Как протича и какво представлява изпитът по Linux System Administration?
Колеги, които вече са преминали изпита или имат информация как протича и какво представлява изпитът по Linux System Administration, споделете моля!
Колеги, които вече са преминали изпита или имат информация как протича и какво представлява изпитът по Linux System Administration, споделете моля!
Колега предполагам че изпита ще е тест със 20-30 въпроса + практика 1-2 задачи, но според мен изпитът ще е малко мазало защото последната лекция беше за питон и писане на скриптове, а това в една лекция не може да се обясни, да не говорим че по-начало питона го нямаше във лекцийте и чак накраят смениха последната лекция от
Сигурност и Troubleshooting
- Основни методи за мрежова защита - iptables, tcpwrappers
- Basic troubleshooting
на
Основи на Shell Script
- Какво е Shell Script
- Bash shell script
- Сценарии
- Shebang #!
не можах да разбера кое наложи безпричинната смяна на лекцийте, но да си кажа честно смяната ме разочарова малко.
20 тест въпроса за 30 мин. и 9 практически задачи за 2 часа. Резултата от теста илиза веднага и трябва да имаш минимум 10 верни отговора за да се явиш на практическите задачи. За тях ти дават ip, юзър и парола за SSH и практическите задачи се решават там. В тази връзка е хубаво да имате инсталирано Putty ако сте с Windows. Ползването на internet и лекциите е разрешено през цялото време.
п.п.На мен времето ми беше малко. На практическите задачи стигнах до четвъртата, а оставаха 10 мин. до края и... тая неделя пак.
Практическите задачи само bash shell ли бяха, както коментирахме последната лекция или има и други?
Здравей,
В момента се опитвам да сложа вируална машина на лаптопа си (упражненията ги правих на настолен компютър с Linux), но не спира да гърми след като буутна ISO-то и дам инстал. Имаш ли някаква представа защо се случва това ? Пробвах с няколко различни ISO файла и Debian веесии
Трудно ще ти помогне някой като не вижда стъпките, които правиш.
Ето един линк от YouTube с подробни стъпки. Няма как да не успееш ако ги следваш точно. https://www.youtube.com/watch?v=3iE7hkKBGnE
Ето и един сайт със стъпки и снимки. На мен са ми помагали преди време. Вдигнал съм си няколко машини. Всички по подобен начин.