Каква категория труд е програмистът?
Здравейте. Вероятно е много рано да се мисли за пенсиониране, но не пречи да си знаем. Потърсих в интернет, но не успях да открия каква категория труд се води програмистът?
Здравейте. Вероятно е много рано да се мисли за пенсиониране, но не пречи да си знаем. Потърсих в интернет, но не успях да открия каква категория труд се води програмистът?
Трета е, но ако програмираш в някоя мина под земята, би трябвало да те водят на първа категория. :D
Допълнителен въпрос - Ако си първи или втори или трети ....какво от тва? В смисъл ...тези категории за какво са? Не се бях замислял ама ми е интересно.
Имаш опция да се пенсионираш на 40.
За пенсии пита човека - ако си миньор,пилот,полицай(първа категория) се пенсионираш след около 20-25 години стаж взимаш голяма пенсия и други привилегии,зависи къде си и за какво си.
Програмист няма как да е първа категория труд,но това няма значение,защото с това вдигане на годините,което е тенденция не само в България много малко хора ще се пенсионират.
Така че се пригответе психически да работите цял живот и се надявайте да е нещо смислено и приятно.
Всъщност, според мен, на сериозните позиции от гледна точка на доход, човек би следвало да се само-осигури и да не очаква пенсия от държавата.
Представи си, че работиш на сериозна длъжност, без значение професията и категорията. Взимаш 4000 лева чисто заплата. Толкава си взимал последните 10 години /говоря само примерно/. Днес се пенсионираш на 40 /трета категория/ и взимаш примерно 20 заплати /80 000 =20 месеца * 4000 лева/ и пенсия - таван 900 лева. След две години, ако не си изхарчил тези 80 000 на един път / въпреки, че има идея за вземеш една част от тях като се пенсионираш, а другата като навършиш съответната възраст за пенсионирани -60-62-64/, падаш с дохода 4+ пъти.
Според мен , човек взимащ сериозни пари , за нашия стандарт, трябва да направи всичко възможно да не е зависим от държавната пенсия. Дали ще е инвестиция в недвижимости или в бизнес, или ще е банкови сметки, няма значение. Важното е да си осигуриш основен пасивен доход над средния.
Това е мое мнение по въпроса, извинете, ако съм досадил.
Поздрави
То би трябвало да е ясно,че ако взимаш пари е добре да не ги харчиш вичките(или жена ти да го прави),а да мислиш за спестявания или инвестиции за да имаш на стари години.
Въпроса беше коя категория си и на какво може да разчиташ на държавата,ако не взимаш 4-5000 лева,без значение как се осигуряваш.
И за това по принцип си прав - не може да разчиташ на на почти нищо.
Или в самолета :D