Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

External SATA Hard Drive - Откъде?

Здравейте колеги, 

Целта ми е да използвам външен хард диск като основен, в/у който да рънва windows ос. Не съм много запознат, но доколкото разбирам usb интерфейсът, който повечето такива предлагат не става за тези цели. Някой знае ли откъде мога да закупя подходящ за целта външен хард диск или да ми препоръча някакво друго решение :?

 

Тагове:
1
Хардуер 30/12/2014 02:10:39
BoYaN avatar BoYaN 331 Точки

Здравей,

ако в BIOS-а ти показва USB харда в списъка с устройства, от които може да си избереш да стартира, значи можеш да го ползваш.

Не съм сигурен за Windows 8/8.1 дали ще можеш да му нагласиш UEFI boot, но EFI би трябвало да стане. Мъката ще е да форматираш диска да има boot sector на него, а оттам нататък инсталацията е като на обикновен хард диск.

Ако външния диск е USB 3.0 и имаш и такъв вход на компа, даже няма да има много голяма загуба на производителност.

Дай повечко информация:

За лаптоп или настолен става въпрос ?

Диска с 1 или 2 USB-та e (1 за трансфер и 1 за захранване) ?

Каква е идеята ти, за да ползваш външен ?

1
a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки

Преди години исках да си ъпгрейдна лаптопа и се оказа, че не можех, и потърсих алтернативи като external HDD и GPU. В крайна сметка предпочетох да си остана на старата конфигурация, отколкото да си късам нервите със слабите скорости. Както колегата каза, вече има USB 3.0 и тези забавяния не би трябвало да са проблем, но имай предвид две неща: 

- Windows 7 e малко нестабилна на външен, за 8 не знам (като цяло линукс е по-сигурният вариант)

- External HDD-та попринцип са си предвидени като backup харддискове, а не основни

1
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

Ще ти дам една идея, която аз направих с моя PC. Купуваш си SSD и го монтираш на мястото на сегашния ти хард. В него си слагаш ОС и програмите за работа. Стария хард го ползваш като външен като го славаш в кутия примерна кутия ЦЪК (аз съм го направил така и влиза като усб но аз имам и охлаждащ пад където имам допълнително усб портове) или махаш ДВД ром-а и на негово място слагаш кади (Caddy) с харда(по-добрия вариант защото буксата за ДВД е същата като на харда) Примерно кади тук .

По-горе говоря за лаптоп вариант.

1
koleto_pz avatar koleto_pz 28 Точки

Виж дали имаш eSATA порт. С подходящ кабел,и захранване да дръпне. Ето пример (за 2.5 инча хард). 

Кабел

Чрез eSATA не трябва да имаш проблеми с буутването. Ето линк с кратко упътване намерено в нета (да поясня, че не съм го пробвал).

 

1