Какво мислите за новата система на провеждане на изпити (50/50) ?
Какво мислите за новата система на изпитване - разделянето на изпита на две части?
Какво мислите за новата система на изпитване - разделянето на изпита на две части?
Както колегата Pilgrimage е отразил по-сериозния минус на новата /тестова/ система е разделението на времето, което според мен, а и като гледам всеобщото мнение е че трябва ние да си избираме коя задача да решим. Защото всеки сам за себе си знае какво може да направи по даден проблем и ще си подреди времето, както му е удобно на него. Гъвкавостта е хубаво качество, но не трябва да се спекулира с него.
За мен като начинаещ студент в тази област, преписването не носи ползи. Какво като вземеш сертификат примерно, като ти шляпнат няколко нормални таска да решиш на интервюто за работа /защото са те поканили, благодарение на това, че имаш "ламинирано листче"/ и зациклиш и дори не можеш да им обясниш логиката/алгоритъма за решаването им - Какво правиш тогава?! /rethorical/
От друга гледна точка ако от Софтуни намерят работещ начин да се справят с преписването ще е добре, защото така ще се запази рейтингът им /качеството, което предлагат на ИТ пазара/, който те ревниво пазят. Но това трябва да е така за да има полза и за самите студенти, отделили голяма част от времето и парите си за цялото начинание.
П.С. Не обвинявайте друг за случващото се, освен себе си :) Успех на всички и дано намерите и постигнете това, което желаете.
Аз ли нещо не съм разбрал, но каква е тази нова система за провеждане на изпити ?
Новата система има своите предимства, но и недостатъци. Аз лично по старата система бих изкарал повече точки, тъй като щях да жертвам едната задача, за да мога да хвана максимум точки на другите. По новата система времето за решаване на задачите във втората част е по-голямо предизвикателство отколкото в първата, където лесната задача се решава за не повече от 10 мин. На мен лично във втората част не ми стигна времето да довърша последната задача, въпреки че знаех как да я реша.
От друга страна тази почивка от 30 мин. между двете части е полезна, иначе не си представям 6 часа кодене без прекъсване - вероятността от зацикляне на някой лесен проблем е голяма в този случай. Със сигурност новата система е допълнителна пречка срещу преписвачите, но въпреки това не може да ги спре - оказва се, че някои хора са използвали stackoverflow и др. подобни да задават директно въпроси. Един колега показа скрийншот, на който се вижда огромен брой изпратени заявки към един от тези сайтове от едно и също IP.
То почивката си се правеше и преди. Аз като се чувствам уморен или просто имам нужда да се разсея отивам до кафенето или си пускам някое клипче в ютюб за релакс...Не е нужно да е изрично определена и задължителна.
Ако целият този панаир е за борбата срещу преписването защо просто не се направи "съдията" достъпен само за вътрешни IP-та и да се спре достъпът до някои сайтове.
И аз го предложих това в един момент. judge да допуска до изпит хора с ip-та от вътрешната мрежа.
А иначе, какво става със сентинел клиента? Аз си го сложих на изпита по бази. Той не би ли трябвало да проверява дали задаваме въпроси във форуми?
Подобряването на престижа на софтуни ще е от голяма полза за всички и е добре, че се търсят варианти за това.
Факт е, че по новата система изпита е по предизвикателен и напрежението е по голямо, особенно във втората част.
Неудобно е че може да се чака доста между двата изпита.
Аз бих предпочел изпита да е шест пълни часа без разсейващи почивки.
Който иска да препише не може да бъде спрян, но от преписване полза няма.
Ще бъдат спряни може би непреднамерените подсказванията в почивките.
Може да е някакво улеснение ако на поправка ще може да се ходи само за две задачи вместо четири.