Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Alex0101 avatar Alex0101 375 Точки

[Facebook] Как facebook групите изместиха Softuni форума

Здравейте,

Предложението ми е свързано именно с използването на фейсбук групи за курс успоредно с форума.

Реално има плюсове, от рода на бързодействие и активност, но има два основни минуса, според мен.

Първият и не толкова съществен е,  невъзможността за използване на споделените ресурси във фейсбук по време на изпита, заради сентинела. Реално активността във фейсбук е пъти по- висока от колкото във форума.

Вторият проблем и последствието от него мисля,че е много по-съществен. След приключване на курса, групата става неактивна, а завещанието от въпроси и отговори, решения и похвати за следващите випуски е почти нулев.

Вие как мислите по този въпрос?

Тагове:
b.yordanov avatar b.yordanov 146 Точки

Аз мисля, че фейсбук колкото и да се опитват да направят интернет в интернет-а, никога няма да земенят stackoverflow и форумите. Според мен при нужда използвай нормалния интернет, точно поради невъзможността за търсене във фейсбук.

0
uzunovz avatar uzunovz 61 Точки

Привет,

Мисля, че трябва за сериозните неща да пишем тук, за да остава следа за следващи курсове.

Групите са хубави за разпускане, полезни линкове и ей така, без повод.
Ако ми се наложи да помогна сериозно на някого през групата, ще пусна пост тук и ще го споделя във фейса :)

smiley

2
17/10/2016 12:01:06
borislav9212 avatar borislav9212 746 Точки

Alex0101 Напълно съм съгласен с теб. Аз не съм публикувал и един ред код във facebook групите. За какво са ни тези групи след като си имаме форум?

1
17/10/2016 12:04:29
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Ползването на фейсбук група, вместо специализиран форум е като да използваш малък градски автомобил освен в града - на магистралата и офф роуд laugh Шегата на страна. Във фб квото и да питаш, винаги става какафония. А как ще намериш тема от преди 2 седмици... ще ти се завие свят. Лично аз влезнах в групата на ДБ и на втория ден излезнах заради неразборията и хилядите нотификации, които ме засипваха.

2
RadinaToteva avatar RadinaToteva 90 Точки

Аз подкрепям идеята ти не само за този форум, а като цяло за форумите по принцип. Мисля, че ще е хубаво всяка нова група в СофтУни да си създава един форум, в който всички заедно да обсъждат проблемите и темите, които ги вълнуват. Казвам отделен форум за всяка група, поради факта ,че начинаещите са доста плахи и се срамуват да задават въпросите си пред "по-напредналите" от тях, страхуват се, че въпроса им е твърде глупав или имат други различни притеснения (точно за това се създават facebook групите).А така в едно виртуално пространство където всички са начинаещи и се чувстват равни, и няма странични фактори, които да ги разсейват (като в социалните мрежи), нещата се случват по-лесно. Създаването на форум ще е прекрасно упражнение за тях и ще помогне както за обучението им , като обогати знанията, така и за бъдещото им присъствие в IT сферата.(всички сме наясно с фирмените форуми, които повечето големи IT компании използват за подобряване на работния процес). Едновременно  с това ще изгради навиците на начинаещите да търсят отговор на проблемите си първо във форумите и помощните сайтове и след това в социалните мрежи. 

2
17/10/2016 12:41:52
inktech.n.kikov avatar inktech.n.kikov 42 Точки

Откакто се създадоха тези групи в фейсбук някак си активноста на хората в форумът намаля.Не че тези групи са нещо лошо,но според мем,ако имаш проблем и искаш да го споделиш  е по-удачно да го споделиш в форумът,тъй като ще бъде видим от повечето хора.

3
heilin90 avatar heilin90 69 Точки

И накрая всичко си зависи от човешкия факор. В нашата ФБ група лекторите многократно молеха за задачи да се използва форума, но уви.... има си хора, които продължават упорито там да питат.

2
Irrrka avatar Irrrka 19 Точки

Аз съм на същото мнение. Друг съществен минус е, че нещата се "разпуснаха" във ФБ, поради липса на гласуване с "+" и най-вече с "-" по отворените въпроси. В нашата група веднага си проличаваше кой запова да си решава домашното, на първото забиване на някой проблем, веднага  - пост във ФБ...няма да си "губиш" времето да отделяш по 2 часа на задача, я - 5 мин и ако не изкараш 100/100 - все някой от ФБ ги е изкарал вече и ще ти постне решението си наготово...даже повечето не си правят труда да пуснат и търсачката преди това..

И на мен ми харесва да има ФБ група, защото често имам дребни проблеми, които не искам да поствам във форума, но в нашата група настана сериозен спам.

0
17/10/2016 13:59:02
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6846 Точки

Две неща трябват: модерация - кой пост е за фб или за форума и - да не се инвалидират групите след края на курса, а да остават и за следващите випуски. По мое мнение :)

2
17/10/2016 14:04:32
Alex0101 avatar Alex0101 375 Точки

То не е лошо, но малко трудно се търси във фейсбук, не е като търсачката във форума.

1
stambi4a avatar stambi4a 126 Точки

     За - неща извън задачи и сериозни въпроси свързани с курса да са във ФБ. Например дискусии кое е полезно от материала, кое не е, кое защо се прави, къде се използва, тоест лични мнения, притеснения, въпроси.

     За - задачи, материали, ресурси, проблеми  с IDE-та във Форума.

1. Форума има търсачка, а иначе дай да разлистваме с часове

2. Може да се използва от следващите курсове.

3. Взима се по-насериозно от екипа на Софтуни, защото и на тях може да носи ползи.

4. Носи точки за активност.

5. Има сносен редактор за съдържание.

1
Rextor92 avatar Rextor92 150 Точки

Подкрепям. Едно време можеше да намериш информация за всичко по форумите, сега всичко е по групи във ФБ и Гугъл не помага :D

Аз лично на въпроси в групата във ФБ НЕ отговарям, освен ако няма тема във форума по същата задача. Ако има - отговарям тук и линквам отговора в групата. Не заради бонус точките, а защото не всеки има Фейсбук. Не всеки трябва да скролва 1 час, за да намери това, което му е необходимо. Във форума си остава завинаги, има търсачка, може да помогне на всеки випуск, по всяко време.

Впечатлението ми е, че все пак ФБ групата е по-кежуъл. Много по-активна - да, но едва.. 25% от постовете в нея са свързани с решение и коментиране на някоя задача. Не броя "ето ми го кода, къде ми е грешката". На това може би наистина не му е мястото във форума. :)

1