Loading...
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Регистрация в Microsoft Imagine (DreamSpark), PluralSight, Azure, JetBrains за СофтУни студенти - как се прави?

Програмата Microsoft Imagine (по старо му DreamSpark) предоставя безплатен софтуер и услуги от Майкрософт и партньорски фирми (лицензи, ключове за софтуерни продукти, cloud услуги) за студенти от училища и университети по целия свят, включително и на редовните СофтУни студенти (присъствени и онлайн). За да активирате и използвате тези лицензи и услуги, трябва да преминете през няколкостъпков, бавен и досаден процес на регистрация на няколко места, но първо трябва да сте СофтУни студент в основната програма за софтуерни инженери (например в Tech модула или в някой от професионалните модули) и да имате СофтУни студентски мейл.

Какво получавате като студент от Micrsoft Imagine програмата и студентския мейл в СофтУни?

 • Безплатен лиценз за Microsoft софтуер:
  • Windows Server (2012 R2, 2016), SQL Server (2014, 2016 Enterprise), Visual Studio Professional.
  • Не са включени Windows 10 лицензи (desktop Windows OS) и Office desktop лицензи (примерно Office 2016 за Windows).
 • 3 месеца безплатен достъп до най-големия сайт за видео обучения за програмисти и ИТ специалисти в света: PluralSight.
 • Безплатен акаунт за Microsoft Azure cloud платформата: https://azure.microsoft.com.
 • Лимитиран акаунт за Office 365 (не включва десктоп Word, Excel и PowerPoint, а само уеб-базираните версии на MS Office) - през студентския мейл.
 • Лицензи за други продукти от Microsoft Imagine: PHP Tools for Visual Studio, Parallels Desktop for Mac.
 • Лицензи за продукти от JetBrains: безплатен лиценз за всички продукти на JetBrains (WebStorm, PhpStorm, IntelliJ IDEA, ReSharper и др.) след регистрация от https://www.jetbrains.com/student/ със студентския email.
 • Безплатен Windows Store developer license - за публикуване на Windows софтуер.

Как да взема безплатни лицензи и Microsoft Imagine достъп?

Всички студенти на СофтУни от редовната програма при започване на Tech модула получават безплатен достъп до DreamSpark (Imagine) програмата на Microsoft за студенти. Първо получавате студентски мейл, правите си Microsoft account и Microsoft Imagine account, след това със студентския мейл си валидирате Imagine акаунта и от него си взимате PluralSight account + Azure account + Microsoft софтуер + други благинки.

Процесът на регистрация и валидация на СофтУни студент в Microsoft Imagine

 • Получавате безплатен студентски мейл - нещо като someone@students.softuni.bg. Tой е достъпен през Office 365 от тук: http://students.softuni.bg.
  • Username и парола за студентския мейл (+ другите Office 365 продукти) се изпращат от кариерния център на СофтУни до мейла на студента, когато той започне обучението си в СофтУни.
  • Студентски мейл получават само за студентите от основната програма на СофтУни.
  • Участниците в единичен курс или в Programming Basics курса нямат право на студентски мейл.
 • За да си направите Microsoft Imagine акаунт, трябва първо да си регистрирате Microsoft account (live.com / outlook.com account) от https://signup.live.com (ако вече нямате такъв).
  • При регистрацията трябва да ползвате персонален мейл (не студентския), за да създадете своя Microsoft account. Изисква се потвърждение на регистрацията с активационен код, изпратен до персоналния ви мейл.
  • Този Microsoft account се ползва за различни Майкрософт услуги, примерно Microsoft OneDrive и Microsoft Imagine.
  • Не можете да ползвате студентския си мейл (somesone@students.softuni.bg) при регистрация за Microsoft account, защото той е валиден в Office 365, но не е валиден в Microsoft account (супер тъпотия, но така са го измислили Microsoft).
 • Имайки студентски мейл, участниците в редовната програма на СофтУни могат да си направят и валидират акаунт за Microsoft Imagine (преди се наричаше DreamSpark, но прз 2016 г. му смениха името).
  • Регистрацията на студент в Imagine програмата става от тук: https://imagine.microsoft.com/account.
  • Избира се school level "Graduate / university" и school name "Software University (SoftUni)".
  • Това създава Imagine акаунт, който обаче не е валидиран. Всъщност всеки може да си направи Imagine account свободно, но за валидация се изисква студентски мейл в домейна students.softuni.bg.
  • Ако един Imagine account не е валидиран, той не дава достъп до Microsoft софтуер, PluralSight и Azure. Всеки може да си направи невалидиран акаунт в Imagine.
  • Валидацията на Imagine account потвърждава, че даден студент е част от дадено училище, колеж или университет, и като такъв, получава достъп до студентски софтуер, лицензи и cloud услуги.
  • Валидацията (student verification) в Microsoft Imagine става от тук: https://imagine.microsoft.com/en-us/Account/Verification. За СофтУни се избира "Verify your student status by school email address" и се въвежда студентския мейл someone@students.softuni.bg. На посоченият студентски мейл се изпраща линк за Imagine валидация. Студентският мейл може да се чете от уеб интерфейса за Office 365 студентската поща от тук: http://students.softuni.bg. При първо влизане може да ви иска потвърждаване на Office 365 акаунта с SMS към мобилен телефон.
 • Имайки валидиран студентски Microsoft Imagine акаунт, вече можете да си теглите софтуер и да ползвате студентски услуги и лицензи:
  • PluralSight 3 months free account - безплатен акаунт за 3 месеца достъп до най-голямата в света платформа за видео-уроци за програмисти и ИТ специалисти.
   • В PluralSight има курсове за всички технологии от програмирането, които ще изучавате като начинаещи в професията: C#, Java, PHP, Python, Ruby, SQL, C++, Oracle, AJAX, HTML5, JavaScript, Linux, Android, iOS, Swift, networking, web design, game development, ... Уроците там са хиляди, наистина има за почти всичко.
  • Лицензиран софтуер от Microsoft: Windows Server (2012 R2, 2016), SQL Server (2014, 2016), Visual Studio. Не дават безплатен Windows 10 и Office 2016, сори!
  • Microsoft Azure for Students - безплатен кредит за Microsoft Azure cloud платформата за разработчици. Там можете да качвате безплатно ASP.NET MVC сайт с SQL Server база данни. Не се изисква кредитна карта за регистрация.
   • Към декември 2016 има някакъв бъг и дава грешка "Oops! MICROSOFT IMAGINE IS NOT AVAILABLE. This offer is only available to DreamSpark members.". Това е временен бъг и очакваме да бъде отстранен. Можете да пуснете support ticket и да се оплачете тук.
   • В Azure можете да си правите безплатна SQL Server база данни (до 32 MB) и да хоствате безплатно ASP.NET MVC уеб приложения (Azure Web Sites). За приложенията в Azure при безплатния плат от DreamSpark има ограничения за CPU + network traffic + други. В крайна сметка получавате сайта си на публичен Internet адрес от сорта на http://nakovapp.azurewebsites.net.
  • Безплатен Windows Store developer license. Може да ви трябва, ако искате да публикувате ваш софтуер в централното хранилище за Windows 10 - Windows Store.
  • Pragmatic Works Training - безплатен достъп за 1 година. Съдържа тренинги и уроци за SQL Server, Business Intelligence (BI) и data science. Много са силни в базите данни и науките за данни.
 • Лицензи за продукти от JetBrains
  • Можете да получите безплатен лиценз за всички продукти на JetBrains (WebStorm, PhpStorm, IntelliJ IDEA, ReSharper и др.) след регистрация от https://www.jetbrains.com/student/ със студентския email someone@students.softuni.bg.

Надяваме се всичката тази информация да даде яснота около СофтУни студентските мейли, използването на Office 365 в СофтУни, програмата Microsoft Imagine в SoftUni, безплатни PluralSight уроци за СофтУни студентиJetBrains лицензи за СофтУни студенти и други. Надяваме се в бъдеще да добавим и още безплатни благинки за студентите на СофтУни.

Наков

12
Важни съобщения 25/12/2016 19:46:38
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

Важен Update (януари 2017):

 • Microsoft направиха безплатни повечето благинки, които получавате около Imagine програмата.
 • В момента Imagine програмата е почти безсмислена, защото можете да вземете почти всичко от нея и без да сте студенти и без да имате акаунт за нея.

Безплатен PluralSight достъп за 3 месеца (за всеки)

На практика вече PluralSight видео уроците вече могат да се ползват безплатно от всеки, даже ако не е студент. Как? Ами отивате тук и си правите нов безплатен акаунт в програмата "Visual Studio Dev Essentials":

След това си взимате код за PluralSight и си ползвате 3 месец trial. Ето от тук се взима кода:

Безплатен 3-месечен достъп за Linux Academy (за всеки)

Феновете на Linux, системната администрация могат да ползват Linux Academy:

Регистрацията е по същия начин: регистрирате си безплатен "Visual Studio Dev Essentials" акаунт и след това си взимаш 3 месеца free trial за Linux Academy от https://my.visualstudio.com/benefits.

Безплатен Azure достъп (кредит $25 / месец за 1 година) - за всеки

Феновете на cloud технологиите и Microsoft Azure могат да си вземат безплатен акаунт за да си качат сайт, услуга или друга back-end функционалност. Изисква се кредитна карта, макар и да не взима пари от нея. Регистрацията е по същия начин: регистрирате си безплатен "Visual Studio Dev Essentials" акаунт и след това си взимате Azure $25 monthly credit for 1 year от https://my.visualstudio.com/benefits.

0
Miroslav01 avatar Miroslav01 15 Точки

Тази тема си е за pinn-ване най-отгоре. 

Аз все още не съм получил мейл от СофтУни със студентския мейл. Веднага след приема ли трябваше да се получи?  Приет съм в Programming Fundamentals в Tech Modul, който върви в момента. Писал съм мейл на info@softuni.bg. 

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

За януарския випуск още не сме раздавали лицензи, пощи и подобни.

Наков

0
GyokayAli avatar GyokayAli 1 Точки

Благодарим за добрата новина! 

Иии веднага се регнах :)

0
Orlin86 avatar Orlin86 7 Точки

Здравейте,

За всички които искат да се регистрират - след няколко мейла получих отговор от съпорта и успях да се регна:

In order to verify your Imagine account please follow the steps described below:

 
-Update your Internet Explorer to the latest version
-Please close all messenger windows
-Delete cookies and the temporary internet files
-Please close all Internet Explorer windows
-start Internet Explorer in private session (CTRL+SHIFT+"P")
-please go than to:
 https://imagine.microsoft.com/en-us/account

Click on ‘Create a Microsoft Imagine Profile’ and log in with your Microsoft Account. Then click on ‘Please verify your student status’ and choose verification method.

After your account is verified, please go to:
  https://imagine.microsoft.com/en-us/account/Manage
and log in with your e-mail, you have used to verification.
Than go to:
 https://catalog.imagine.microsoft.com/en-us/Catalog/Product/99
and click on ‘register now’
You should be redirected to Microsoft Azure website, where you can end your verification.
Should you receive any errors, please contact responsible team at:
 https://azure.microsoft.com/de-de/overview/sales-number/

Kind regards,...

2
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Благодарим, че си извървял пътя да се пребориш с поддръжката на Microsoft и си намерил заедно с тях решение за Azure регистрациите. Можеш ли да споделиш дали освен с Internet Explorer, може и с нормален браузър?

0
08/01/2017 22:49:20
Orlin86 avatar Orlin86 7 Точки

Да, всички регистрации и валидации на студентския статус могат да се направят на друг браузър, освен регистрацията за Azure, която е от тази страница:

 https://catalog.imagine.microsoft.com/en-us/Catalog/Product/99          (button: Register now!)

 

Успях да подкарам курсовия си проект, към Programming fundamentals:

http://lolsite2.azurewebsites.net/

1
08/01/2017 23:56:39
plamen83 avatar plamen83 4 Точки

Можеш ли да създадеш виртуална машина с безплатния акаунт? При мен излиза Subscription name: Azure for Students Starter , но когато се опитам да създам машина ми иска абонамент, които се таксува. Другият ми въпрос е: вижда ли се някъде месечният кредит?  Също така искам да знам, дали трябва да ъпгрейтна абонамента? Предварително Благодаря!

0
JivkoJelev avatar JivkoJelev 235 Точки

Достъпни ли са вече услугите , все още не ми дава че имам активен акаунт към JetBrains?

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Ако имаш SoftUni email, примерно someone@students.softuni.bg, можеш да си теглиш софтуер и лицензи от JetBrains от тук: https://www.jetbrains.com/shop/eform/students.

Наков

2
JivkoJelev avatar JivkoJelev 235 Точки

Имам емайл ,следвах стъпките за регистрация , но пак не ми дава да се регистрирам и оттам идва проблема и с JetBrains продуктите.JetBrains искат да потвърдя емайла си в студентския си акаунт за да мога да използвам безплатеб лиценз , но не мога да вляза в него.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Обади се на рецепцията и колежките ще проверят акаунта ти за студентската поща. Там могат да ти дадат и нова парола за достъп.

Наков

1
DadiEinarsson avatar DadiEinarsson 21 Точки

How is it,  is this program still active and if so then how do I go about getting the student e-mail that is need for the verification?

0
thereishope avatar thereishope 77 Точки

Yes, It is still active, I talked with the support and they said we are going to get a student e-mail this week or next => (they will send you an email).The only thing you need => You should be enrolled in one of the proffesional modules, or tech module. Good luck! 

0
VasilKotsev avatar VasilKotsev 830 Точки

От 02.02.2019г. лицензите за продуктите на Microsoft от Imagine програмата (тези, които бяха достъпни в OnTheHub) са вече част от Azure Dev Tools for Teaching. Достатъчно е да се впишете със студентския мейл от академията в Azure портала за да имате достъп до целия каталог (в момента 171 продукта: Microsoft Windows 10 (Multiple Editions: Pro, IoT, Server2019/16 etc.) 8.1, SQL Server-и, Sharepoint, ML, TFS, Visual Studio 2016/2019 Enterprise и др.). Но трябва да имате подновен лиценз от Imagine програмата (от тази година, подновява се автоматично до колкото виждам от транзакциите в OnTheHub). 

В момента ползвам лицензи за Windows 10 Pro, VS 2016 и 2019 Enterprise от там и нямам проблеми. Има нов subsciption за Pluralsight, който е малко по-различен (имате достъп само до подбрани курсове от Microsoft, фокусирани главно върху Azure и уеб) и е с валидност от 1 година. Може да го активирате отново дори ако сте използвали вече стария one time subscription, който беше 6 месеца от Imagine.

0
07/05/2019 11:26:33
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.