Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Държавата ще помага в обучението на ИТ специалисти

Здравейте,

Попаднах на доста интересна новина: ЛИНК

Особен интерес предизвика следния пасаж:


България е на 3-то място в света по брой на сертифицирани софтуерни инженери и специалисти в ИТ индустрията и е на 1-во място по брой ИТ специалисти на глава от населението. Страната ни е втора в Европа и пета в света в класацията за най-привлекателна дестинация за аутсорсване на услуги. В България заплатите в сектора средно са с около 2,5 пъти по-големи отколкото в банковия и в момента това е най-атрактивния сектор за реализация на младите специалисти.

 

Изглежда доста мотивиращо. Надявам се това да не е някоя шовинистска статистика laughing 

2
Общи приказки
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 142 Точки

Според мен да хвърлят усилия в сферата на аутсосинга е стратегическа грешка - от аутсорсинг няма особено голяма добавена стойност и статута на "привлекателна" аутсорс дестинация се губи лесно, когато се вдигнат заплатите и стандарта на живот. Виж биха ме спечелили, ако бяха казали, че ще орежат с 30-40% средставата плащани за икономически и юридически специалности за сметка на отваряне на нови места дотирани от държавата за инженерни и софтуерни специалности (естествено по реформирани учебни програми).

Иначе българите си ставаме за ИТ специалисти - като PM съм виждал как работят българи, индийци и гърци - индийците стават да пишат километри код за прости, но трудоемки задачи без да вкарват особена мисъл, да не говорим за елементарна самоинициатива, с гърците трагедията е най-голяма - даваш им ултра подробно задание, правиш десетки конферентни разговори, за да им обясниш какво ти трябва и накрая ти доставят една голяма боза, която е пълна с бъгове и не съответства на изискванията ти.

С българските разработчици - пишеш задание, задават ти 5-10 уточняващи въпроса писмено (от които полвината всъщност са предложения как да се направи по -удобно приложението), в един момент започваш да се притесняваш каква боза ще доставят след като не си ги чувал от месец и накрая получаваш продукт, който си работи перфектно - имат по няколко минимални бъга за отстраняване.

 

8
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Ако помага, както помага на другите сектори... Ще му кажа "Бате, по - добре недейййй!". Иначе най-вероятно ще е "А дано, ама на дали..."laughing.

1
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Нали знаете кое е най-страшното изречение в английския език? Важи в пълна степен, че и отгоре, и за България.

"Hello, I'm from the government and I'm here to help!"

3