Loading...
DanteSparda avatar DanteSparda 32 Точки

Доста "хитрите" домашни...

Завършихме HTML и сега започваме CSS. Това значи, че сега ще науча какво е CSS, как се работи с него, за какво служи и тн. И точно поради това прекрасно ново начало в последните 4 домашни (от 4) се налага да го ползваме, като без него или е невъзможно да се изпълни качествено заданието или HTML има някакъв скрит таг, който само HTMLер на 120 години знае.
Смятам, че колкото и да искат да ни насърчават да учим сами и да си търсим информацията, наобходима за завършека на домашните, този път това разделение беше прекалено тежко.
Като някой, който не е пипал CSS и е имал лек досег в даскало с HTML(писан на notepad) в момента не мога да кажа, че ми е лесно.
Най-лесният пример, който мога да дам е случилото се днес: Запецнах на една задача след 3 часа боричкане с нея и реших да видя, как някой друг е нагласил въпросните таблици (става въпрос за 5 от домашно-таблици). Отварям аз форума, намирам домашното, цъкам на него и ми излиза началният образ на таблиците (<table><tr><td>име), общо има няма 60 реда (същото го бях направил и аз, но имах 50 пъти повече тагове в отчаян опит да наглася нещата (в презентацията също информацията е дадена доста зле и ако не беше Наков да каже, че "в HTML таговете не работят, така както си мислите", щях да загубя поне още час. Нали... кой ще предположи, че "width="100%" няма да може да заеме 100% от това което искам, то и 90,80,60... нищо не бачкаше както трябва, но е сигурно, че грешката е моя. ТА, и като видях кода на колежката ми стана доста криво, понеже бях направил всичко освен най-отгоре да сложа

<link href="styles/05-styles.css" rel="stylesheet" />.

Я виж тии, ма то можело кода да не изглежда като кървавото писмо. И съм почти сигурен, че колежката не е убила 5 дена в едно домашно. Но, скъпите ни шефове, които имат много повече опит от нас са решили, че ще е добра идея да разделят CSS & HTML и да дават домашни и за двете...
Нямам против Софтуни. Тук научавам много и атмосферата и учителите ни са супер, но има някой малки нещица, които направо ми бъркат в здравето.
Е, толкова от мен :) Приятен ден и стискайте палци, отивам да се боря със змея.

 

RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Принципно конкретния случай, дори във w3school (w3fools) като отвориш за някой начин за стилизиране и пише "DO NOT USE IN HTML5, USE CSS INSTEAD" и ако просто гугълнеш как се юзва CSS ще видиш, че може да се импортва в HEAD-а.

 

Но, разбирам, въпросът е принципен. И съм напълно съгласен. Вече става прекалено. Не че ми е трудно, просто не се чувствам комфортно вече. Да се учим сами можем и без СофтУни. Ще ми се университетът да се различава от всички други форми на обучение, които можем да скипнем и да се учим и сами. Някак си да покажат обещаното различие още от начало. В случая единственото помагащо ни да учим е, че 300+ човека имат една и съща задача, пуснати са в един пуул /форум, зала, етс./ и се конкурираме и се питаме и "я виж ти аз как съм го решил", което е малко по-мотивиращо от това просто да седнеш вкъщи и да учиш и да няма с кого да си споделиш направеното, но горе долу пак е същото. Можеше поне в бейсикс курса домашните да са за оттренирване на наученото, а пък вече в по-нататъшните курсове да се учим сами. Начално ниво курс за мен е предучилищна/1ви клас. Аз не си спомням като съм бил първи клас да са ми казали "Ето ти събиране и изваждане, за домашно имаш умножение и деление". 

14
beBoss avatar beBoss 507 Точки

А кой е казал, че трябва да можеш да решаваш всички задачи? Това е като всеки ученик да решава всички задачи от сборника по математика, дори тези с една, две или три звездички. А сещате ли се какво трябва да направите, за да ги решавате тях? Да, да стерешавали много такива и да знаете повече от останалите. А това не става с фундаменталните знания. И не че нещо към автора, но едно просто търсене в Google за това как се ползва CSS ще му покаже точно това, което е търсил 5 часа!

4
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

@beBoss,

 

И моят пост почна с това, че просто търсене го показва.

 

Но и твоят пример не е много верен. Никога не съм бил добър математик, но до колкото си спомням сборниците по математика, в задачите от глава Х не е имало материал от глава Х+1. И също до колкото си спомням, домашните които ти дават след урока, също не са били на уроци напред. Честно да ти кажа, колкото и да не съм бил добър ученик, като свърши часа по предмета Х, ако щеш нека бъде математика, и дадат домашните, като се прибера вкъщи решавам 60% от домашната само с теорията, която съм слушла в часа и останалите 40% като препрочета какво съм си писал в тетрадката, докато е текъл урока. Не помня някога да съм отварял гугъл и да съм търсил разни работи?

2
beBoss avatar beBoss 507 Точки

Идеята на това, което написах е че винаги има и по-трудни задачи, за което трябва да седнеш и да потърсиш. Това е ставало като търсиш по учебника, по помагалата, по сборниците, или като питаш някой дето поназнайва повече от теб.Ако твърдиш, че сам си си решавал задачите от сборниците, говорим за сборници, не за домашните, та от сборниците където задачите са далеч по-трудно говорим за псоледните и тези със звездичките, не би трябвало сега да имаш проблеми с това да седнеш и да потърсиш и то нещо толкова елементарно. Не говорим да напишеш фейсбук на css а да си включил css в кода или да направи еди какво си на css. Много задълбахме по тази тема, което е безмислено. Пък и така се отсяват най-добрите, тези които знаят или тези които не знаят ама са намерили как да го направят ;) Пак казвам нищо лично към никой, но не може да ти се дават задачи, които всички ще решават, така няма много смисъл и не така функционира живота. Трябва да има конкуренция, за да има развитие :)

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Колега DanteSparda,

виждам че домашното е изпълнило целта си покрай упражняването на нещо старо да научиш и нещо ново.

 

1
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Самият факт, че вече всички иронизират с това, че за следващо домашно сигурно ще трябва да напишем пълно-функционален фейсбук, не е случаен :D Но повечето сложни задачки не са задължителни, така че няма да пострадат оценките ти за домашно от тях. Но е факт, че човек се чувства гадно ако не може да ги реши и това много убива мотивацията. Разликата в трудността между преподаваният материал и задачите за домашно (дори и без звездичка) наистина е повече от очакваното.

Но има и друга гледна точка: крайният срок за изпращане на домашното е след като е минала лекцията за дадено нещо :) Просто не зацикляй над трудната задача, никой не очаква от теб да я напишеш веднага, след като е дадена :)

Радвам се, че съм започнала да уча тези неща от по-рано и домашните за сега не ме затрудняват, но вече не мога и да си представя какво ще се изисква от нас едва след седмица, например :D Лекциите в СофтУни до сега винаги са ми били безполезни в това отношение, защото после и без това за всичко питам Google. И като се поставя на мястото на напълно начинаещ - това със сигурност е много кофти.

Ще е добре да направят някаква форма за feedback относно изучаваният материал, лекциите, домашните и всичко.

5
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Ще ви отговоря накратко на въпроса. Надявам се да ме разберете с малкото думи, който ще кажа.
Структурата и последователността на лекциите не е много добра в Web Fundamentals курса, но си взехме поука и най-вероятно следващия път няма да са точно така подредени лекциите. За следващия курс ще се постараем повече и ще ги изгладим. Не трябваше да са така разделени HTML/CSS, понеже едното не може без другото, но нямаше как в последния момент след като бяха почнали лекциите да променяме програмата. Относно сложните домашни, може да пропускате тия със звездичките, те са за хората, които им е интересно да задълбават.

9
DanteSparda avatar DanteSparda 32 Точки

На всички е ясно това, че искахте да покажете какво е HTML и какво е CSS следвайки
1.HTML
а) с него се прави това
б) с него се прави така
в)....
2.CSS
а) с него се прави това
б) с него се прави така
в)....

Но според мен същото щяха да направят и във ВУЗ. Нали точно това беше идеята на СофтУни, да изпъкне с практика, а не толкова с теория. Естествено без теория не може, но в HTML ми се струва, че наблегнахте прекалено много на теорията и по-малко на "как да го ползваме". След като в даскало госпожата преди години успя да ми обясни как да правя таблици (което естествено аз забравих :D , но си спомням, че се справях), а сега закъсах на 5та задача, която не мога да кажа, че е кой знае колко сложна, ми хрумна, че нещо покрай обясненията как се ползват нещата не ми е "светнало".
Радвам се все пак, че някой от отбора реагира, та да получим адекватна информация :) Благодаря и се надявам да вземете предвид мнението ми с цел да усъвършенстваме системата. То е ясно, че като първи випуск ще отнесем Alpha glitches/bugs, това е и причината да пиша за това, защотото за мен е късно, HTML мина, но мога да помогна на идното поколение :D и на себе си (в близкото бъдеще).

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

В интерес на истината аз този проблем го имах по-скоро на Java курсът, където срокът за домашните беше изключително кратък и едва успявах да направя задължителните домашни, почти не съм решавал тези със звездичка. Иначе да, домашните сега дори не се и замислям да ги решавам без ползване на CSS поради две причини:

1. Всеки път ни се повтаря, че HTML не е за стилизиране и по-добре да се ползва CSS.

2. Показвано е в лекциите как да се прави със CSS.

Та така, ползвам си го CSS-а и даже не се замислям много много. За по-сложните домашни хвърлям по едно око как са ги направили другите, защото наистина да забия в някаква посока и да си губя времето, пък то да се окаже, че с текущите си знания трудно ще реша задачата и трябва да погледна нещо  ново, е малко глупаво :).

5
milena avatar milena 33 Точки

Пичове, не че нещо, но направо си личи, че първата цифра на ЕГН-то ви е 9. DanteSparda, един сърч в гугъл щеше да ти отнеме по-малко време, отколкото да напишеш този пост :) 

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Wow ?! И какво като е 9 ? :) Аз не крия, няма по какво всичко да личи, направо си е написано в профила ми, че съм 92. И какво от това? От повече от 3 години вече се занимавам с ИТ, в това число програмиране и автоматизирани тестове. Първо, че не е фактор и второ, че не е колегиално да има нападки на тема възраст. Да търсим с Гугъл можем, вярвай ми вече повече от петилетка по този начин се уча. Въпрос на принципи и тенденция е, не на конкретна ситуация. Моят апел е така да се структурират нещата, че човек да се чувства научен и след лекция, защото с гугъл може и без да си се записал в СофтУни :)

4
milena avatar milena 33 Точки

Личи си единствено по очевидната липса на житейски опит :) Не говоря въобще за знания и умения по програмиране. И това не е "нападка на тема възраст", просто отбелязвам, че това вероятно е причина за емоционалния пост на колегата. А именно - да ти става криво, че колежката ти знаела нещо, което ти не, че домашните били тежки и трябвало сам да си намериш инфо, а няма да я чуеш артикулирана от устата на Наков в реално време.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Принципно, има обективна причина, на хората да им е криво, както има обективна причина и да не трябва да е така. Монетата има две страни. Но в сферата на услугите, клиентът търси правота. Нека ти дам следния пример: Ти си ми платила 100 лв. да речем, за да те науча да пишеш правилно на български. На първия урок те уча на това кога се пише 'в'/'във' и 'с'/'със', на втория, че подлогът се пише с пълен член и след това за домашно ти прочитам една глава от Под игото и те карам да правиш диктовка на нея, като трябва да напишеш правилно пунктуацията, да си наясно с изключенията и т.н. непредадени неща. Сега пред теб стои въпросът - "Абе аз на този пич защо му платих 100 лв като така и така ще си търся сама нещата - ти подлози толкова ли аджеба струват?".

2
externo avatar externo 119 Точки

на изпитите по C# и Java имам пълен брой точки, както и на отборната задача от миналия месец, но въпреки това и аз имам големи затруднения с HTML курса, но това беше до този момент в който започна CSS курсчето и всичко си дойде на място.

Разберете, че най-лесното нещо е да напишете, че не можете или че някой друг е виновен, че не можете и не става. Опитайте се максимално да отлагате момента в който се оплаквате за нещо подобно.

Бъдете критични към организационните неща, към системата на форума, към това, че няма възможност за съобщения между членовете на форума, както и че може да получаваме известия по този начин вместо по и-мейл.

Не защитавам никой, нито съм с убеждение, че това е университет или нещо подобно.

Напротив!

Казвам, че това е платформа за практически курсове по най-търсените технологии в момента и че се прави от човек, който е завършил подобни проекти и знае как става.

Крайната цел на всички, които знаят за какво са тук и за какво си дават парите е да научат колкото се може повече материал и да ползват всяка секунда за самоподготовка и да се хванат на работа по най-бързия възможен начин. Всичко друго - оценки, дипломи, точки, точки от форума, сертификати, семестри, поправителни и други подобни са романтични заигравки :)

6
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.