Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
kristinapetkova avatar kristinapetkova 11 Точки

Бързо четене на книги - как?

Здравейте,

 

Спомням си, че на една от първите лекции в курса по Team Work Наков спомена, че ще се прави показно как се чете бързо книга от 1000 страници.

В момента наистина ми се налага да мога да правя това, дали вече е минала тази лекция и аз не я намирам, или просто се е отложило във времето това начинание? 

Потърсих в тубата видео по въпроса, но не намерих, ако някой има повече информация ще съм много благодарна (: 

Поздрави,

Криси

0
Teamwork and Personal Skills
petrovaliev95 avatar petrovaliev95 358 Точки

Здравей,

 

Спокойно, лекцията още не е минала. По сведения на Наков от миналата лекция по "Teamwork" - лекцията ще се проведе на 04.07  от 18:00.

3
Anita avatar Anita 360 Точки

Не е минала тази лекция. Преполагам, че на 04.07.2014 на лекцията от 18:00  темата ще бъде за бързо четене .... поне това спомена Наков в петък (20.06).

Можеш да погледнеш този линк ... ще ти бъде полезно.... приятно бързо четене ;)

https://www.youtube.com/watch?v=P9GkF1CLzJU

3
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Здравей, Лекцията за която говориш ще се проведе следвъщият път. Доста е свързана с миналата лекция (мисловни карти) и се отнася по-скоро за ефективно учене, как да извлечем полезното от една книга без да я прочетем цялата и някой техники за "фото четене" в които само прелистваш страниците и след време ти изникват в съзнанието все едно си го знаела винаги. Мога да ти препоръчам лекцията на Наков която е в телерик на същата тема Бързо и ефективно учене

Поздрави и успех!

1
kristinapetkova avatar kristinapetkova 11 Точки

Благодаря на всички за отговорите! Засилвам се да чета :P

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

То по принцип всичко си е до човек, ама мен ако питаш не очаквай някакви чудеса. Наистина техниката най-вероятно е по-скоро да те научи как да четеш така, че да не четеш всичко ред по ред, ами да отбираш важната информация.

Иначе практически няма как да четеш по-бързо от някаква пределна скорост, която не е чак толкова бърза. В смисъл такъв, мозъкът, дори когато четеш наум, за да разбере каква дума вижда, той си я произнася(тоест ти си я изричаш наум), а това отнема време (викат му subvocalization на английски).

Има много техники за бързо четене, някои от които имат наистина големи претенции, само че също така има и много изследвания, които показват, че колкото по-бързо чете човек, толкова по-малко разбира :). Има логика, нали? Особено за техническа литература, аз съм по-скоро песимист за тия неща, защото там човек трябва да чете внимателно и да вниква в написаното, да го осмисля. Виж, за романчета, да, ама къв е смисълът да препускаш през някоя готина книга, вместо да четеш бавно и да й се насладиш в дълбочина :).

6
kristinapetkova avatar kristinapetkova 11 Точки

Да, има смисъл в това, което казваш (: Ако искаш да разбереш из основи някоя книга е добре да си я четеш цялостно. Но не пречи преди това да е разгледаш отгоре-отгоре, за да знаеш после кое къде е в случай, че ти потрябва да наблегнеш на него. 

С помощта на техниките, показани в лекцията на Наков, се учи наистина много по-ефективно (: Честна скаутска, вече пробвах!

0
NikolayVF avatar NikolayVF 3 Точки

Интересни лекции. Mind Mapping-ът ми беше полезен, ама от тези "Binaural Beats" само ме заболя главата. Аз ли не ги слушам както трябва? На максималното им качество в youtube, пробвах и тихо и по-силно, ама като ме болят тъпанчетата на ушите не съм много концентриран laughing При някой помогнаха ли? 

1