Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
deni.denkata avatar deni.denkata 72 Точки

За възраждането на едно българско творение от миналото - "Правец" и съвременният "Правец - 64М".

 Здравейте бъдещи програмисти!

Ето една идея, над която може да се помисли в бъдещ аспект, както от вас, така и от г-н Наков и колектив.  Този лаптоп ще излезе на пазара скоро- http://pravetz.bg/ . Собственикът на търговската марка "Правец" е искал да пусне този компютър със собствена, разработена от българи операционна система, но уви, не е успял. Мисля, че това е чудесно начинание, както за Софтуерният университет на Наков, така и за идеята - " България, силициевата долина на Балканите, а защо не и на Европа".
 Това е кауза, за която си струва да се помисли! :) 

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/novite-pravec-64m-na-pazara-do-mesec-6007118

Тагове:
9
Общи приказки
wooden_jesus avatar wooden_jesus 6 Точки

Чесно да ти кажа, не смятам, че този продукт би спаднал към идеята " България, силициевата долина на Балканите, а защо не и на Европа", а към просто търговските амбиции на дадени хора.

Не бих се наел с въпроса за правата на самата марка, но е не виждам смисъл да има такъв продукт. Тази тема беше дискутирана преди в един друг форум, машините ги правят без марка, някъде в далечни изток, тук само ще им слагат надписите, ОС базирана на Линукс, с 2 модификации и хоп - собствена операционна система.

И аз искам силно да имаме такава индустрия и продукт, но това не е начина.

Поздрави!

1
ZloboMiR avatar ZloboMiR 50 Точки
Така представено не звучи добре. Но пък и не можем да изобретяваме колелото и топлата вода. Огромна част от Линукс дистрибуциите са модифицирани една от друга, но това не ги прави неуспешни. Това, което прочетох днес, е че асемблирането щяло да става тук. Имам някаква бледа надежда че това ще повиши качеството: Линк
0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки
Не видях правила за форума и не знам дали имам право да поствам линкове към комерсиални сайтове, но ето една статийка за лаптопите "Правец".
1
it.vladimirov avatar it.vladimirov 17 Точки

Поредния търгаш, решил да набие стандартен хардуер в шаси Clevo, да сложи стандартен Windows, да разтръби, че мислел някога да има Правец ОС, а до тогава да разчита на балъци дето да му купуват стоката.
Учудвам се, че марката не е с удължен патент, а е освободена така. Не, че е кой знае какво (всеки знае, че Правец не беше Правец, а модифицирани или 1:1 други системи (Правец 16 си беше чист 8086/8, а модификациите за 8 битовия бяха на Apple 1 и 2.

Поне аз не толерирам подобни неща. Ако Наков следва примера на Правец (копира 1:1 но под друго име) ще е много зле... но знам, че няма да го направи!

2
WhatTheFoxSay avatar WhatTheFoxSay 61 Точки
Днес четох, че цената ще му е под 1000лв, а за компютър с i7 под 1000лв си е далавера! Но според мене няма как да стане това нещо, защото от интел са им зачукали и windows към хардуера и не ми се вярва цената да е под 1000лв, дори и за машина с 4 рам и малък диск!
0
it.vladimirov avatar it.vladimirov 17 Точки
Ако е с i7, дори двуядрен за под 1000лв може и да си заслужава от към хардуер (определено ще си засилужава). Но не мисля, че дори и i3 ще има (за протокола: то има много лаптопи с i3 и i5 за под 500лв, но това е друга тема). Макар да се разпространява инфо, че ще е с i7, не мисля, че ще е нещо по-различно от евтин ACER.
0
WhatTheFoxSay avatar WhatTheFoxSay 61 Точки
До  it.vladimirov

К
ажи от къде да си купя i3 или i5 от България де? Успех и да не намериш под 650лв i3, а за i5 да не говорим!
0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5301 Точки
Запознат съм с проекта, виждали сме се с Бойко. Вярвам в хардуерната част, има доста иновации и ниска цена за читав хардуер. За софтуерната част имам съмнения. Не мисля, че хората ще се втурнат да ползват къстамизиран OS вместо Windows или там с каквото са свикнали. Вярвам, че проектът ще е е успешен. Рано или късно ще стане. И не е просто търговска марка. Става въпрос за иновации в света на лаптопите, нещо уникално. Не е кaто да лепнеш лепенка "Правец" върху кутията на някой Acer, а задълбочена R&D дейност с дългогодишна история.
3
it.vladimirov avatar it.vladimirov 17 Точки

Наков - обоснови се, какво имаш в предвид "уникален хардуер (образно казано)". Обзалагам се, че шасито е Clevo, процесора е или Intel или AMD, изобщо всичко в хардуера е познато и излизало на пазара.

Лаптопи всеки може да си сглоби (аз съм сглобил поне 30тина броя) - слагаш си каквото искаш дъно в шасито, слагаш памет, слагаш в ssd в mini pcie и си готов. Дори дъното може да си набавиш с вградени памети и процесор (разбирай и 2та компонента си идват с дъното).

Аз поне не очаквам нищо ново нито от дизайнерска, нито от хардуерна, нито от софтуерна част.

Важно е да се знае, че въпросния Бойко НЕ Е производител на хардуер, а просто сглобява техника на базата на готов хардуер. Шасита има всякакви и всеки може да си купи каквито иска, че дори и да си къстъмизира такива.

1
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 142 Точки

Съотношението цена към характеристики изглежда много примамливо, маркетингово също стоят много добре.

Голям риск според мен е продукта да дава голям процент хардуерни дефекти - какъвто е случая с Privileg. Доколкото знам те изпращат схеми и телефоните/таблетите се сглабят на "ишлеме" в Тайван. Ако и тук нещата са така, трябва да си подготвят стабилно сервизно покритие :).

Другия проблем е под-сегмента в който са се насочили - четох, че се очаква трайна тенденция към намаляване на продажбите на лаптопи за сметка на други устройства в дългосрочен план.

Успех им пожелавам - дано станат българското Prestigio :)

0
deni.denkata avatar deni.denkata 72 Точки

  Симпатяги сте вие :D. Веднага намерихте начин нещата да не станат, както и кой какъв бил и какви системи въртял.

Ако така се разсъждава за всичко, направо да ходим да работим за индийците и китайците, тука "ноу-хау" няма как да се създаде - дали?

Все пак да спомена някои факти.

1. Лаптопите на почти всички производители се сглобяват с готови части. Изключение правят някои, които правят дъната си и проектират охлаждането и разпределението на компонентите. Самостоятелно се прави дизайна (ако могат :) ) и маркетинга.

2. Майкрософт също правят операционната си система за IBM компютър - те не са го създали!

3. Частите за всеки компютър - в частност лаптоп, таблет, настолно PC, бордови компютър и т.н. - се правят с части на други производители. Никой не може да произведе сам всички компоненти, щото е страшно скъпо и трудно. За пример ви давам проектирането и производството на микропроцесорите на фирма Intel, за което са нужни милиарди долари - за изследвания, проектиране, разработка, създаване и внедряване на технология, тестване и още куп операции. Само преоборудването на завода за новото производство (22nm), е струвало над 4 милиарда долара.

4. Други факти, известни на инженерите, занимаващи се с разработка на хардуер.

5. В България има фирми, като - Olimex, MMSolutin - които са изцяло български, и правят продукти за цял свят. Също така, създателите на V-ray - приложение за  3-D обработка (рендиране), са българи. Има и доста други примери за които няма да споменавам, и за които не сте и чували, и които продават и успяват на световните пазари.

 Моля спестявайте си негативните изказвания и сравненията със световните тенденции, особено като се има предвид, че повечето от вас са хора, искащи да пробият на пазар, изискващ доста креативно и разчупено мислене. Започнете ли да мислите в рамки, това автоматично ви закопава в професионален план - било то в сферата на хардуера, софтуера, или каквото се сетите там :).

  Аз пожелавам успех на всички предприемачи, готови да правят нещо в тази страна. Най-малкото заради липсата на вяра, в подобни на пръв поглед, невъзможни начинания. Пожелавам успех и на марката "Правец", с надеждата, че в бъдеще, ще има и български инженерингови решения, участващи в този проект. Все пак това са първите стъпки, а както знаем, дори Бил Гейтс, не е създал Windows 8 още през 1990 - нали? :) Винаги има проблеми за решаване, и винаги се почва от някъде - проблемите сами не се решават!

0
birkoff avatar birkoff 46 Точки
Както коментирах и в фейсбук групата:

"Няма да е зле правителството да подпомогне тази бяла лястовица, като направи поръчка за всички държавни институции".
1
Babov avatar Babov 0 Точки

Когато се появиха Първите снимки и слухове имаше гигантски Бум на спеколаций относно марката. Едно 5 минутно интервю с пича ме обади ,че си заслужава да му се одари едно рамо. Най-малкото защото е находчив и е изчакал 10 години за да падне забраната на Бранд-а и да може да го ползва и защото съвсем открито си каза, че направил запитване в Тайван, да му изготвят за него конфигураци. Аз харесвам честните хора който искат да правят бизнес тук. Нека излезе на пазара пък тогава да го плюем ако има въобще за какво. Аз лично бих си взел една машина ако е средно статистически читава и е на достъпна цена. Ей така за кефа да си имам пак Правец.  Винаги ще има хора който няма да им харесва, Други който ще ги изкефи и трети наутрални. Защо вместо да копуваме всякакви странни марки със невероятно невъзможни конфигураций, да не си вземем нещо което българин го прави, читаво е и паричките си остават в БГ Бизнес сектора. Било Правец или Някой друг който изкочи с нещо Българско. От мен има едно голямо ДА както казват в реалитата. Ще изчакаме и ще видим.

2