Новата система за домашни/упражнения при Софтуни 3.0
Здравейте,
Имам два въпроса относно начина, по който се промени предаването на домашните при Софтуни 3.0.
Първо, ще е възможно ли да бъдат качвани и тестовете от judge? Това би спестило доста главоблъсканици и време. Има ли основателна причина да не бъдат качвани? Все пак на домашмите целта е да се упражняваме и подготвяме, трябва на това да се акцентира, а не на десетте точки. Наистина има видео с упражненията, но:
- там не са показани всички задачи
- аз искам да видя конкретно какво съм объркал в моето решение, а не тепърва да възприемам чужно такова(понякога може да е по- правилно от моето, но, когато съм се захванал да решавам задачите, това само ми отнема още време). Понякога не може да се прецени какво аз съм объркал, като гледам чуждо решение. Ако имам теста, който не се получава, мога да дебъг-на и да си открия грешката.
- понякога самото условие на задачата не е добре пояснено и прекарвам много време, мислейки си, че проблемът е в мен
- ако попитам във форума, това най-вероятно също би отнело часове, особено по това време, по което пиша сега. А наличието на тестове би помогнало сам да се справя с проблема си. Зная, че подкрепяте груповата работа, но все пак всеки си има различен начин на научаване на нови неща.
Второ, възможно ли е след инстанцията на всеки курс да бъдат качвани и авторски/подбрани решения на задачите? Едно от най-големите предимства на предишната система беше, че можем да си гледаме домашните помежду си. Винаги, след като съм готов с решенията си, ми е интересно други хора как са ги направили.
Тези две неща според мен са големи недостатъци на новата система - в по-голяма степен за тези от нас, които са онлайн.
Поздрави
Здравей,
Благодаря ти за отговора. Това със SVN отговаря на втория въпрос, радвам се за което :) Благодаря!
Иначе за прекарването на повече време - това е въпрос на самодисциплина, ако някой се хвърли директно на тестовете, естествено, че няма да постигне желания резултат и това много вероятно ще се види след това на изпита :) Но този, който би направил това, със същия успех при предаването на домашните може просто да копира някое чуждо. Начини да се "прецака" системата винаги има, но полза от тях няма. Това трябва според мен да го осъзнават записаните, иначе просто си дават парите и времето на вятъра.
Пример от последните домашни, при който тестовете биха ми свършили работа:
- задачата Company Roster от ООП(дефиниране на класове - Java) - първоначално се хвърлих да я решавам с BigDecimal и ми гърмяха два теста. Видях, че колегите са я решавали с double, смених просто BigDecimal на double и се получиха всички тестове. При отсъствието на тестовете аз никога няма да зная с точност защо ми е изгърмяла задачата с BigDecimal - а може да имам съществен пропуск тук. При наличието на тестове бих стигнал до отговора си сам и бих си направил изводи.
Доколкото за бързия отговор за решението на задачите - аз искам сам да стигам до него, не да питам и някой да ми го поднася наготово :)
Поздрави,
Кирил
Проблема който описваш идва от това, че няма Constraints в задачите. Според мен, ако има Constraints, изчезва нуждата от това, да се видят тестовете, тъй като, в момента се гадае, защо аджеба някой тест гърми. След като сложим в задачите и Contraints, всичко остава чиста логика, която смятам, че ще можете да проследите и да си подготвите задачите сами, без да имате нужда от тестовете. Както казах и в предния пост, наясно сме, че има пропуски и влагаме цялото си старание в това, да ги изчистим. С всеки ден качеството на обучението Ви тук, се стараем да се подобрява!
Поздрави,
Станислав.
Да, прав си, ако за всяка задача са ясно зададени constraints, проблемът с тестпвете ще бъде много по-малък :) И това е решение :)