Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
kasskata avatar kasskata 492 Точки

[C# Basics]Подготовка За Практически изпит - Задача 4 - "Рисуване" по конзолата

Здравейте колеги,

тъй като още е млад форума а аз искам да има много полезна информация от рано,искам да споделя с вас малкото опит който имам с първия изпит,по C#.

Вече минах един път изпитите в Телерик и бях много слабо подготвен за първия изпит и не искам вие да последвате моята участ.Искам да ви предопредя отдалече че задачите оt BGcoder са много приятни и занимателни и най-големия кошмар са тия с рисуването по конзолата(аз предполагам че ще има нещо такова на изпита).Аз започвам да се подготвям отдалече с тези защото всички други са в пъти по-лесни,а тези които искат 500 точки ще трябва да се борите и с Carpets или Logo и още гадости.Та 9та задача е много подходяща за първи стъпки,за новобранци.Слагам линк към моята задача работеща с Нечетни числа взети от конзолата и ИСКАМ всеки неразбиращ защо и какво е това да ми пише тук.С радост отговарям(без лични защото не отговарям :P). 

Линк към PASTEBIN (копирате целия код и пускате по бикновенния начин(ctrl + F5)).

Приемам забележката на колегите и оставаме тази задача настрана.Нека поговорим и да разясним задачата от изпита.

Ще се опитам да помогна на всички,които имат трудности с разбирането на кода или да си помогнем взаимно.Ако има някой,който се чувства подготвен да помогне може и той да пише.

задачи от минали години:

ForestRoad Линк ; мое решение : Линк

FirTree Линк ; Решение в Телерик - Линк

SandGlass Линк ; 

CarpetsЛинк ; Решение в Телерик - Линк правилно решение: Линк;неправилно : Линк , Insane(1768реда код): Линк 

Carpets advance(matrixBuilding) Линк

TelerikLogo Линк ; Решение в Телерик - Линк

UKFlag Линк ; Решение в Телерик - Линк

Kaspichaniq Boat Линк Samuil.Petrow решение: Линк

DiamondTrolls Линк 

Eggcelent Линк 

FireInTheMatrix Линк ; Решение в Телерик - Линк

BatGoiko'sTower Линк най-лесната :P; Решение в Телерик - Линк - мое решение: Линк

днес вечерта ще пусна решенията на някои (нередактирани) и ще продължа да ги решавам и ще помагам.

11
Programming Basics
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Има вече такава тема тук и още няколко теми за всичките задачите от това домашно, няма смисъл от нови. 

Ще е хубаво да си преместиш поуста и да хайднеш този, за да си е всичко подредено и прегледно :)

2
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Прав си колега не съм го намерил,за което се извинявам.Преименувам темата за други цели - подготовка за четвъртата задача за изпита C# Basic. На там клоня през цялото време и искам да се подготвим заедно или да помогна на тези,които искат помощ и са им трудни задачи като тази.Ще се радвам да помогна

2
ViValDam avatar ViValDam 16 Точки

В задачата не се изисква да се въвеждат числа от конзолата - иска се , да се начертае един триъгълник , с фиксирани размери , а именно - начертан от 9 фигурки- символа , равностранен - не си се научил да четеш условията правилно !

Аз току що реших  тази задача, с кулите на Гойко , от изпита в Терелик , но това е друга работа - там се иска да се въвежда височина от 2 до 39 и няма как да не се ползват цикли и да не се чете височината от конзолата .

Ето я твойта задача , както трябва да бъде предадена  за домашното ,

само я преработих твоята за колони = 7, какъвто е триъгълника от задачата 

char copyright = '©';
int count = 1;

Console.WriteLine();
Console.Write(new string(' ', 3));
Console.Write(copyright);
Console.Write(new string(' ', 3));
Console.WriteLine();

for (int i = 3; i > 0; i--)
{
if (i != 1)
{
Console.Write(new string(' ', i - 1));
Console.Write(copyright);
Console.Write(new string(' ', count));
Console.Write(copyright);
Console.Write(new string(' ', i - 1));
Console.WriteLine();
count += 2;
}
else if (i == 1)
{
for (int y = 0; y < 7; y++)
{
if (y % 2 != 0)
{
Console.Write(' ');
}
else
{
Console.Write(copyright);
}
}
}
}
Console.WriteLine();
Console.WriteLine();
Console.WriteLine("Cool Isn't it?");
Console.Read();
}
}













































-11
kasskata avatar kasskata 492 Точки

а вие госпожице прочетохте ли че това е само подготовка за изпит ако цял живот гледате условията буквално като кон с капаци няма да творите и ще останете посредствен програмист,готвач,художник или каквото се сетиш.искам да ми пейстнеш решението си на carpets и после ще си поговорим отново :D 

П.С. много добре знам какво е условието и миналата година съм решавал задачата като всеки средностатистически нооб и сега тъй като знам как се решава искам да помогна на колегите които за първи път се сблъскват с програмиране, а и бъдете сигурна че следващия изпит на тези хора ще им бъде много трудно.

btw прочетете кой е Гойко Митич - герой на едно цяло поколение българи.

или провери песента на Хиподил - Бате Гойко , която според мен е вдъхновила Жоро(блестящ лектор Телерик) да напише програмата. :D

8
kasskata avatar kasskata 492 Точки

По принцип е хубаво да направим за всичките задачи такива теми... надявам се да имa жертвоготовни колеги :P

0
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

На мен лично тези задачи (с исключение на 1-2, като carpets и uk flag) са ми най-лесни и приятни за решаване. И най-важното - най-кратки като редове. 

Така че ще се радвам да помогна с каквото мога. :)

Колкото до вечени спорове със задачата със символите за домашно...както наков каза - на този етап важното е решението да работи както се иска в условието, всичко друго е излишно. Пък и от приятели програмисти знам, че не винаги най-универсалното решение е най-доброто (например може паметта да не стигне и тн)

0
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Прав си до известна степен ,само че ние още не сме в реалното програмиране така че практическите опражнения да усъвършенстваме и надграждаме наученото е много важен фактор в израстването ни като девелъпъри(много трудно се пише тая дума на БГ :P).Безкрайно много уважавам Наков(той беше искрата в мен да програмирам) и не мога да споря с него,затова пращайте това което се иска и използвайте Solutoion-ите за да се опражнявате.Това е според мен формулата за успеха.

P.S. Искам да ви спомена,че когато проверяващия мине по вашето домашно и е много приятно когато види някаква шаренийка или нещо интерестно, което не си видял при другите домашни, които е проверил, и за една такава интерестна задача като тази, за която започнахме да си говорим,може да си изпросиш Бонус точки или приятен коментар.

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Супер се сети да рефакторираш темата :)

Ето моето решение на Kaspichania Boats, защото гледам, че няма такова все още.


0
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Това беше задачата на моя изпит ,изкарах 100/100 обаче май съм я загубил,защото не я намиран на харда :D

но беше много близка до твоята ,така че ще я кача в решенията

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки
И на мен ми беше тази задача и незнайно защо не съм си качил задачите от този изпит в гит-а, нито пък ги имам на харда, та си ги тегля от bgcoder-а там където съм поуствал решения :D
0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки
Ето и моето решение на Trapezoid задачата. Направих е с матрица понеже ми беше по лесно и не съм се старал особено много като цяло, но поне е кратко и работи :)
0
kasskata avatar kasskata 492 Точки
хаха :) харесва ми решението ти обаче е доста трудно за първо ниво.Ако ме питаш мен то и с LINQ заявки може да се придобри и ако ми дадеш UNITY енджин може и 3d да го направим само че идеята е да помогнем на първото ниво. иначе прегледах я много приятно изглежда.браво
0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки
На този етап е трудно за хора, който не са се занимавали преди но въщо така и Carpets и вероятно още някоя(не мога в момента да се сетя). Но е хубаво да ги има всички на едно място и по различен начин решени за момента когато наближи изпита и хората са вече малко по наясно с магиите на конзолното рисуване :)
0
kasskata avatar kasskata 492 Точки
има доза истина в думите ти.
0
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Очаквах да ме питат какво е това "new string('char',15)" и може би колегите без опит се притесняват да питат,затова ще отговоря без да питат.

Това е НОВ стринг който сме изучавали,който ние създаваме на момента,а в скобите са му параметрите.

Например:

new string('*',10) означава "създай стринг на ТОВА място,който е 10 звездички".Output-a ми е "**********".

Готиното е че може да се създава на момента колко да е голям параметъра,но лошото е че не можем да сменяме чаровете да бъдат звездички И тирета например едновременно.За този вид задачи това е най доброто което може да се измисли без да е нужно да пишете всяко тиренце отделно което усложнява четимостта на кода.

Повече инфо обаче на английск DotNetPearls.com - много приятен сайт с прости обяснения.

Ако имате ей такива въпросчета пишете тук ще се старая да отговарям :)

0
G.Burlakova avatar G.Burlakova 36 Точки
Опит за решаване на Carpets. :)
0
kasskata avatar kasskata 492 Точки

То не е опит а си е готов решен проблем браво :)

0