физика), задачите решени с програма се свеждат или до една линейна аритметика, или до писане на едни и същи по вид уравнения отново и отново.

Затова питам за източник само на задачи :) Малко въображение и авторска мисъл да си развия.

0
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Ако си минал през задачите на Programming Basics, можеш да продължиш с материалите и упражненията от Programming Fundamentals. В момента правя точно това.

0
VladimirAnaniev avatar VladimirAnaniev 54 Точки

https://www.codingame.com/ Предлага задачи под формата на игри, които се визуализират, вместо текст на конзолата като output.

Има голямо разнообразие от игри и дори PvP формат, в който се серевноваваш с други хора.

Също можеш да изираш езика, на който да пишеш (има голям избор).

Като цяло много готина идея, препоръчвам ти да опиташ.wink

0
Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

https://www.codecademy.com/ - Би било полезно, ако си нов в дадена технология и искаш да научиш синтаксиса с постъпкови обяснения кoe какво прави. smiley

0