Параметри на лаптоп
Здравейте, предстои ми смяна на лаптоп, ориентирала съм се към Toshiba. Във връзка със започване на курса Основи на програмирането, бихте ли ме насочили към параметри на лаптопа, както и операционна система? Благодаря!
Здравейте, предстои ми смяна на лаптоп, ориентирала съм се към Toshiba. Във връзка със започване на курса Основи на програмирането, бихте ли ме насочили към параметри на лаптопа, както и операционна система? Благодаря!
Има доста изписано по темата .Но накратко аз бих ти препоръчал OS Windows 8.1 и нагоре,SSD хард диск, поне 8 GB RAM ,процесор от Intel Core i-3 нагоре .Със сигурност ще ти свърши работа до каря на обучението ти .Другото е пълнеж ! Успех в начинанието:)
Аз смятам, че и с 4 GB рам ще ти свърши работа. Важни са само процесора и рам-а, но рама може и да се ъпгрейдва. Хубаво е да имаш отделен монитор, но ако не смяташ да имаш, си го вземи с голям екран. Та според мен, процесора и екрана са най-важни при избора на лаптоп за програмиране.
И едно SSD би било добре.
За параметри като за всичко останало-колкото повече толкова по-добре.
Само че никога не бих си взел Toshiba,в дъното на класацията са ми за марка лаптоп.
Да, SSD е почти задължително.
И да, колкото повече, толкова по-добре, но някои неща ще го направят излишно скъп и тежък. Например видеокартата може да е и най-евтината и обикновената, ако няма да прави 3D игри, анимации, да играе,и т.н...
На първо място бих обърнал внимание на резолюцията на екрана. Всичко под 1920 х 1080 го игнорирай.
За останалото вече е писано. Успех!
Напърво време кажи за друго, освен СофтУни, ще се ползва ли лаптопа? И какъв ви е бюджетът? Кой точно модел Toshiba сте харесали?
Благодаря на всички!
Лаптопа ще се ползва и за гледане на филми, освен за курса.Бюджета ми е около 1000 лв.
Това, което аз бих ти препоръчал СИЛНО е втора употреба лаптоп. Нов лаптоп в бюджет за 1000лв са меко казано БОКЛУК, дори и за 2000лв са същите. Според мен, един лаптоп освен характеристики, трябва да предлага и качествена сглобка, което отсъства в повечето лаптопи. Затова се прецакват много бързо. За втора употреба лаптопи има доста читави фирми, който дори предлагат гаранция 6-12 месеца, с възможност за удължаване. Набързо прегледах няколко сайта и намерих този модел: https://ardes.bg/secondhand-laptops/Fujitsu-Celsius-H720-Intel-Core-i7-128GB-SSD-79211. Това е висок клас лаптоп (така наречения бизнес клас/workstation), който е предназначен за работа и предлага, освен характеристики, и високо качество на сглобката.
Предвид тази снимка, процесорът на лаптопа, предложен от мен, дава сходна производителност в сравнение с най - масовият процесор(съдържащ 4 реални ядра) в наши дни, въпреки че е от трето поколение. Статистиката е взета от този сайт: https://www.cpubenchmark.net/laptop.html. Лаптопът има 8GB RAM, който са напълно достатъчни за описаните от вас нужди, екранът е Full HD, което е плюс. Друг плюс е, че има SSD, но за съжаление е само 128GB и най-вероятно ще се наложи да сложите по-голямо. Единственият минус е малкият размер на SSD-то, но можете да си го подмените по всяко време. Лаптопът има 1 година гаранция, влиза в бюджета, който имате. Като цяло е доста по-добро решение от нов лаптоп за 1000лв, с ниска резолюция, енергоспестяващ процесор(с ниска прозиводителност), пластмасови панти и нискокачествена сглобка.
Аз ползвам този модел от 3 години и съм много доволен.
Разликата м/у моят и описаната конфигураца е, че нямаам SSD, а само HDD 500Gb, но съм сложил 16GB RAM.
Ползвам VS2015 във виртуална машина и производителна е достатъчна, за да няма изнервящи забавяния.
Недостатък е тежестта на машината. Дълга разходка с нея си е истински фитнес, но все пак това си е работна станция! :-)))
А като нов ми струва около 2300 лв (без ДДС) на промоция.
И все пак новото си е ново!
Според мен за компютър втора употреба в много редки случаи е разумно да се дават повече от 600-700 лв.
Аз си взех Asus с Free dos system,процесор i7 , 8GB RAM, 4GB видео карта , 600GB твърд диск за 1300 лв. Това е много, мног добра оферта ...
От кой магазин или сайт?
Ако трябва да съм честен с теб отиди в големите вериги и се консултирай с продавачите за следното нещо - кой от моделите които предлагат не са с залепени на дъното процесор, рам памет и не са с вградена батерия също така да имат и DVD с презумцията да се сложи SSD хард в последствие и ако някой от моделите отговаря на изискванията и е около 1000 лв го вземай. А ти дали ще ме послушаш си е само твой избор.
Бях хванал една промоция на emag, ако питаш мен по-добре изчакай, защото те постоянно правят промоции и ще си вземаш нещо по-евтино, но пък добро като параметри .
Втора ръка, но е много добро. https://plasico.bg/hp-elitebook-8570w-156-fhd-i7-3820qm-16gb-ram-250gb-ssd-quadro-1000m-30554.html
Според мен ще си много доволна ако си вземеш 13" (откъм размер). Може да е малко по-скъп от това, което очакваш, но ще се побира в най-различни чанти и от гледна точка на мобилност ще си много доволна (все пак за това е преносим компютър). За другите параметри вече писаха колегите, 8 ГБ РАМ не вярвам на някой в СофтУни да не са му достатъчни. Можеш да го вземеш само с SDD 256 GB вместо обикновен HDD с колкото и ГБ да е. 256 ГБ ССД ще са ти достатъчни, ако не смяташ да държиш всеки един филм от замунда на компа си. Аз съм с толкова, имам дооооооооооста музика в WAV и честно казано ако си държиш машинката подредена 256 ГБ не са никак малко.
Ако имаш въжмоснот ти препоръчвам нещо такова (обявата не е моя):
http://www.olx.bg/ad/macbook-pro-13-3-retina-i7-2-8ghz-8gb-512gb-ID6b3LG.html#11201a11d4
Мнооооооооогоо батерия + супер машинка, която се побира навсякъде :)
Благодаря на всички за отделеното време! Ще споделя на какво се спрях - OS WINDOWS 8.1, SSD хард диск, RAM 8 MB, процесор Intel Core i-5. Взех го от магазин, който предлага и сервизно осближаване, това беше важно за мен!