Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
VictoriaTsvetanova avatar VictoriaTsvetanova 20 Точки

Намиране на стаж/работа

Здравейте,

Знам, че вече има доста теми във форума за намиране на работа, но ми е трудно да намеря информацията, която ми трябва, затова реших да създам нова тема. Изпитвам затруднения в намирането на стажове/работа в ИТ сферата и не знам към кого да се обърна за съвети. Езиците, които владея са C#(Ниво: ООП), Java(Ниво: ООП) и Python(Ниво: ООП). Проекти съм правила само в СофтУни (и то отборни проекти). Собствени все още не съм правила, понеже не знам работодателите какво търсят (и как да е направен проекта), за да бъде извикан човек на интервю. Нямам нищо против и да науча нов програмен език ако е необходимо. Много искам да се развивам в ИТ, тъй като програмирането много ми харесва. А неща като unit testing, design patterns, тагове, алгоритми задължителни ли са за стаж/работа? И какво друго е необходимо, за интервю (проекти, ...)?

Тагове:
0
Работа 13/01/2017 17:53:11
r_panchev97 avatar r_panchev97 71 Точки

Здравей, какво представляват проектите ? Качени ли са в GitHub ? Конзолни приложения ли са, или си използвала някой framework и база данни ?

0
VictoriaTsvetanova avatar VictoriaTsvetanova 20 Точки

Проектите ги има качени в GitHub. Не са конзолни приложения. Използвани са фреймуърци в тях. В GitHub все още нямам направени Android приложения, а в момента работя самостоятелно по едно.

0
13/01/2017 18:05:55
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Здравей,

 

Какво се изисква за да вършиш някаква работа за някого, обикновено пише в обявата за работа. Някои компании търсят едно, други - друго. Не вярвам някой да може да ти даде генерално мнение по въпроса.

Това, което мога да се опитам да генерализирам е следното: За да си нечий разход (пряко или косвено - да те обучава или да ти плаща заплата), трябва да е ясен какъв е приходът от това (да е добра инвестиция, да бъдеш наета). Т.е. или трябва да покажеш умения по направата на малки (уеб/десктоп/мобилни) приложения (например малко форумче/блогче/галерия) или да покажеш много стабилен потенциал, че завбъдеще ще можеш да се справяш и ще се учиш бързо от техните напътствия: Да покажеш силна логическа мисъл (често измервана с алголитми) и абстрактно мислене (често измервано с ООП и гравитиращите около него абстракции).

 

Успех!

Иван

5
VictoriaTsvetanova avatar VictoriaTsvetanova 20 Точки

Аз знам какво пише в обявите. Въпросът ми е какво да представя в CV-то, защото съм пробвала с проекти и без проекти и нямам особен успех с двете. Знам, че написаното от мене звучи леко странно, но това е проблем, който имам отскоро и се опитвам да го разреша.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Представи в CV-то отговори на изискванията ;-)

Ако хората искат от теб да си добра в ООП, Алгоритми и да имаш леки знания по уеб - като за начало напиши, че имаш тези познания и напиши защо мислиш така (отличителни качества - например ООП  - първа си изкарала макс точки на изпит ООП, решила си 10 задачи за един ден, дизайннала си еди-какво-си приложение, рефакторирала си труден за използване код, до лесно extensible - покажи примери от гитхъб; за Алгоритми например - решила си 20 съзтезания в Topcoder за easy, 10 за Medium, 1 за Hard и някаква много гадна задача след 3 дни блъскане си и намерила решение без да гледаш в интернет - отново подплатено с Github; за Уеб - направила си много проста галерия за снимки, но много ти се е искало хората да могат да си swap-ват face-овете и си намерила алгоритъм за това в интернет и си го вкарала в приложението - направила си го и на тоя и на ония framework, защото си чула че и двата са много нашумяли в тази технология).

CV-тата е хубаво да са персонални. Т.е. наистина отговори на изискванията там, останалите неща в бонус. Ясно е, че качествата от едно кандидатстване но друго, не са се променили много, но можеш ако в една обява ООП е на първо място да наблегнеш на нещата за ООП най-отгоре и да изпишеш повече доводи защо си добра в ООП. Ако на друго са Алгоритмите - аналогично.

Ако в дадена обява видиш изискване, за което нямаш познания - направи нещо по въпроса. Запознай се с нещото и направи нещо малко с него, представи minimum-understanding на това умение. Ако те извикат на интервю обаче ще трябва да научиш още малко от това, което си представила в гитхъб, защото ще те питат и за още неща вероятно.

Ако нямаш с какво да се похвалиш (не се чувстваш да си направила нещо отличително) - значи е време да направиш нещо по въпроса. Направи нещо, което на самата теб да ти носи удовлетворение и да можеш да кажеш - "аз съм супер, защото направих това!".

 

2
GeorgiStalev avatar GeorgiStalev 24 Точки

Аз от този месец пускам CV та, макар че съм минал само Basic курса и сега ми почва Tech. И щом на теб не се обаждат, не знам дали на мен ще се обади някой хахахах :)

Относно Github качвай всичко което си написала, дори и най малкото, мое лично мнение. Макар че аз решавам сега задачи от ООП, но не съм ги качил в GitHub поради простата причина, че още не съм много сигурен в знанията си там...

И на мен не се обаждат, според мен е заради БГ манталитета. Искат хора с над 3 години опит или стажанти ама да знаят всичко и да имат пак опит ...

Напоследък гледам обявите в Германия за стаж, там в обявите изискванията са минимални и обявите са от 5 изречения, като пише да Имаш желание и да го учиш. Не като тукашните фермани да ги скролваш с мишката.

Мисля след като бъда сигурен в знанията си за ООП и ако не са ме взели тука да почна там да пускам.

0
VictoriaTsvetanova avatar VictoriaTsvetanova 20 Точки

Харесват ми съветите ти. И на мен ми е странно положението в момента с обявите. Всеки път като отворя jobs.bg, цели страници с обяви, където търсят хора с 1+ години опит, а стажантски позиции само от време на време. В кой немски сайт си търсиш обявите?

0
13/01/2017 19:08:46
GeorgiStalev avatar GeorgiStalev 24 Точки

В Google ще ти излезнат сайтове за работа.

0
vg_vasilev avatar vg_vasilev 1 Точки

GeorgiStalev, как се развиха нещата при вас ?

0
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

1) Реши с какво смяташ да се занимаваш. (Какви приложения ще пишеш, какви технологични рамки(frameworks) са нужни, за да пишеш такива приложения, какви езици ползват съответните рамки?) Помисли и избери направлението, което ти допада, и се развивай в него.

2) Напиши няколко дребни проекта, които да следват добрите практики (естествено в направлението, което си избрала).

3) Проучи компаниите, които предлагат работа в направлението, което си избрала. Следи редовно за отворени позиции при тях. Свържи се с тях, кажи им, че се интересуваш от тях и директно ги питай за личните качества и техническите умения, които изискват, за да почнеш работа при тях. Какво търсят работодателите не знае никой, освен самите работодатели :)))

4) Материали за това как се търси подходящата компания, как се пише автобиография и мотивационно писмо, как да се представиш на интервю - пълно е с такива (включително от курсове и дни на кариерата в СофтУни). Дали е вярна информацията в тези материали? Подлагаш ги на критично мислене и тези, които изглеждат логически обосновани, ги използваш :)))

5) Поставяй си въпроса: Какво направих тази седмица, за да си намеря работа? (през седмица ха-ха)

6) while (unemployed) { execute 2, 3, 4, 5 }

Това са моите съвети. Не ги взимай много насериозно winklaugh.

 

Нека си го кажем... Точки 3 и 4 са от най-досадните, ама най-най досадните занимания, честно!

 

2
13/01/2017 22:07:28
bgmap avatar bgmap 0 Точки

търси в гугъл не само в jobs.bg
някой фирми псукат обява само на техните си страници

0
Teodor92 avatar Teodor92 577 Точки

Препоръчвам ти:

  • Стегни хубаво CV-то си - вложи време в него и опиши всички релевантни skill-ве които мислиш че ще са от полза.
  • Концентрирай се върху конкретен език и задълбай в него, за да не се превърнеш в олицетворение на поговорката - jack of all trades, master of none.
  • Да има смисъл да учиш нови езици, НО ако това те развива по някакъв начин. След като вече имаш опит с строго типизирани мултипарадигмени езици (C#, Java), пробвай някой функционален (F#, Haskell, Scala, etc.). Ученето на езици само за бройка не е много... смиселно.
  • Определено Unit testing и някои основни desgin pattern/algorithms ще ти помогнат в намирането на работа. Ако искаш да се подготвиш за някои от... по-тежките coding interview-та, препоръчвам с две ръце книгата - Cracking the Coding Interview.
  • Набележи компаниите които са известни с това че имат internship програма и се пробвай специфично да кандидатстваш за тях. Те може да нямат обявени позиции, но никога не е лошо да изпратиш едно добре оформено CV и Cover Letter на HR пощата им.
  • НЕ почвай работа само защото много искаш да почнеш работа. Прецени дали фирмата която ти предлага оферта е добра за твоето развитие. Първата работа е важна стъпка и е хубаво да имаш ментор, който да положи солидно основи за теб.
  • Продължавай да се развиваш - ако наистина имаш плам за това което правиш, намирането на работа е просто въпрос на време :)
3
19/09/2018 22:05:42
ffilip avatar ffilip 2 Точки

 Знаеш два езика, а се чудиш какъв ли проект биха харесали работодателите?!?

 Направи една игра, конзолен тетрис, примерно. Ползвай ООП, дизайни, патърни...   това е, това може би ще разглеждат в проекта ти. 

0