Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
skostadinov avatar skostadinov 2 Точки

Коя е най-добрата диструбуция на линукс за кодене?

Здравейте, днес реших отново да си направя dual boot лаптопа с Linux и Windows 10. Но се чудя коя ще ми е най-удобната дистрибуция, коя ще се справя най-добре за кодене тнт...

Тагове:
0
Общи приказки 12/07/2016 21:38:53
gdurankiev avatar gdurankiev Author 982 Точки

Здравей, 

В крайна сметка няма дистрибуция, която абсолютно е насочена към кодене. Всичко зависи от нивото на опит, което имаш и какво преживяване търсиш. 

В ред на нивото на главоболия, които могат да предизвикат за начинаещ, моите препоръки са 

  • Mint
  • чист Debian
  • Fedora
  • Arch

Хубавото е, че няма огромно значение коя решиш да използваш, ако просто искаш да разцъкаш линукс и да покодиш. 

0
MihailTsvetogorov avatar MihailTsvetogorov 3 Точки

За кодене, на мен поне ми харесва Kali Linux. Ползвай я като преносима с диск, защото е малко кофти за инсталация. :) 

0
gdurankiev avatar gdurankiev Author 982 Точки

Kali е добра дистрибуция за това, за което е създадена. Постоянната работа под root не е за начинаещи потребители или изобщо за ежедневно ползване. Освен това дистрото е ненужно тежко откъм конфигурация и е натъпкано със софтуер, който няма да влезе в употреба за някой, който просто иска да разцъка. 

0
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Всичко ти върши работа, но е най-добре да е някакъв стабилен LTS release. Щом си с Windows 10, Ubuntu е добър вариант, защото Canonical и Microsoft работят заедно по интегрирането на доста готини неща.

0
BraveHamster avatar BraveHamster 37 Точки

Arch поради простата причина, че отговорите, на които ще попадаш, когато търсиш инфо, са основно от компетентни индивиди. 

Плюс това Уикито им е изключително подробно и полезно. 

А и не идва наблъскана с излишен софтуер. 

 

0
vancho avatar vancho 430 Точки

Аз бях до онзи ден на Ubuntu MATE, ама е страшно тромав! Скоро излезе Linux Mint 18 и онзи ден реших да разкарам тромавото Ubuntu. Mint-а се инсталира за по-малко от 20 минути и бих казал, че съм приятно изненадан от бързината му! А да, забравих пак MATE версия си инсталирах. Лично аз нямам никакъв проблем да кодя с IntelliJ под линукс, инсталира се иработи перфектно.

-1
13/07/2016 21:36:08
skostadinov avatar skostadinov 2 Точки

Здравейте момчета, благодаря на всички за отговорите. В крайна сметка стигнах до заключението че ще пробвам mint. Въпреки това няма да заключвам темата ако има още хора които да дават идеи нека да развием темата :)

0
szdrawkow avatar szdrawkow 0 Точки

За просто писане на код всяка дистрибуция ще ти свърши работа.
Ако се определяш като начинаещ наблегни на Mint и Ubuntu. За тях ти трябва обаче малко по-силна машина, защото за да бъдат user-friendly, имат инсталирани един куп неща. В 90% няма да се наложи да правиш нищо, освен basic неща, за да си конфигурираш работната среда.

Ако обаче ти харесва да използваш максимума от ситуацията (машина-среда-потребност) може да заложиш на Debian. Дистрибуцията е родоначалник и на Ubuntu и на Mint. Доста по-лека е, но има какво да се пипа по нея, ако търсиш да си нагласиш за твоите потребности. 

Аз съм фен на дебиан базираните дистрибуции, заради това ти препоръчвам тях.

0