Loading...
Lescet avatar Lescet 25 Точки

Мнение за изпит по JS - 16.10

Как се справихте с изпита днес .. за мен беше много труден, реших 2 задачи, като цяло още не мога да свикна от алгоритмично към функционално писане (мислене) ... Не можах да смогна с лекциите, упражненията, беше доста натоварен курс .. Вие какво мислите ?

Тагове:
1
JavaScript Fundamentals 17/10/2016 10:58:17
sante_dog avatar sante_dog 16 Точки

И за мен изпита беше тежък. Според мен се отдели много време на for и if, а малко на string/regex и objects/map.Особенно лекцията за objects беше доста претупана според мен. Съдейки по резултатите малко хора са се справили (8/412 имат 400 точки), a само 150/412 имат 200 или повече. Т.е повече от половината не са усвойли материала...

8
ivanA123 avatar ivanA123 7 Точки

Абсолютно споделям твоето мнение, отдели се толкова много време на бейсик неща, които би трябвало да знаем вече от Programming Basics, а никакво време на нещата които са полезни и необходими при работа. Също така никакви реални примери за това как се използват тези неща.

2
Stefan94 avatar Stefan94 21 Точки

Като цяло,да,курса е доста интензивен.Мисля,че всички бяхме наясно с това още преди началото на курса.От друга страна пък,доста от материала се припокриваше с Technology Fundamentals , с малки особености.

Съгласен съм с колегата ,че трябваше да се наблегне една идея повече на string/regex и objects/map ,но като цяло задачите днес ми се сториха доста приятни. 3-та ме измъчи ,така и не успях да я избутам.
Лично аз съм доволен от резултата днес ,както и от курса, изключително полезни ми бяха знания натрупани от предходни курсове.

 

1
16/10/2016 17:39:56
masive avatar masive 3 Точки

Нещата са ясни, който не е решавал достатъчно задачи, без значение от причината, трудно ще му се получи. Но мисля, че курса беше доста интензивен, а и по време на Tech модула, аз лично малко загубих от инерцията и това ми оказа негативно влияние. Също така мисля, че доста често се случва нещата да се променят в движение, което за мен не е много "ок". Яко се издъних днес, но няма да се отказвам!

4
16/10/2016 21:40:48
CvetanPetkov avatar CvetanPetkov 47 Точки

Напълно нормален изпит. Само 3-та задача с този странен REGEX ми се струва прекалено трудна, но... това е положението. По- трудно ще става.

0
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Според мен, от СофтУни нещо извръщават самия процес, дават някакви главоблъсканици все едно си на олимпиада по информатика. По-добре е да се набляга върху самата технология. Според мен задачите бяха доста над нивото което беше преподавано. Мога да ви уверя че тези главоблъсканици няма да ви вършат никаква работа като започнете да работите като прогромисти.

 

1
16/10/2016 20:25:39
ivanA123 avatar ivanA123 7 Точки

Именно за това говоря.

2
mustafov avatar mustafov 75 Точки

kgyorev Пич, СофтУни те учат да мислиш, технологията и на работа можеш да си я научиш.Като цяло за изпита бих казал че беше доста приятен.

0
pkgeorgiev avatar pkgeorgiev 38 Точки

Кажи ми как по-точно го правят това "СофтУни те учат да мислиш"?

2
17/10/2016 10:39:47
Xzahn avatar Xzahn 34 Точки

Привет, 

@sante_dog Понякога се получава така. Правят се доста промени по програмата и начина на преподаване, което неизменно води до поправяне на едни и чупене на други неща.

Има някакъв процес на свикване с начина на поднасяне на материала. Ще го усетите след няколко курса. Може би затова, хората се отказват в началото, когато трябва да поемат поръжението и да продължат напред. Поправителни изпити бол! Това, което аз се опитвам всеки курса да направя, е да отхвърля домашните, колкото мога по-бързо и да се фокусирам върху решаване на примерни изпити. Правя го, като преглеждам всички домашни предварително и отделям само значителните задачи за да усвоя материала, тоест не се занимавам да решавам еднакви задачи или такива, на които знам решението предварително.

2
sante_dog avatar sante_dog 16 Точки

Здравей,

Изобщо не става въпрос за отказване след един слаб резултат на изпита. Поправки бол както казваш. Идеята ми беше по скоро за конструктивна критика. Както каза един спортист преди време - "Продължаваме напред!".

В самия курс се каза, че всеки трябва да има поне "programming basic" което значи да е на 'ти' с циклите. Там трябваше да са доста по кратки нещата. Не съм съгласен обаче, че с 2 часова лекция в която Наков основно обясняваше, че бърза (сигурен съм, че е било важно и това не е упрек към него конкретно!) могат да се преподадат objects, map и останалите неща в последната лекция. Особенно когато си онлайн студент и разчиташ основно на тези видеа за да се подготвиш. Имайте предвид, че няма ментори за онлайн студентите и те нямат кого да питат и видеата са 50% от подготовката ни. Останалата част е решаване на задачи и ровене по форуми. А ние(онлайн) сме си една голяма част от студентите в СофтУни.

8
Xzahn avatar Xzahn 34 Точки

И аз съм онлайн, затова те разбирам напълно. Надеждата е това да се случва по-малко. 

0
BorisSimeonov avatar BorisSimeonov 26 Точки

Видеата бих ги оценил на не повече от 15% от подготовката на онлайн студентите (какъвто съм и аз), като основно дават базовия обхват на курса. Реалното учене е в StackOverflow, документацията на всяка технология, профилирани книги и най-вече здраво тестване на поведението на отделните функционалности до момент на разбиране. Единственото ограничение е времето, с което всеки разполага за тези удоволствия (и мотивацията естествено).

1
dimo.ivanov avatar dimo.ivanov 35 Точки

По мое мнение, този път беше малко по-истински изпитът. Труден демек. Аз съм ЗА такова ниво. 

Само... не знам за вас, но на мен английският от условията на задачите ми е бая трудно разбираем. На моменти имам усещането, че чета google translator. Същия проблем?

6
17/10/2016 11:13:40
martinski avatar martinski 66 Точки

И според мен условията на задачите са доста засукани,вместо да се концентрирам върху самата задача аз губя 1/3 от времето си в четене,превеждане и тълкуване на задачата, като се има предвид обстоятелствата и напрежението по изпита :)

Иначе за изпита - интересен, но една идея над покрития материал...т.е - тежък :)

4
18/10/2016 20:44:55
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

В залата която бях дори не разясниха задачите, преди това винаги са ги разяснявали преди да започне изпита.

Съгласен съм че условията са засукани, и като се има предвид че са на английски става още по зле.

2
asyadi avatar asyadi 23 Точки

В Inspiration залата, условията бяха разяснени чак в 13 часа. Изпита както се досещате и спомняте беше до 15:20. Да не говорим какъв беше контрола на самия изпит. Никой не ни провери кои сме, дали сме си пуснали sentinel. Даже не споменаха да си пуснем програмата sentinel. 

Видях доста преписващи, подсказващи. Грозна работа. Все пак това е изпит, а не отборна работа. 

5
blution_mor avatar blution_mor 4 Точки

Колега моето лично мнение е че този изпит и курса като цяло беше с доста по-различна динамика от предишните. По предишните изпити от модулите които водят до този (Basics, Fundamentals etc.) останах с впечатлението че условията бяха доста по-ясни и по-голямата част от изпита, лично за мен, се състоеше в това да си изградя идеята и в писането на кода за решаването на задачата. В този изпит беше доста повече тълкуване на това което се иска в условието и след това trial and error докато нацеля какво би ми свършило най-добра работа в конкретния случай. Дали това се дължи на самата технология (JS) или начина по който беше сервиран материала през целия изпит не съм сигурен, но като цяло всичко ми се струваше доста прибързано и натоварено като цяло.
Това изобщо не означава че изпита не беше добър, напротив. Нямам нищо против да се смени динамиката на преподаване и изпитите като цяло но идеята е да сме подготвени за подобно нещо. Примерните изпити които решавах за подготовка по същата тема бяха доста по-лесни и аз бях mentally подготвен за не-толкова труден изпит.

и все пак това до някъде помага да се усетиш че по всяко време нещата могат да са доста по-трудни от това за което си подготвен и е хубава черта да очакваш всичко да е по-трудно отколкото ти се струва предварително.

От този изпит (изкарвайки 206 точки от 400) разбрах че за напред само ще става по-трудно и по интензивно и трябва да се вземе по-сериозен поглед над нещата. 

0
byclops avatar byclops 126 Точки

Аз изглежда съм от малкото, на които изпита не им се е видял много труден, вероятно защото съм се сблъсквал с голяма част от материята в предишни изпити по други езици.

По принцип не съм привърженик на лесните изпити на които половината хора да имат максимален брой точки, студентите трябва да бъдат достатъчно затруднени за да бъдат оценките реалистични.

Според мен материала, преподаден на лекциите беше достатъчен за да се решат задачите, но явно повечето колеги не са имали време да им улегнат знанията и да се упражняват. Може би това се дължи на интензивния курс, но според мен две седмици след последната съществена лекция трябва да са достатъчни за подготовка, особено при наличие на толкова много предишни изпити за решаване. 

На мен в курса не ми харесаха домашните - по-голямата част от задачите бяха прекалено лесни, и при това бяха решавани в лекциите и упраженнията, което води до заблуждението че изпита също ще  е лесен, и до изкушението да използваш готовите решения вместо да се помъчиш. 

Малко се притеснявам че ако на повечето хора изпита им се е видял прекалено труден, следващите изпити от модула може да им се видят направо невъзможни, защото очаквам сложността и обема на материала да се увеличава прогресивно с всеки следващ курс (съдейки например от скока Advanced C# -> OOP, който е огромен).

0
Sim0o0na avatar Sim0o0na Trainer 567 Точки

каква беше тая работа с ремонта до inspiration? защо само аз го споменавам, едва ли съм халюцинирала :D

3
djc_bg2015 avatar djc_bg2015 923 Точки

Какво говориш, беше ад :D

1
Sim0o0na avatar Sim0o0na Trainer 567 Точки

Много време си мислих, че е уличен ремонт, но когато разбрах, че е в СофтУни, бях потресена... 

0
17/10/2016 21:33:36
djc_bg2015 avatar djc_bg2015 923 Точки

Виж, това сега го разбирам. Мислех, че просто някой в съседство прави нещо.

Та на въпроса, наистина беше мн кофти. То остави шума (сложих слушалки заради него), ама и вибрациите бяха .... :D

Да се надяваме, че няма да се повтори.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.